Sivas
Giriş Tarihi : 14-03-2021 00:52

“YERLİ VE MİLLİ DOĞAL ÜRÜN OLAN KOYUN YÜNÜ ÇÖPE ATILIYOR, MİLLİ DEĞERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

DEVA Partisi İl Yönetimi Kurulu Üyesi Mühendis Dündar AKBULUT “YERLİ VE MİLLİ DOĞAL ÜRÜN OLAN KOYUN YÜNÜ ÇÖPE ATILIYOR, MİLLİ DEĞERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

“YERLİ VE MİLLİ DOĞAL ÜRÜN OLAN KOYUN YÜNÜ ÇÖPE ATILIYOR, MİLLİ DEĞERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”


Ülke ve şehir gündeminde yeni bir parti olan DEVA Partisi,Genel Başkanları Sayın Ali BABACANın ekonomi alanındaki tecrübesine çok güveniyor. Kurdukları dinamik ekip yapısı ile ekonominin yanında ülke ve şehir gündemine dair yaptığı çalışmalarla kendinden söz ettirmeye devam ediyor.,

Sivas Deva Partisi İl başkanlığı görevini yürüten Mimar Serdar İNCE şehir siyasetinde alışılagelmiş şehir siyasetinin dışında bir siyaset göstermek için çaba sarfediyor. Başta İl binalarını bir sosyo kültürel yaşam alanı olarak öngören partililer salgın sürecinin bitmesinden sonra birçok etkinliği hayata geçirmek için gün sayıyor.

Yönetiminde görev alan üyelerle birlikte şehre dair konularda halkın sesi olmaya çalışırken, şehirde aksayan konuları da çekinmeden dile getirmeye çalışıyorlar.

DEVA Partisi Sivas İl teşkilatı ülke ve şehir gündemine dair yaptığı çalışmalar yanında ,ülke ve şehir adına projeler geliştirmeye ve öneriler sunmaya devam ediyor.

Yönetim kurulları içerisinde ilgi alanlarına göre çalışma grupları oluşturan DEVA Partisi Sivas İl teşkilatı hazırladıkları çalışmaları kamuoyuna sunmayı ve ilgili mercilere konuyu taşımayı hedefliyor.

Bu bağlamda Deva Partisi İl Yönetici Dündar AKBULUT un Ulaş İlçesi Başkanı Zekerya ÇOŞKUN ve yönetimi, Altınyayla ilçe teşkilatı Başkanı Abdurrahman GÖLBAŞI ve yönetimi ile yaptığı görüşmeler ve istişareler sonucu koyun yünlerinin ülkede eski değerini bulmadığı, hayvanlardan elde edilen yünlerin pazar bulamadığı bu yüzdende çoğu zaman boşa gittiğini tespit etti.

Yaptığı çalışmaları yazılı hale getiren Dündar AKBULUT kısaca şu bilgileri vererek açıklamalarda bulundu;

Yapağı ( koyun yönü)

Koyunun üstünden kırkılmış olan yıkanmamış güne yapağı adı verilir.

Yün ise koyunların üstünden kırkılarak çıkarılmış olan yapağının yıkanmış, temizlenmiş halidir.

Son 50 yıl öncesine kadar yünün kullanım alanı çok genişledi ve dolayısıyla değerli bir üründü.Ancak sanayinin gelişmesi ile, yün ve yünden üretilen iplik ve lifin yerine petrol kimyasalürünlerin kullanılması yünün kullanım alanı çok daraldı ve günümüzde hemen hemen hiç kalmadı.Bu nedenle doğası gereği her yıl zorunlu olarak koyunların sırtından kırkılması gereken yapağı atık olarak koyun yetiştiricisinin elinde kalmakta başladı.

Halbuki yün sağlık açısından petrol kimyasal ürünlere karşı çok daha faydalı olduğu tartışılmaz bir gerçek olmasına rağmen,yünün yerini, üretimi daha kolay olan petrol kimyasal ürünler aldı.

Yünün özellikleri göz önüne alınırsa ;

Yün soğukdan koruma ve kendi ağırlığının %30’una kadar su emebilme kabiliyetine sahiptir.Bu özelliği sayesinde Transpirasyon(Terleme) yoluyla çıkan rutubet ve suyu emerek, suyun çabuk buharlaşmamasını sağlar.

