Sivas
Giriş Tarihi : 31-12-2020 17:16

BAŞKAN BİLGİN 2020 YILINI BASIN MENSUPLARINA DEĞERLENDİRDİ…

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin 2020 yılı değerlendirme toplantısında ilimizde görev yapan yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Geride bıraktığımız yıl içerisinde yapılan çalışmalar ve yatırımlarla ilgili bilgi veren Başkan Bilgin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BAŞKAN BİLGİN 2020 YILINI BASIN MENSUPLARINA DEĞERLENDİRDİ…

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2020 yılı değerlendirme toplantısına, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin Başkan Yardımcıları Ahmet Duman, Levent Olgun, Necmettin Yılmaz, Kayhan Işık, Bekir Sıtkı Eminoğlu, ÖZBELSAN AŞ Genel Müdürü Ahmet Kuzu ile ilimizde görev yapan yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Şehrin yönetiminde ortak akla önem verdiklerini belirterek sözlerine başlayan Başkan Bilgin, “İnşallah 2020 yılının bizde bıraktığı izleri en kısa zamanda atlatarak 2021 yılını sağlıklı, huzurlu, mutlu birlikte geçiririz. 2020 yılı farklı bir dönem oldu, beklemediğimiz sorunlarla ve olaylarla karşılaştık. Sonuçta hayat devam ediyor. Bizler de milletimizin bize verdiği emanete sahip çıkarak bu şehre hep birlikte hizmet edeceğiz” dedi.

68 BİN METRE ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPILDI

Başkan Bilgin, “2020 yılı içerisinde bir şehir için en önemli hizmetlerden biri olan altyapıya büyük hassasiyet göstererek şehir genelinde toplam 68 bin metre altyapı çalışmasını hayata geçirdik. 28 bin metre içme suyu hattı yaparak sağlıksız asbest boruları, modern polietilen borularla değiştirdik. Yoğun yağışlar sonrası oluşan su baskınlarının ve mağduriyetlerin önüne geçmek adına toplamda 27 bin metre yağmur suyu hattı yaptık. 13 bin metre kanalizasyon hattı yapımını tamamlandık” diyerek geride bıraktığımız yılda yapılan altyapı çalışmalarını anlattı.

2020 YILI İÇERİSİNDE 1 MİLYON 450 BİN M² ASFALT ÇALIŞMASI YAPILDI

Şehir içi yolların standardını yükseltmek ulaşımı kolay ve konforlu bir hale getirmek için yeni yol açma, genişletme ve iyileştirme çalışmaları kapsamında 1 milyon 450 bin m2 asfalt çalışması yapıldığına dikkat çeken Bilgin, “Sadece yollarda değil. Okul, cami, hastane ve kamu binalarının bahçeleri gibi halkımızın yoğun olarak kullandığı bölgelerde yaptığımız çalışmalarda 255 bin ton sıcak asfalt kullandık. Sokak ve cadde düzenlemelerimiz kapsamında kaldırım

yenileme çalışmalarında 220 bin metrekare plaka, 130 bin metre bordür ve 19 bin metre görme engelli yolu yapıldığını” ifade etti.

10 BİN NİTELİKLİ AĞAÇ TOPRAKLA BULUŞTURULDU

İnsanların doğayla bütünleşmiş ferah bir şehirde yaşamaları için gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Bilgin bu yıl içerisinde 185 bin metrekare yeşil alan çalışması yapıldığını söyledi. Bilgin, “Daha yeşil bir Sivas hedefiyle 10 bin adet nitelikli ağacı toprakla buluşturduk. Sağlıklı yaşam ve sporu teşvik etmek adına ise şehrimize 12 bin 100 metre yürüyüş ve bisiklet yolu kazandırdık. Millet Bahçesi, yeni mahalle ve bölge parkları, spor alanları, yürüyüş ve koşu yolları ile rekreasyon projelerine ilaveten eskiyen parkları revize ettik. Şehrimizin dört bir yanını mevsime uygun 1,5 milyon çiçekle süsledik. Yapımına başladığımız Emek Mahallesi’nde Yumurtatepe olarak bilenen 55 dönümlük arazi de muhteşem bir bölge parkı ve sağlıklı yaşam alanına dönüşecek” dedi.

