Kış Olimpiyatları
Giriş Tarihi : 27-01-2011 01:36

HER YERDE KAR VAR KALBİMİZ ERZURUM'DA

Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade Erzurum-2011) başlıyor.

HER YERDE KAR VAR KALBİMİZ ERZURUM'DA

Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade Erzurum-2011) başlıyor.
''Anadolu'nun zirvesinde buluşalım'' sloganıyla dünyanın dört bir yanından üniversiteli sporcuları davet eden Universiade Erzurum-2011, saat 19.30'da görkemli bir açılış töreniyle başlayacak.
Cemal Gürsel Stadyumu'nda gerçekleştirilecek açılış töreninde sergilenecek gösterinin ana temasını, Anadolu medeniyetleri, Anadolu'nun seçkin kişileri ve Anadolu kültürünün özellikleri oluşturacak. Organizasyonun açılış ve kapanış törenleri için özel inşa edilen stadyumdaki tören, tüm dünyada canlı yayınlanacak.
Açılış ve kapanış törenlerinde sahne alacak Anadolu Ateşi dans topluluğu, muhteşem bir görselliği olan ''Doğunun Kapıları'' gösterisiyle izleyenleri büyüleyecek. 650'sini dansçıların oluşturduğu bin 150 sanatçının gösterisi, Türkiye'nin ve Erzurum'un kültürel özelliklerini ön plana çıkarır nitelikte olacak. Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin ve ulusların folklorik kültürleri ve bugünün modern Türkiye'sinin hikayelerinin anlatılacağı gösteride, Anadolu halkının karakterini oluşturan arkadaşlık, dayanışma, hoşgörü ve barışçıllığı da öykülerle anlatılacak.

Açılış töreninde, Türk bayrağını kayaklı koşuda mücadele edecek Sabahattin Oglago taşıyacak. Universiade Erzurum-2011 meşalesi ise Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 84 kiloda dünya şampiyonu grekoromen stil güreşçi Selçuk Çebi, dünya şampiyonasında sayı kraliçesi unvanını elde eden voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı'nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen'in elinde olacak.
Törende, sporcu andını milli kayakçı Tuğba Daşdemir, hakem andını ise buz hokeyi uluslararası hakemi Ece Esen okuyacak.


Açılış töreninin biletleri kısa sürede satılırken, müsabakalar arasında en erken tükenen biletler, artistik patinajın oldu. Sporseverler, artistik patinajın ardından en fazla kayakla atlama, snowboard ve buz hokeyine ilgi gösterdi.

Oyunların logosu, 3 bölümden oluşuyor. Üstte, Çifte Minareli Medrese'nin çengel motifiyle stilize edilerek birleştirilen, Universiade organizasyonunun baş harfi olan ''U'' harfi, ortada Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) markasının beş kıtayı temsil eden yıldızları, altta ise organizasyonun adının geçtiği ''logotype'' alanı bulunuyor. Logoya ilham veren Çifte Minareli Medrese, Erzurum'un Selçuklular'dan kalan ve dünyada eğitim veren en eski medreselerden biri olmasının yanı sıra Anadolu'nun ilk üniversitesi sayılmasıyla da dikkati çekiyor.
Oyunların maskotu Kanka, çift başlı kartalı sembolize ediyor. Selçuklu Devleti ve daha eski Türk devletlerinde kullanılan bu figür, güç ve kudret ile doğu ve batı hakimiyetinin göstergesi olarak kabul ediliyor.
Maskota verilen isim ''Kanka'' ise dostluk, arkadaşlık ve kardeşlik anlamlarını taşıyor.


Universiade Erzurum-2011 için yapılan tesisler, yaklaşık 600 milyon liraya mal oldu. Cumhuriyet tarihinin tek bir organizasyon için en büyük spor yatırımı olarak görülen tesisler, 2 bin seyirci kapasiteli buz pateni salonu, 500 seyirci kapasiteli buz pisti ve antrenman salonu, 3 bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 500 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 1000 seyirci kapasiteli curling salonu ile Konaklı Kayak Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi, Kiremitliktepe Kayakla Atlama Tesisi, Cemal Gürsel Stadyumu ve Oyunlar Köyü'nden meydana geliyor.
Bir sonraki Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2013 yılında Slovenya'nın Maribor kentinde, 27. oyunlar ise 2015'te İspanya'nın Granada kentinde düzenlenecek.


Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı George Killian, ''Oyunlarla ilgili negatif şeyler okumak istemiyoruz. Basın mensuplarının dürüst olmasını istiyoruz'' dedi.
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile ilgili olarak Palandöken Dağı'ndaki Palan Hotel'de düzenlenen basın toplantısına, konuşan FISU Başkanı Killian, bir gazetecinin oyunların açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve bakanların ilgisini nasıl değerlendirdiklerini sorması üzerine, ''Çok normaldir bu kadar yoğun katılım. Başbakanın gelmesi, devlet başkanının gelmesi, çok üst seviyedeki devlet yetkililerinin açılış ve kapanış seremonilerine gelmesi sık karşılanan bir durumdur. Birkaç defa karşılaşma fırsatı buldum Başbakanınızla. En son eylül ayında dünya basketbol şampiyonasında karşılaşmıştık'' dedi.
Ülkelerin başkanlarının genelde bu tarz organizasyonlara katılmalarının iyi bir halkla ilişkiler gösterisi olduğunu ifade eden Killian, şöyle devam etti:
''Kariyerim boyunca birçok cumhurbaşkanı ve başbakanla tanıştım. Hepsi sporla ilgili bir şeyler bilsinler, bilmesinler bu tarz organizasyonlarla katılıyorlar. Sayın cumhurbaşkanı da katılabilir. Çin'in yeni başkanıyla hiç tanışamadım. Şengen'deki oyunlara gelmesini merakla bekliyorum. Tıpkı sizin Başbakanınızın burada gelip, bulunacağı gibi. Bu bizim için de sizin için de çok güzel bir durum. Harika bir şey bu kadar üst seviyedeki insanların şehrimizi ziyaret etmesi. Onun için biz de onları selamlamaya hazırız. Umuyorum bizim olduğumuz kadar siz de ziyaret konusunda heyecanlısınızdır.''


Killian, toplantının en sessiz basın toplantısı olduğunu belirterek, ''Çünkü genelde basın toplantılarında olumsuz şeyler konuşulur'' dedi.
''Oyunlarda başka ülkelerden gelen insanların ellerini sıkın, başka ülkelerden gelen gazetecilerle tanışacaksınız. Olabildiğince dost ve arkadaş edinin'' diyen Killian, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ne sorununuz varsa, eğer cevap alamazsanız bizim basın birimimize başvurun. Oyunlarla ilgili negatif şeyler okumak istemiyoruz. Basın mensuplarının dürüst olmasını istiyoruz. FISU olarak kış oyunlarının düzenlenmesinde gösterdiğiniz çaba için teşekkür ediyorum. Şu an bir bebeksiniz ve kış oyunları için önünüzde uzun bir yol var. Olabildiğince organizasyon düzenleyin. Hatalar yapabilirsiniz. Lütfen onları çarmıha germeyin. Umarım oyunların keyfini çıkarırsınız.''

FISU Teknik Komite Başkanı Roger Roth da konuşmasında, ''Ben Erzurum'a geldiğimde 2004 yılıydı. Palandöken'de eski bir takım liftler vardı. Çok fazla bir şey yoktu. Ama şu anki duruma bakarsanız gerçekten birinci sınıf tesisler inşa edilmiş bu çok önemli'' dedi.
Sporcuların buradaki oyunlara katılmaktan ve rekabet etmekten gurur duyacaklarını bildiren Roth, şöyle devam etti:
''Buradaki tesislerde kendi kapasitelerini ortaya koymaları açısından bu durum çok iyi. Siz de daha iyi bilebilirsiniz ve Muhtar Kart beyin de belirttiği gibi çok az kar olması, çok fazla kar olmasından daha iyi çünkü çok fazla kar yağması bazı organizasyonlar iptal olabiliyor. Ama Muhtar Kurt beyin ve ekibinin de gece gündüz çalışmasıyla yapay kar çalışmalarını sürdürdüler ve az, çok söyleyebilirim ki her şekilde takvim çerçevesinde karşılaşmalar düzenlenecektir. Her şey bu yarışmaların düzenlenebilmesi için.''
Roth, Konaklı'daki yeni tesislerin bulunduğunu ifada ederek, şunları söyledi:
''Toz kar var orada. Gerçekten kayak için oraya herkesi davet ediyorum. Yeni başlayanlar için çok iyi. Şu an sadece oyunlar için pistte kar var. Burada eğlence amacıyla kayacak kadar şu anda kar yok. Kısıtlı bir durumumuz var. Karın üzerine insanları bırakamıyoruz. Kendi başlarına kaymalarına müsaade edemiyoruz.''