Yün yalıtkanlık özelliğine sahiptir. Bu sayede vücudu örten yalıtkan bir tabaka gibi dışta meydana gelen sıcaklık değişmelerinde vücudu korur.

Apağının çok önemli bir özelliği de yanmaya karşı dayanıklı olmasıdır.Tutuşması zordur.Dolayısıyla herhangi bir alevin yayılmasızordur ve söndürülmesi kolaydır.

Ülkemizdeson yıllarda yünün geleneksel kullanım alanı olan tekstil,yatak,yorgan,yastık,halıcılık ve döşemecilik alanlarını bile petrokimyasal ürünler almıştır. Dünyada ise yeni kullanım alanlarına geçilmiştir.

Bu alanlar;

Tıbbı tekstil geotekstil, zirai tekstil, akıllı materyaller , koruyucu giysiler , izolasyon, organik gübre gibi çok önemli ve faydalı alanlardır.

TÜİK verilerine göre 2020 yılında ülkemizde 79.754 ton yapığı üretilmiştir.Ancak yapağının kullanım alanını petrokimyasal ürünler aldığı için üretilen yapağı yetiştiricilerinin elinde kalmaktadır.

Çok değerli, doğal ve yerli bir ürün olan ve aynı zamanda insan sağlığına çok yararlı olan yapağının kullanımına bir an önce geçilmelidir.

Bunun için;

-Dokuma ve halıcılık alanında belirli bir oranda yün ipliği kullanılması,

-Döşeme, koltuk, yatak, yorgan gibi ürünlerde yünden üretilmiş koruyucu tekstili kullanılması zorunlu kılınmalı,

-Bina dış cephelerinde yapağından üretilmiş yalıtım levhalarıkullanılmalı, bunun için ülkemizde zaman kaybetmeden YALITIM MATERYALİ ve ORGANİK GÜBRE üretimine geçilmelidir. Bu alanda yapılacak yatırımlar desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.

-Yünipliği kullanılması koşulu ile el dokuma halı, çorap,oyuncak, atkı, bere, kazak gibi gelenekselel sanatları teşvik edilerek turizme ve istihdama katkı sağlanmalıdır.

Sivas’ta hayvancılığın büyük önem arz ettiği bir ortamda organize sanayii bölgesinde bir iplik fabrikasının açılması teşvik edilmeli, öncülük edilmelidir.

 Yalıtım yeni binalarda bir zorunluluk halini almıştır.Başka ısı yalıtımı ve ses yalıtımı olmak üzere yapı denetim yönetmeliği gereği bu malzemelerin kullanılması zorunludur.Yalıtım malzemelerinin geneli Çin Menşeli olup yurt dışına bağlı hammaddeli bir üretimdir.Oysaki Özellikle yüksek katlı yapıların yalıtımında cam yünü ve taş yünü malzeme kullanımı zorunludur.

Yurt dışında olduğu gibi yünden elde edilecek ısı ve ses yalıtımı malzemeleri ile hem yerli üretim teşvik edilmiş olacak hem de dışa bağımlılık son bulacaktır.

Sivas’ta faaliyet gösteren yalıtım firmaları teşvik edilerek bu tarz ürünlerin imalatının da şehrimizde yapılması sağlanmalıdır dedi.

Dündar AKBULUT yaptığı araştırmalarda; Bundan 4 yıl önce Sivas Gıda Tarım Müdürlüğü bünyesinde müdür Seyit YILDIZ ve Selçuk Üniversitesi SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esad Sami Polat ve ekibi bu konuda bir çalışma yapmış, yaptıkları çalışmaları da 4'üncü AGRO Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık fuarında minyatür eve uygulanarak tanıtmışlardır. Ancak gelinen noktada herhangi bir üretim safhasına geçmemiştir.

Bu bağlamda başta Teknokent olmak üzere Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivas Bilim ve Teknoloji üniversitesi olmak üzere konunun yeniden ele alınması ve özel müteşebbislerin teşvik edilmesi ile bu alanda bir çalışma yapılması gerekmektedir.

Deva Partisi İl Başkanı Serdar İNCE Yönetim Kurulu üyesi Dündar AKBULUT bey ile konuyu yakından takip edeceklerini ve bu konuda ilgili mercileri tekrar harekete geçirmeknoktasında gayret göstereceklerini beyan ettiler.

AdminAdmin