Sivas
Giriş Tarihi : 30-11-2018 03:47

Etli ekmek; Sivas'ın mı, Konya'nın mı?

Sivaslılar ile Konyalılar arasında çekişmeye neden olan etli ekmek için Gastronomi Uzmanı Yılmaz Seçim'den yorum geldi: 800 yıl önce Konya'da yapılmış

Etli ekmek; Sivas'ın mı, Konya'nın mı?

Sivaslıların da sahip çıktığı etli ekmek lezzeti için Konyalı Gastronomi Uzmanı Yılmaz Seçim, etli ekmeğin bin 200'lü yıllardan beri Konya'da yapıldığını söyledi.

Konyalı Gastronomi Uzmanı Yılmaz Seçim, "Etli ekmek Konya'nın mı yoksa Sivas'ın mı?" tartışmalarına değinerek, etli ekmeğin bin 200'lü yıllardan beri Konya'da yapıldığını ve etli ekmeğin asıl diyarının Konya olduğunu söyledi.

Konya'da yayımlanan Merhaba Gazetesi'nden Emre Özgül'e açıklamalarda bulunan Doktor Öğretim Üyesi Yılmaz Seçim, etli ekmek fırınının ise özellikle Sille taşından yapılması gerektiğini belirtti. Sille taşının ısı yalıtımı ve ısının dengeli dağılımı konusunda ayrı bir özelliğe sahip olduğunu aktaran Seçim, daha sonra şunları kaydetti:

"Yakın tarihten 1923 resmi kayıtlarında kebapçılar içinde Halepli Arap Hasan Gülseren'in etli ekmek yaptığı bilinir. Bu kişi dışında etli ekmek yapan bir çok isim sayabiliriz. Bir kaynak kişi ise etli ekmeğin Konya'nın Kadınhanı ilçesinde  bin  200'lü yıllarda Raziye Hatun Hanı'nda yapıldığını bildirmiştir. Odabaşı ise bir eserinde Mevlana eserlerinde 'Ekmekle et topraktır, bunları az ye de yeryüzünde ço kalma' demiştir. Etli ekmeğin Konya'ya ait olduğunu kanıtlayacak çok belgemiz var. Bu konu ile ilgili bilimsel bir çalışma yaptım. Önümüzdeki ay Gastronomi alanında Türkiye'nin en bilinen dergisinde çalışmalarım yayınlanacak. Etli ekmek Konya'nındır."

Milli Gazete

AdminAdmin