Roth, organizasyona katılacak sporcuların niteliklerine de değinerek, ''Sporcuların standartları ve nitelik seviyesi nedir konusunda aklınızda sorular olabilir. Acaba sporcuların nitelikleri nedir. Şunu ifade etmeliyim bir branştan diğerine çok farklılık gösterebiliyor'' dedi.
Bir önceki universiade de sürat pateninde dünya rekoru kırıldığını bildiren Roth, şöyle konuştu:
''Herkes bundan çok mutlu oldu. Kayakla atlamada gelecek atletlerin yüzde 20'si dünya şampiyonası tecrübesine sahip olan sporcular. Bir takım yeni doğacak yıldızları da bu universiade de görmeniz mümkün olacak. Çünkü bunlar burada kalmıyorlar devam ediyorlar. Tesislerle ilgili olarak, bu tesislerin sıfırdan başlayarak bu seviyeye getirildi. Şu an bir müsabakayı rahatlıkla düzenlenecek seviyeye geldiler. Çünkü insanlar sorumluluk aldılar üzerlerine ve hiçbir şey bilmeyerek bu süreci yaşadılar.''
Roth, diğer spor federasyonlarının gözünün de şu anda Erzurum'da olduğuna işaret etti. Roth, ''Burada çok güzel alt yapı olduğunu biliyorlar. Her şey güzel olursa, onlar da buraya gelecektir. Sadece alt yapı için değil antrenman için de buraya geleceklerdir. Bu da gelecekte sizin dünya kış sporlarına sunabileceğiniz bir imkan. Buraya geldiğimizde ilk kış olimpiyatlarının düzenlenmesi için Erzurum için belki bir hedeftir'' diye konuştu.
FISU Denetleme Komitesi Başkan Yardımcısı Leonz Eder ise Erzurum'da yapılan çalışmaların sıfırdan başlayan çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
''Diğer ülkelere gidecek olursanız zaten pek çok deneyime sahiptirler. Organizasyon komitesi ile dostane bir şekilde çalıştık. Tabii ki takip etmemiz gereken bir takım çalışmalar var. Konaklama, ulaştırma, güvenlik vesaire alanlarında bir takım kurallar var. İyi bir şekilde beraberce çalıştık. Aramızda bir rekabet olmadı. Beraber çalışacağız sorunlara beraber çözüm bulacağız mantığıyla çalıştık. İşbirliği içerisinde çalıştık. 0'dan yüzde 100'e gelinceye kadar yapılan her türlü çalışmayı tebrik ve takdirle karşılıyorum.''
Toplantıda bir gazetecinin 25. Dünya Üniversiteler Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz'a, ''Keşke bu da olsaydı dediğiniz bir şey var mı'' sorusuna ise Korkmaz, ''Keşke diyebileceğimiz şeyler arasında, akreditasyonu 17 Ocak itibarıyla başlattık. Keşke 6'sında başlatsaydık. İkincisi Palandöken göletimizle ilgili çalışma. Üçüncüsü tek fazlı bir reklam politikası izledik. Bu çift fazlı olabilirdi. Dördüncüsü de bu olaya katkısı olan herkese teşekkür ederken, Atatürk Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz'a yürekten teşekkür ediyoruz'' yanıtını verdi.
Korkmaz ayrıca, ''Erzurum ve ülkem adına en büyük şansımızın sayın Başbakanımız olduğunu düşünüyorum ve kendisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Erzurum'da yeni bir dünya kuruluyor. Gelin bu güzellikleri hep birlikte yaşayalım'' diye konuştu.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer de son olarak, ''Ülkemize ikinci kez üniversite oyunlarını verdikleri için Killian ve ekibine teşekkür ediyorum'' dedi.

AdminAdmin