ÖĞRETMENLER MİLLET BAHÇESİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE HİZMETTE

Meydan projelerini önemsediğini belirten Başkan Bilgin Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin yer aldığı tarihi kent meydanını çevreleyen yapıların dış cephelerini eserlere uygun hale getirildiğini, Belediyeye tahsis edilen eski orduevi binası ile jandarma lojmanlarının yıkımının gerçekleştirilerek ilave meydan projeleri için alan açıldığını kaydetti. Bilgin, Tarihi Jandarma Binası ve Kongre Binasının etrafını açarak tarihi dokuyu koruyup, mevcut meydanı genişletecek ve yeni bir yeşil alan ortaya çıkaracağız. Eski Numune Hastanesi ve 27 Haziran Öğretmenler Parkı’nın bulunduğu alana ise ‘Öğretmenler Millet Bahçesi Projesini’ uygulayacağız.” dedi.

Kale Projesinin son durumuyla ilgili bilgiler veren Başkan Bilgin, “Tarihi Sivas Kalesini tekrar canlandırmak ve şehir turizmini geliştirmek amacıyla başlatılan Kale Projesi’nin ilk etabının %75 oranda tamamlandı. İlerleyen dönemde yapılacak ilave etaplarla birlikte Ulu Cami ve Gök Medrese bütünleşerek alandaki tarihi doku gün yüzüne çıkarılacak.” dedi.

Yıllardır şehir gündemini meşgul eden ve bölge halkı tarafından merakla beklenen Esentepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin başladığını bildiren Bilgin, Proje kapsamında, rezerv alanda yer alan 480 konutun inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

ÇAYBOYU MAHALLESİNDE 20 BİN M² ALAN ÜZERİNE GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ KURULUYOR

Önümüzdeki dönemde yapımına başlanacak olan Güneş Enerji Santrali projesi ile kendi enerjisinin üreten bir belediye olunacağını anlatan Başkan Bilgin, “Çayboyu Mahallesi’nde 20 bin metrekare alan üzerine 999 KWE (kilovat) kapasiteli Güneş Enerji Santrali kuruyoruz.” dedi.

PERAKENDE SEBZE HALİ YENİDEN YAPILACAK

Soğuk ve yağışlı günlerde hem esnaf hem de vatandaşlarımız açısından büyük sıkıntı oluşturan ve eskiyen yapısı ile etrafındaki tarihi eserlere yakışmayan perakende sebze halinin yenileneceğini dile getiren Bilgin, projenin hazırlıklarının tamamlandığını ve 2021 Nisan ayında yapımına başlanacağını söyledi.

Başkan Bilgin, “Ayrıca Perşembe Pazarı'nın üstünü de yakın zamanda kapatıyoruz. 5 bin metrekare alan üzerine kurulan Pazar alanımız daha modern ve kullanışlı bir alan olacak” dedi. Yeni bir itfaiye binasının şart olduğunu da söyleyen Bilgin, “İtfaiye teşkilatımız için yeni ve modern bir hizmet binası inşa ediyoruz. Çevre yolunun hemen kenarında bulunan eski otobüs toplanma merkezi yerine 15.000 m2 olarak yapımına başladığımız yeni tesis, kısa zaman içerisinde tamamlanacaktır” dedi.

ÇERMİK’E YENİ YATIRIMLAR YAPILACAK

Altınkale Projesinin tamamlanarak hizmete açıldığı Sıcak Çermik’te, termal turizm potansiyelinin açığa çıkarılması adına nostaljik çadırların tekrar hayata geçirdiklerini, alternatif tatil arayışında olanlar için de bungalov tipi evlerin yapıldığını anlatan Bilgin, Sivas turizminin canlandırılmasına yönelik yeni adımların da atılacağını söyledi.

Mezarlık bakımı, çevre düzenleme ve ağaçlandırma çalışmasıyla Aydoğan Mezarlığı’nın yeni bir görünüme kavuşturulduğunu söyleyen Bilgin, “Yukarı Tekke’de ise 4 bin 200 eski mezarın dönüşümünü gerçekleştirdik. Halfelik Mezarlığı’nda 500 adet ağacı toprakla buluşturduk.” dedi.

