Sivas
Giriş Tarihi : 18-12-2019 01:38

Sivas’ta Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Toplantısı Yapıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının önderliğinde başlatılan çalışma sonucunda İçişleri Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Adalet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanı ortak imzasıyla yürürlüğe giren, 75 (yetmiş beş) maddeden oluşan, 2020-2021 yılları “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” ile Sivas Valiliğine verilen görev ve sorumlulukların gecikmeksizin uygulamaya geçirilmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasında etkinliğin, koordinasyonun arttırılması ve yaşanan üzücü olayların tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Aralık 2019 Salı günü 81 ilimizde eş zamanlı olarak toplantı yapıldı

Sivas’ta Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Toplantısı Yapıldı

 

Bu kapsamda, diğer illerde olduğu gibi ilimizdeki tüm kurumların en üst yöneticilerinin katılımıyla Sivas Valisi Salih Ayhan’ın başkanlığında ‘Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Toplantısı’ gerçekleştirildi.

Toplantıda; Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların, 2019 yılı verileri değerlendirilerek mevcut duruma ilişkin analizler yapıldı.

İl ve ilçelerimizdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il/ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler değerlendirilerek ve son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşıldı.

Toplantıda konuşan Vali Salih Ayhan, “Ülkemizde 2019 yılı verilerine göre; 318 kadınımız şiddete maruz kalarak hayatını kaybederken, ilimizde bu yıl hiç cinayet vakası yaşanmamıştır. Yine bu yılın ilk on aylık verilerine göre 70 bin 897 kişi hakkında koruyucu tedbir kararı verilmiş, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış kaydedilmiştir. İlimizde ise 245 kişi hakkında koruyucu tedbir kararı verilmiştir. ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddet, Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler’ konularında verilen eğitimlerle toplumun her kesimine ulaşılması sağlanmıştır. 2019 yılında Sivas özelinde kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 6431 personele, cezaevindeki 700 hükümlüye, 68 muhtara (3 kere), 4000 vatandaşa ulaşılarak konu ile ilgili eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir” dedi.

2017 yılında hazırlanan ‘’Sivas İli 2018-2020 İl Eylem Planı”nın yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Vali Salih Ayhan, konu ile ilgili hedeflenen faaliyetlerin %91 oranında gerçekleştirildiğini, belirlenen 66 hedeften 60 tanesine ulaşıldığını söyledi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hayata geçirilen ADEM (Aile Destek Merkezi) ile Sivas halkına hizmet verilmeye başlandığını vurgulayan Vali Ayhan, “Aile Eğitim Merkezi” açılması ile ilgili yasal işlemler devam etmektedir. Müftülük tarafından “Aile Okulu Projesi” kapsamında 105 nişanlı ve evli çifte “Evliliğe İlk Adım Semineri” verilmiştir. Aile Dini Rehberlik Bürosu tarafından cezaevleri, sevgi evleri ve konukevlerinde kalanlara rehberlik hizmeti verilmeye devam edilmektedir. Sivas Belediyesi tarafından, merkezde yer alan 934 durağa güvenlik kamerası yerleştirilmiş, durak ışıklandırmaları artırılmıştır. Ayrıca yoğunluğu fazla olan duraklara acil butonu yerleştirilmiştir. Tüm toplu taşıma araçlarında kamera sistemi mevcuttur. Yapılan toplantı sonucunda; şiddet önleme merkezimize polis irtibat görevlisi görevlendirilmesi, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması kararlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca toplantıda, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dâhil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların ilimizde ve ilçelerimizde eylem planı haline getirilmesi gibi birçok konuda çalışma/değerlendirme yapılmış ve Bakanlıklarımızın ortaya koyduğu seferberlikte illerimizin de üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırılmıştır.

Benzer nitelikte bir toplantı da 20 Aralık 2019 Cuma günü saat 10:00’da tüm ilçelerimizde kaymakamlarımız başkanlığında yapılacak.

 

AdminAdmin