Teknoloji
Giriş Tarihi : 28-07-2013 05:24

VODAFONE TÜRKİYE BULUT TEKNOLOJİLERİ ÜSSÜ AÇILDI

........

VODAFONE TÜRKİYE BULUT TEKNOLOJİLERİ ÜSSÜ AÇILDI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye’nin İstanbul’da 80 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği bulut teknolojileri üssünün Türkiye için çok önemli olduğuna işaret ederek,  ”Bir kere, Türkiye’nin en geniş, en büyük Data Center’ı oldu, bu diğer operatörlere de duyurulur, bir rekabet alanı başladı burada” dedi.

low_galip-zerey-serpil-timuray1 (2)

Vodafone Türkiye’nin, global ağının bir parçası olan ve Türkiye’nin yanı sıra Vodafone’un yurt dışındaki kurumsal müşterilerine de hizmet sunacağı,  “Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü”, BTK Başkanı Acarer, Vodafone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve Vodafone yetkililerinin katıldığı toplantıyla İstanbul’da hayata geçirildi.

Acarer, Vodafone Türkiye’nin 2012 yılı sonuna kadar 5 milyar 319 milyon liralık yatırım yaptığını dile getirerek, “Bu miktara 80 milyon lira da bu üsden koyarsak yaklaşık 5,4 milyar oldu. Bu yılki yatırımlarını da sayarsak sanırım bu yılın sonunda Vodafone 6 milyar liralık bir yatırım yapmış olacak. Biraz daha gayret ederlerse lisans bedelinden daha fazla yatırım yapılmış olacak” dedi.

Vodafone’un yaptığı yatırımların, Türkiye ekonomisi, sektör ve ekosistem için çok önemli olduğunu vurgulayan Acarer, ulaşılan rakamın çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi…

low_tayfun-acarer-serpil-timuray3

Acarer, Türkiye’deki mobil sektörün dünyadaki çoğu ülkeden çok daha iyi konumda olduğu değerlendirmesinde bulunarak, her yurtdışı dönüşünde Türkiye’deki operatörleri alnından öpme niyeti taşıdıklarını belirtti. Türkiye’deki mobil kapsamanın, dünyanın hiç bir yerinde bu kadar etkili olmadığını vurgulayan Acarer konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu sadece bizim tezimiz değil, geçen yıl Davos’ta ilan edilen, ‘Dünyadaki en geniş mobil kapsamanın olduğu ülke Türkiye’dir raporudur bu. Sayın Bakanımız da bunun yetersiz olduğu söylüyor ve 40-50 kişinin yaşadığı ufak yerler ve mezralar dahil her yerde mobil kapsama olcak diyor ve bu amaçla başlatılan proje devam ediyor. Türkiye’de nüfusun yaşayıp da mobil kapsamanın olmadığı hiç bir yer olmayacak.” Tayfun Acarer Türkiye’nin başka bir konuda daha ilki gerçekleştirdiğine i

şaret ederek, şunları anlattı: “Şu anda Ankara-Konya ve Ankara- Eskişehir arasında hızlı tren var. Bu hızlı tren güzergahlarında da kesintisiz data-mobil iletişim temin edilmiş durumda. Hızlı tren yaklaşık 200-250 km hız yapıyor, ben 262 km hızı da gördüm ben… O hızla mobil kapsamanın kesintisiz sürdürülmesi çok zor. O amaçla geçen sene başlatılan proje kapsamında operatörlerimiz güzergaha yeni sistemleri ilave ettiler, tren sistemi içine bunların karşılıklarını koydular….

vodafone

                           Türkiye’yi Data Center Merkezi yapmak istiyoruz

Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü ile ilgili istatistiki verilere de değinen Acarer, “Bir kere, Türkiye’nin en geniş, en büyük Data Center’ı oldu, bu diğer operatörlere de duyurulur, bir rekabet alanı başladı burada” dedi.

Üssün 3 bin metrekarelik bir sistem odasının olduğuna işaret eden Acarer, yapılan yatırımı takdir ettiklerini söyledi.