ÇOCUKLARA 115 FARKLI BRANŞTA EĞİTİMLER VERİLDİ

2020 yılında yapılan eğitim kültür faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Bilgin konuşmasına şöyle devam etti. “Yeni bir uygulamayla hemşerilerimizin Numune Hastanesine ulaşımını kolaylaştırdık. Mahallelerden tek biletle doğrudan hastaneye ve üniversiteye ulaşma imkânı sağladık. Şehri imar ederken gelecek nesilleri de ihya etmenin gayretinde olduk. Pandemi sürecine kadar 9 farklı

kültür merkezimizde 115 farklı branşta açılan kurslarımızda yaklaşık 3 bin öğrenciye eğitim verdik. Çocuklarımızda okuma alışkanlığının artırılması adına 60 bin kitap dağıttık. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına eğitim yardımları yaptık. 5 bin öğrenciye 526 bin TL nakit desteği sağladık. 77 bin TL değerinde kırtasiye malzemesi desteği sağladık. Okulların da talepleri doğrultusunda 50 okulda 5 bin 250 ton asfalt ve 8 bin 800 m2 parke taş döşemesi yapılarak eğitim kurumlarının çevre düzenlemesini tamamladık. Çocuklara erken yaşta çevre bilinci kazandırılması adına 140 okulda 16 bin öğrenciye “Çevre Bilinci, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık" eğitim programı düzenledik. Yangın ve doğal afetler hakkında 63 okulda 10 bin 500 öğrencimize İtfaiye Müdürlüğü ekiplerimizce eğitimler verdik. Belediyemizden bisiklet talebinde bulunan çocuklarımıza, 250 adet bisiklet hediye ettik. Yapılan desteklerden; futbol, karate, tekvando, okçuluk, sayokan, hentbol, basketbol, voleybol ve halk oyunları gibi farklı branşlardan 1200 amatör sporcu faydalandı. Ayrıca kulüplerin şehir içi ve şehirlerarası spor müsabakalarına ulaşımını kolaylaştırmak adına yıllık 150 bin TL’yi bulan araç ve yakıt desteği sağlandı” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİME BÜYÜK DESTEK

“Tüm bunların ötesinde uzaktan eğitim sistemine geçen öğrencilerimizin derslerinden geri kalmaması için 4 bin adet tablet bilgisayar ve 1 yıllık internet desteği sağladık. Konferans, sempozyum, söyleşi, yazar buluşmaları, anma programları ve Kur’an Ziyafeti gibi programlarla birbirinden kıymetli isimleri hemşerilerimiz ile buluşturduk. Glütensiz gıda bulmakta zorluk çeken Çölyak hastalarımızın gıda temini için İstasyon Caddesi üzerinde Glütensiz Gıda Büfesi oluşturduk. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’ün hızlı yayılmasına karşı, şehir genelinde bir dizi tedbir aldık. Vatandaşların en çok ihtiyaç duyduğu günlerde 1,5 milyon ücretsiz maske dağıtımı yaptık. Kamu binaları başta olmak üzere, fabrika ve işyerlerini de içine alan 3 bin 751 farklı alanda 2 milyon 160 litre dezenfektan kullanarak ilaçlama çalışması gerçekleştirdik.” dedi.

GENELGE KAPSAMINDA İŞYERİNİ KAPATAN ESNAFA BİN 500 TL DESTEK SAĞLAYACAĞIZ

Bilgin, bu zorlu süreçte halk otobüsçülerinin de yanlarında olduk. 249 araca, maddi değeri 1 milyon 750 bin lira olan 258 bin 960 litre yakıt desteği verdik. İşgaliye bedelini %50 oranında indirerek 420 biletten 210 bilete düşürdük. Belediye kiracısı olan esnaflardan kapalı kaldıkları süre zarfında kira bedeli almadık. Açık olan yerlerden de 6 ay boyunca kira ertelemesi yaptık. 1540 esnafımıza 1000’er TL olmak üzere toplamda 1 milyon 518 bin lira geri ödemesiz nakit desteği sağladık. Şimdi ise aynı anlayışla bu rakamı 1500 TL’ye çıkararak esnaflarımıza tekrar destek olacağız. Günübirlik çalışan ve koronavirüs

sürecinde işlerine gidemeyen 1.250 aileye Ramazan ayı boyunca 8 bin 500’ün üzerinde sıcak yemek ikram ettik. Hayat Ağacı Derneği aracılığıyla aylık 1.100 ailenin gıda ihtiyacını karşılayarak günlük 5.000 adet ekmek dağıtımı yaptık. Kendi yemeğini pişiremeyecek durumda olan ihtiyaç sahibi ailelerimize de günlük sıcak yemek yardımında bulunduk. Sokak hayvanların sahiplenmesine yönelik sarı tasma uygulaması başlatıldığını ve belirli aralıklarla doğaya yem ve su bıraktıklarını ifade etti.

Başkan Bilgin’in sunumunun ardından toplantı, basın mensuplarının Başkan Bilgin’e sorularıyla sona erdi.

AdminAdmin