Her geçen gün artan döviz kurları, ekonomide yaşanan istikrarsızlık, başta akaryakıt olmak üzere yapılan zamların esnafında vatandaşında belini büktüğünün altını çizen Başkan İnce, “Salgın sürecinden vatandaşta esnafta ciddi derecede olumsuz etkilendi. Özellikle işletmeler bu süreçte kepenk kapatma noktasına geldi. Şu an 1 Haziran itibari ile kapanan iş yerleri açılmaya başlandı. Ancak geçmiş kapanma sürecindeki sıkıntılar hemen aşılacak gibi gözükmüyor. Hükümetin esnaflara yönelik vermiş olduğu destekler esnafların yaralarını sarmaya yetmedi” dedi.
Yeni açıklanan destek paketi hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan İnce, “Nefes kredisi adı altında açıklanan paket ne yazık ki sıkıntıları çözmek yerine daha içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Yıllık yüzde 17.5 faiz oranı ile açıklanan kredi paketi geçen senenin kredisini ödeyemeyen esnaf için ikinci bir dönülmez yol olmuştur. Krediden başka çaresi kalmayan esnafı yeni bir faiz kelepçesine mahkûm etmek yarın birçok işletmenin kapısına kilit vurmasına sebep olacaktır. Her ay ödenen vergiler sigorta primleri genel giderler ticaret erbabını zor durumda bırakmaktadır. İşletmeleri ve küçük esnafları zor durumda bırakmamak adına gerçekten esnafların işine yarar destek paketleri açıklanmalı. İşletmeler çıkmaza sürüklenmemeli. Zaten son 5 yıldır ticaretle uğraşan esnaf ve çalışanları zor günler geçirmektedir. Özellikle son 2 yıldır salgınla bu süreç derinleşmiştir. Kapalı kalınan süreç ekonomik dar boğaz ekonomik ve sosyal hayatı durma noktasına gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
YEM FİYATLARI VE YAPI MALZEMELERİ ALDI BAŞINI GİTTİ
Son 2 yılda inşaat yapı malzemelerine gelen müthiş artışların da gözlemlendiğini açıklayan İnce, “ Geçen yıl Mayıs ayında 3240 TL olan demirin tonu bu yıl 7300 TL ye, C25 beton m3 fiyatı 150 TL den 260 TL ye Çimentonun torbası 15 TL den 25 TL ye çıkmıştır. Yaklaşık olan inşaat sektöründe yapı malzemesi maliyetlerine %40 ile % 130 arasında zam gelmiştir” dedi.
Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan insanlarında artık dayanacak takatinin kalmadığının altını çizen Başkan İnce, “Hayvancılık sektöründe yem fiyatlarına yüzde 100 zam gelmiştir. Torbası 70-80 TL ye alınan yemlerin fiyatı 160-170 TL ye çıkmıştır. Yine tarımda 2020 yılı Ocak ayında DAP 1850 TL üre 1650 TL iken ocak 2021 tarihinde gelen zamlar ile DAP 3 bin 450 TL ye üre ise 3 bin TL ye çıkmıştır. Yüzde 100’ e varan gübre ve tohum zamlarının yanında mazot fiyatlarına gelen aşırı zamlar traktörünü tarlaya süremez hale getirmiştir. Müthiş artışların yanı sıra yaşanan kuraklık don olayları mahsul veriminde büyük zararlara sebep olmuştur. Sektörlerde yaşanan tüm bu sıkıntılar bir an önce çözülmez ise çok geçmeden bu iş kollarında büyük iflaslar tesislerde kapanmalar meydana gelecektir. Hükümet acilen bu konulara ağırlık vermelidir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.