Merkezin Data Center’in ötesinde bir bulut teknoloji üssü olduğuna işaret eden Acarer, Türkiye’yi Data Center merkezi yapmak istediklerini belirterek, bu çerçevede yakın zamanda Türkiye’de yaşanan gelişmelerden ve büyük şirketlerin Türkiye’de yaptığı yatırımlardan bahsetti.

Acarer, Türkiye’yi İnternet Exchange Point-IXP (İnternet Değişim Noktası) yapmayı hedeflediklerini anlatarak, “Bu Türkiye’nin coğrafi konumunu, potansiyelini, dünyadaki konumunu düşündüğünüz zaman, herhalde Türkiye kadar IXP olmaya layık bir ülke görmüyorum, bunun için de bu tarz yatırımların olması gerekiyor” diye konuştu.

Çalışmalarımız ve yatırım programlarımız devam edecek   Serpil Timuray da üssün Türkiye’nin en büyük veri merkezi olduğunun altını çizerek, 21. yüzyılın mobil iletişim teknolojileriyle şekillendiğini dile getirdi. Timuray, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, mobil teknolojilerin kullanımının, bilgi gelişimi, bilgi toplumuna dönüşüm ve sosyal gelişimin önünü açan, insanlığın gelişimine destek olan ve en yaygın şekilde kullanılan araç olduğunu söyledi.

Aynı zamanda mobil teknolojilerin kullanımının ülkelerin ekonomik gelişimleri içinde artık bir kriter olarak izlenmeye başlandığını ifade eden Timuray, konuşmasına şöyle devam etti:

“Mobil teknolojilerin kullanımındaki her yüzde 10′luk artışın, o ülkenin kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasılasında yüzde 1,4 oranında kaldıraç etkisi yaptığı hesaplanıyor. Hatta bu kaldıraç etkisinin Türkiye’de daha fazla olabileceği, yakın dönemde yapılan bir araştırmada tesbit edildi.

Önümüzdeki dönemde bireylerin ve ülkelerin gelişmesinde, kalkınmasında bu kadar kritik role sahip olacak teknolojik gelişmeye biz de Vodafone olarak katkıda bulunmak ve bunun ötesinde küresel bilgi ve tecrübemizi giderek daha fazla Türkiye’ye aktararak ülkemizin kalkınma fırsatından azami surette yararlanmasına önayak olmak istiyoruz.

Bu bizim Vofadone Türkiye ailesi ve ortaklarımızla benimsediğimiz bir misyon…” Timuray, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin mobil gelecek vizyonunu şekillendirmek üzere çalışmalarının ve yatırım programlarının devam edeceklerine dikkati çekerek, bugün açılışı yapılan tesisin de bu doğrultuda önemli bir sembol olduğunu söyledi.

Üssün sadece bir veri merkezi olmadığının altını çizen Timuray şunları kaydetti: “Bu tesis veri merkezinden öte, dünyanın en ileri teknolojilerini barındıran, kurumların, işletmelerin önümüzdeki dönemde ihtiyacı olacak yeni nesil mobil servisleri desteklemek üzere inşa edilmiş bir tesis. Bu mobil servislerin başında da en çok bulut bilişim hizmetleri geliyor.

2016 yılında işletmelerin yaklaşık yüzde 60′ının bulut bilişim teknolojilerini kullanacağı, bunun çok önemli ekonomik katkı yaratacağı hesaplanmakta. Bazı hesaplara göre, bulut bilişim teknolojileri sayesinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 25′e kadar bir ivme, 2020 yılına kadar yakalanabilir.”

