Ekonomi
Giriş Tarihi : 09-11-2021 18:39

İşte TRT payı ve Enerji Fonu'nun faturaya etkisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, elektrikte TRT payının ve Enerji Fonu’nun kaldırılacağını açıklamasının ardından gözler, bunun faturaya etkisine çevrildi. Sektör kaynakları, “100 TL’lik bir faturaya etkisi 1 TL 40 kuruştur” dedi.

İşte TRT payı ve Enerji Fonu'nun faturaya etkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğankabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldıklarını duyurdu. Elektrikte TRT payı; konut, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerinden tahsil ediliyor. Sanayi abonelerinden TRT payı adı altında bir kesinti söz konusu değil.  

1 TL 40 KURUŞ

Elektrikte, TRT payı yüzde 2, Enerji Fonu binde 7 olarak aboneye yansıtılıyor.  Sektör kaynakları, TRT payının, perakende satış tarifesi (PST) üzerinden alındığını belirterek, “TRT payı, PST üzerinden yüzde 2’dir. PST’ye daha sonra vergi, fon ve diğer paylar, kesintiler eklenir. Nihai tüketici tarifesi oluşur. Nihai tüketici tarifesi göz önüne alındığında TRT payının bir abonenin faturasına etkisi yüzde 1.2’dir” dedi.

Fonun etkisinin de binde 7 olduğunu kaydeden kaynaklar, “100 TL’lik bir faturada TRT payı ve Enerji Fonu’nun kaldırılmasının etkisi 1 TL 40 kuruş düzeyindedir” dedi.

Uzmanlar, TRT payının kaldırılması için yasa gerektiğini belirterek, “TRT payının kaldırılması için yasa gerekiyor. Enerji Bakanlığı’nın idari bir kararıyla fon” diye konuştu.

 
AdminAdmin