Gündem
Giriş Tarihi : 13-04-2021 00:19

103 emekli amiralin bildirisine ilişkin soruşturma...

103 emekli amiral bildirisine ilişkin soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan ve gözaltına alınan 14 emekli amiral adliyeye sevk edildi. Amirallerin ifadesi gece 23:00 sıralarında sona erdi. Soruşturma kapsamında, Ergun Mengi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

103 emekli amiralin bildirisine ilişkin soruşturma...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 4 Nisan'da bazı internet siteleri ve sosyal medyada paylaşılan ve "104 amiralden Montrö bildirisi" başlığıyla yayımlanan açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan ve gözaltına alınan 14 emekli amiral, adliyeye sevk edildi.

İfade işlemlerinin ardından emekli amiral Ergun Mengi'nin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği bildirildi. Diğer 13 emekli amiral ise, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal, 5 Nisan sabahı gözaltına alınmıştı. Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ise “yaş durumları” nedeniyle ifadeye çağrılmıştı.

Amirallerin ifade işlemlerinin başlanmasıyla birlikte adliyedeki gazetecilerin dışarıya çıkarılmasına yönelik karar alındığı belirtildi. Odatv'nin aktardığına göre, gazeteciler adliyedeki bir odada beklemeye başladı.

13 AMİRAL HAKKINDA ADLİ KONTROL TALEBİ

Edinilen bilgilere göre, iki gruba ayrılan emekli amirallerin ifade işlemleri, soruşturmayı yürüten başsavcı vekili ile bir başka savcı tarafından gerçekleştirildi. 14 emekli amiralin savcılık ifadeleri gece 23:00 sıralarında sona erdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 104 emekli amiralin bildirisine ilişkin soruşturmasında Ergun Mengi'nin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği bildirildi. Diğer 13 emekli amiral ise, adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

NE OLMUŞTU?

103 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın "sarık ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denilmişti. Saray ve AKP sözcüleri ise bildiriye tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bildiriye "Haddinizi bilin" sözleriyle tepki gösterirken, TBMM Başkanı Şentop da bildiri için "darbe çağrışımlı" nitelemesi yapmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, ‘104 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlanan bildiriyle ilgili soruşturma başlatmıştı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi' başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re'sen soruşturma başlatılmıştır” denilmişti.

Bildiri hakkında soruşturma başlatıldı, 10 emekli amiral gözaltına alındı. 4 amiral de ifade vermek üzere Ankara'ya gitmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süresi uzatılmıştı.

Ayrıntılar geliyor...

AdminAdmin