Gündem
Giriş Tarihi : 02-01-2020 16:23

CHP'li Çeviköz: Vatan evlatları Libya çöllerine gönderilemez

TBMM, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için toplandı. Oylamada, katılanların salt çoğunluğu aranacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, "Vatan evlatları Libya çöllerine gönderilemez, bu tezkereye hayır diyoruz" dedi

CHP'li Çeviköz: Vatan evlatları Libya çöllerine gönderilemez

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Libya’ya gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısında görüşülmeye başlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bu yıl Meclisimizin açılışının yüzüncü yılını kutlayacağız. Genel Kurul’da karar alırken bu ruha uygun olmasını temenni ediyoruz. Dilerdim ki AK Parti’nin de muhalefetin görüşünü dinlemek için daha kalabalık dursalardı. Tarihi bir karar tasarısı için olağanüstü toplandık"

"İktidar 27 Kasım'da Libya ile iki mutabakat muhtırası imzaladı" diyen Çeviköz, "Erdoğan istenirse asker gönderebiliriz' diyor. Davet ettiriyor. Bakan'ın bu bilgilendirmeye ilişkin sorduk, ikinci muhtıra nedir diye sorduk. Biz bu mutabakat muhtırasına -deniz yetki alanı- desteklediğimizi belirttik. Güvenlik ve askeri muhtıra TBMM'ye sevk edildi. Orada da itirazlarımızı dile getirdik. Bu uyarılarımız da dikkate alınmadı. Özetle bugün önümüzde bulunan tezkere metni önceden planlanmış bir felaket çağrısıdır.  Bir askeri harekâta kalkışıyorsunuz ama siyasi bir hedefiniz yok. Burada ulusal çıkarların ne olduğu belli olmadığı gibi gönderilecek askerlerin sayısı muğlak bırakılmıştır. Böyle bir tasarıyı kabul  etmemiz mümkün değildir. Silahlı kuvvetlerimiz kimsenin özel güvenliği değildir" ifadesini kullandı. 

Çeviköz şöyle devam etti:

"Tezkere kendi içinde çelişkilidir. Bölge ülkeleri ile kapsamlı bir istişarede bulundunuz mu? 'Ben yaptım oldu' zihniyeti ile devlet yönetilemez. Türkiye bölgedeki başka ülkelerin savaşına dahil olmamalıdır. Sözde Libya ordusu ne demektir? Bu tezkere Anayasa'nın 92. maddesine aykırıdır. Libya kaynaklı insan kaçakçılığı öncelikle Avrupa ülkelerinin sorunudur. Libya'da ateşkes sağlanmak için asker göndermek en son yapılacak iştir. Tezkere metninde askeri müdahalede bulunabilmek için çok fazla gerekçe sıralanmıştır. 

Türk askerinin Libya'ya gitmesi konusunda Libya'da da karşılık vardır. Libya halkının ihtiyacı olan insani yardım verilebilir. Bunun için tezkereye ihtiyaç yoktur. Her iki taraf ile görüşülmeliydi. Libya sadece iç savaşın olduğu değil aynı zamanda aşiretlerin varlığının olduğu bir ülkedir. İktidar vekâlet savaşına taraf olmak istemektedir. Mustafa Kemal, vekâlet savaşına karşı durmuştur. Arap milliyetçiliğinin yeniden nüksettiği Barış Pınarı Harekâtıyla ortaya çıkmıştır. Libya'da ne işimiz var dar bir bakış açısı değildir. BM'yi göreve davet edin. Olumsuz oy vereceğimizi bildiririz." 

AdminAdmin