Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 25-02-2016 22:11

TÜRKİYE’NİN EN UZUN YHT TÜNELİNDE IŞIK GÖRÜNDÜ

Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının en büyük sanat yapılarından biri olan 5.120 metrelik Akdağmadeni Yüksek Hızlı Treni (YHT) T9 Tüneli; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz , Yozgat Abdulkadir Yazıcı’nın, Sivas Valisi Alim Barut, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık ve protokol üyelerinin katılımıyla ışığa kavuştu.

TÜRKİYE’NİN EN UZUN YHT TÜNELİNDE IŞIK GÖRÜNDÜ

 

Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının en büyük sanat yapılarından biri olan 5.120 metrelik Akdağmadeni Yüksek Hızlı Treni (YHT) T9 Tüneli; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz , Yozgat Abdulkadir Yazıcı’nın, Sivas Valisi Alim Barut, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık ve protokol üyelerinin katılımıyla ışığa kavuştu.


Bakanlar Yozgat Valiliğini Ziyaret Etti

Tünel açılışı öncesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yozgat Valiliğini ziyaret ederek bir süre Vali Abdulkadir Yazıcı ile sohbet etti. Daha sonra gazetecilerin gündeme ve ilimizde devam eden yatırımlara dair sorularını cevaplayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Valiliğimiz Şeref Defterini imzaladı.

 

YHT Projesinin En Zorlu Kısmı Tamamlandı

Ankara-Yozgat-Sivas YHT Projesinin en zorlu kısmını oluşturan ve Türkiye’de şu ana kadar tamamlanmış en uzun Yüksek Hızlı Tren Tüneli olan Akdağmadeni T9 Tüneli ışığa kavuşma töreninin de konuşma yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hayırlı ve güzel bir işe şahitlik ettiklerini söyleyerek; “Ankara'yı Sivas'a, Yozgat'ı Sivas'a bir adım daha yaklaştırıyoruz. 

Bugün yüksek hızlı tren yolunda en uzun 5 bin 120 metrelik bir tünelin açılışını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Hızlı trenin gelişinin merak edildiğini ve kendilerine sorulduğunu anlatan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Bu projemizde bir gecikme yok aksine taahhüt edilenden 7 ay öndeyiz" diye konuştu.

 

Türkiye Raylarla da Birbirine Bağlandı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yaptığı konuşmada bu projenin sadece Sivas ile Yozgat'ı birleştirmeyeceğine işaret ederek, "Esasında Erzincan'ı Erzurum'u, Kars'ı hatta Pekin'e kadar giden güzergahı, Kırıkkale, Ankara, İstanbul inşallah Londra ile birleştirecek projenin kavşak noktasındayız. Bu kavşakların hayırlı, kazasız, belasız geçilmesini temenni ediyorum" dedi.

 

Adalet Bakanı Bozdağ, yüksek hızlı tren projeleriyle Türkiye'nin raylarla da birbirine bağlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti; "Hem kara tren ıslah edildi hem yüksek hızlı tren projesi ülkemize kazandırıldı. Hava alanlarıyla Türkiye dünyanın markası haline geldi. Türk Hava Yolları bugün dünyanın yıldızı haline geldiyse bu kadronun, Sayın Bakanımızın liderliği sayesindedir. İnşallah, iletişimde yaşanan devrimi de ülkemizin dört bir yanına yayacak ve Türkiye alt yapısıyla üst yapısıyla daha güçlü bir noktaya gelecektir.

Yozgatlılar ve Sivaslılar adına her iki bakanımıza da şükranlarımı sunuyorum. Yüksek hızlı tren Yozgat'ı, Sivas'ı, bütün bölgeyi buluşturacak, ekonomisine büyük güç katacak, gönülleri birleştirecek. Her şeyi daha hızlı, daha güvenli, daha konforlu, daha ucuz hale getirecektir. Dağlar delindi. Yozgat'ta bir tane köprü yapamayan Türkiye'den, dağları delen, Türkiye'nin en uzun hızlı tren hattı tünelini yapan bir Yozgat'a bir Türkiye'ye geldik."

 

Marmaray Projesinden Bile Daha Pahalı Bir Proje

Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin, Marmaray'dan daha pahalı bir proje olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım; “Yozgat'ın önemini buradan anlayabilirsiniz. 7,5 milyarlık bir projeden söz ediyoruz. Marmaray ise 7 milyar lira. Dolayısıyla Marmaray'dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul'a yatırım yapılmıyor. T-9 diye adlandırılan, Akdağmadeni'nde bulunan, uzunluğu 5 bin 150 metre olan demiryolları tarihindeki en uzun tünelin bugün ışıkla buluşmasına tanıklık edeceğiz. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi çok önemlidir. Önemi nereden geliyor, bir kere Ankara'dan Sivas'a giden demiryolu, Yozgat'tan geçmiyor. Yozgat'ı bypass ederek, Kayseri, oradan Sivas'a geçiyor. Göreve başladığımızda Adalet Bakanı'mız, milletvekili arkadaşlarımız 'Yozgat trenle ne zaman buluşacak' diye bize geldiklerinde, projenin hayata geçirilmesi için adımları atmaya karar verdik. Proje çalışmalarına başladık, 2009 yılından itibaren de yapım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz “dedi.

 

Bakanlar, Tünelin Birleşim Noktasını Deldi

Konuşmaların ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakan'ı İsmet Yılmaz ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yüklenici firma yetkilisi tarafından plaket verildi.

 

Daha sonra bakanlar, tünelin içerisinde bir süre yürüdü. Araçla tünelin birleşim noktasına giden Bakan Yıldırım, kırıcıya binerek tünelin birleşim noktasını deldi. Ardından kırıcıya geçen Adalet Bakanı Bozdağ da tünel girişini deldi. Bakanlar törenin ardından şantiye alanında işçilerle yemek yedi.


AdminAdmin