İnşa edilen üssün, sadece Türkiye’deki abonelere değil, diğer ülkelerde yaşayan Vodafone abonelerine de hizmet etmek üzere, uluslararası boyutta kurgulandığını ifade eden Timuray, üssün Vodafone Grubu’nun küresel tecrübesi ve bilgisiyle yerel aklı birleştirerek, Türkiye’deki kurumların ve işletmelerin daha rekabetçi daha verimli daha yenilikçi olmalarına destek olacağını belirtti.    -”Merkez, glokal stratejimizin bir göstergesi”-   Timuray, merkezin aynı zamanda glokal stratejilerinin de bir göstergesi olduğuna işaret ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Yani global tecrübe ile yerel aklı bir araya getirdiğimiz ve bunun en iyi şekilde sinerjisini oluşturduğumuz bir tesis. Burası Oksijen Ar-Ge’den sonra bizim için ikinci önemli merkez.

Oksijen bugün sınırların ötesinde Ar-Ge yeteneğini ispatlayarak, bugün dünyada Vodafone’un 6 inovasyon merkezinden biri olarak konumlanmaya layık görüldü.

Bugün açılışını yapacağımız bu tesis de yine dünyanın en büyük veri merkezlerinden ve bulut teknoloji üslerinden biri olarak Vodafone Grubu içerisinde faaliyetlerini göstermeye başlayacak.”

Vodafone Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin digital dönüşümüne, küresel birikimlerini ve yerel yeteneği kullanarak katkı sağlamaya devame edeceklerini dile getiren Timuray, “Bu sayede işletmelerimizin küresel arenadaki rekabetçilerini artırmaya, bireylerin gelişimine destek olmaya ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Vodafone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey de, Vodafone Grubu’nun hedeflerinden birinin, hizmet verdikleri her ülkede mükemmel şebekeler kurmak olduğunu dile getirerek, Vodafone Türkiye’nin güçlü şebekesine yaptığı yatırımlarla, bu amaca ulaşılmasına katkı sağladığını söyledi.

Pusey, global anlamda ses iletişimi kadar veri hizmetlerini de önemsediklerine işaret ederek şunları söyledi: “Türkiye’de mükemmel hizmetler sunma vizyonuyla dünya kalitesinde bir altyapı, çağrı merkezleri, çevrimiçi hizmetler ve mobil güvenlik ağı kurduk. Kurumsal müşterilerimizin iş güvenliklerini ve iş sürekliliklerini sağlamak için teknolojide son gelişmeler ışığında Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nü inşa ettik. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü bizim için sadece ulusal değil uluslararası önem de taşıyor. 

Kurumsal müşterilerimize en iyi hizmeti vermek adına kurduğumuz, Türk mühendislerinin gurur duyacakları bir eser. Oksijen Ar-Ge’nin inovasyon çalışmalarından, Türkiye’ye yaptığımız yatırımdan ve Türkiye’deki deneyimimizden çok memnunuz. Vodafone Grubu içinde yıldızlaşan Vodafone Türkiye performansının güçlenerek süreceğine inanıyoruz.”                            

 Bulut Teknolojileri Üssü   

Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, “Mükemmelliyet merkezi” olarak tasarlanan ve toplam bin 400 sistem kabineti kapasiteli merkez 9 bin metrekare kapalı tesis alanında brüt 3 bin metrekarelik 4 ana salondan oluşuyor ve bu özelliği ile Türkiye’de ilk kez uygulanan “bina içinde bina” yapısıyla dikkat çekiyor.

Veri merkezi ayrıca IT tabanlı servislerinin takip ve operasyon ana merkezi olarak Tuzla ve İzmir veri merkezleri ile yedekli çalışarak iş sürekliliği ve kesintisiz servis sunumu sağlayacak. 

Yeni merkezle birlikte Vodafone’un Türkiye’de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri sayısı 6′ya, büyüklüğü ise 12 bin metrekareye ulaşmış olacak. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü sıcak hava kapsama uygulaması ile yüzde 15, soğutma altyapısı ile yüzde 30 enerji tasarrufu sağlarken, 20 bin ev tipi konutu besleyecek kapasitede enerji altyapısı barındırıyor.

Merkez ayrıca Türkiye’de ilk defa “Green IT, Energy-Efficient Data Center” sertifikasına sahip olarak çevreye duyarlı, temiz enerji sunması ile öne çıkıyor.

 

wmwnewsturkey /istanbul

 

AdminAdmin