Sivas
Giriş Tarihi : 02-07-2019 20:34

2 Temmuz’da Hayatını Kaybedenler Anıldı

2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nde yaşanan müessif olayda hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

2 Temmuz’da Hayatını Kaybedenler Anıldı

Vali Salih Ayhan, il protokolü, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ve Sivil Toplum Kurumu temsilcileri, Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'nde oluşturulan anı köşesine karanfil bırakarak, dua etti.

Vali Salih Ayhan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sivas olaylarında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, yaşanan üzücü olayın Sivas’ın ortak acısı olduğunu ve bu tür hadiselerin herkesi derinden yaraladığını söyledi.

Vali Ayhan, "26 yıl boyunca da bu acı hep hissedildi. Sivas'ın ortak acısı, milletin ortak acısıdır. Bu olay, milletimizin yüreğinde derin izler bırakmakla beraber bizi birleştirecek, bütünleştirecek, birliğimizi ve beraberliğimizi daima perçinleyecektir. Adımlarımız hep bu minvalde olacak, olmaya devam edecektir. Bu yıl hep beraber, burada vefat eden insanlarımızın aileleriyle anma programını yapmak isterdik, ancak onların içeri giremeyeceklerine dair beyanları oldu. Tabi gönül isterdi ki beraber bu anmayı yapalım ve bu acı, toplumun, milletin acısı bizi daha da birleştirsin." diye konuştu.

Sivas Kadim Bir Şehirdir

Vali Salih Ayhan, "Özellikle bir hususun altını çizmek istiyorum, sosyal medyada olsun, kamuoyunda olsun, sorumluluk mevkiinde olan herkesin 'Sivas ile katliamı yan yana kullanmamalarını, bütünleştirmemelerini istiyor, bu konuda Sivaslılar olarak hassasiyet bekliyoruz. Sivas, 100 yıl önceki asil ruhla kadim bir şehirdir. Milli Mücadele'nin sarsılmaz duruşunu gösterdiği bir şehirdir. Dolayısıyla bu iki kavram asla bir araya gelmez, gelmemelidir de. Sivas'ta yaşayan ve Sivas'ın dışında yaşayanların hiçbiri bu olayı tasvip etmiyor. Hayatını kaybedenlerin aileleri gibi Sivas halkı da bu elim olaydan yıllardır acı duymaktadır.” ifadeleri kullandı.

“Buraya gelen vatandaşlarımızı misafir olarak görüyor, sağduyumuzla ağırlıyoruz” diyen Vali Ayhan, “Düzenleme Kuruluna teşekkür ediyorum, olgunluk gösterdiler, hassasiyetle adımlar atıyorlar. Uzlaşı mantığını devreye sokuyorlar ve inşallah istişare ederek de isteklerini elimizden geldiği kadar değerlendireceğiz. Kimseyi kırmadan incitmeden, bu acıyı ortak bilip, birlik beraberlik içerisinde netice alabiliriz." şeklinde konuştu.

Vali Ayhan, ‘Doğarken farklı doğmadık’ diyen Muhlis Akarsu gibi ‘Ne var ise sende bende / Aynı varlık her bedende …’ diyen Aşık Veysel gibi, ‘Gel, gel ne olursan ol, yine gel’ diyen Mevlana gibi; Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm renklerimizle bir bütünüz. Aramıza her fırsatta nifak tohumları ekmeye çalışanların, birliğimize ve beraberliğimize kast eden karanlık odakların niyetlerini boşa çıkartacağız. Bu acı olay da tıpkı benzer olaylar gibi millet olarak barış ve huzur içinde yaşama hevesimizi perçinleyerek arttıracaktır. İşte bu mekânlar, ibret alınması gereken mekanlar. Bu mekanlar, bir daha böyle düşüncelerin, olayların yaşanmaması gereken mekanlar olacak, olmaya devam edecek.” dedi.

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise, "Buradan gerekli dersleri hepimizin çıkardığına inanıyoruz. Hangi inançtan olursa olsun, inancı ne olursa olsun, kim olursa olsun hiçbir dini inanç, insanların katledilmesine müsaade etmez. Hele bizim inancımız asla kabul etmez. Çünkü bizim İslam inancımızda kin, nefret, cebir ve şiddete yer yoktur." ifadelerini kullandı.

Acılar Paylaşarak Azalır

Genel Başkan Döner, “Sivaslı hemşerilerimiz kendi acısına sahip çıkmalı. Acılar hepimizin ortak acısı, acılar paylaşarak azalır. Bu katliamı yapanlar Kahramanmaraş’ında, Çorum’unda, Başbağlar’ında, sorumlusudur. İstanbul’da Reina katliamının da sorumlusudur. Dolmabahçe’de 44 polisimizi şehit eden katliamında sorumlusudur. Sorumluları aramamız gerekiyorsa burada aramamız gerekiyor. Sivas’ımızda değil. Dolayısıyla bu bir organize hareketti, organize katliamdı. Sivaslılara mal edilmiyor ama Sivaslılarda kendi acılarına sahip çıkmalı.” dedi.

AdminAdmin