Sivas
Giriş Tarihi : 14-03-2013 18:57

“460 BİN SAĞLIKÇI İÇİN BAYRAM HAYAL OLARAK KALMIŞTIR”

Türk Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Hamza Binici, “14 Mart Tıp Bayramını bir bayram havasında geçirmek, tüm sağlık çalışanlarının hayalidir.

“460 BİN SAĞLIKÇI İÇİN BAYRAM HAYAL OLARAK KALMIŞTIR”

Ne yazık ki ne kamuda ne de özel sektörde görev yapan sağlık çalışanlarının çalışma şartlarına bakınca ve çalışanların mağduriyetine yönelik çalışmalar yapılmadığını görünce, 460 bin sağlık çalışanı için bayram hayal olarak kalmıştır” dedi.

 

Binici sendika binasında düzenlediği basın toplantısında sağlık çalışanlarının yaşadığı olumsuzlukları değinerek, bu olumsuzluklara çözüm üretilmesini istedi.

 

Sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve hak kayıplarının yanı sıra şiddete maruz kaldıklarını da belirten Binici, bunun önüne geçmek için caydırıcı ve etkin önlemler alınmadığı savundu.

Binici; “Bugün Türkiye’de sağlık çalışanlarına şiddet hız kesmeden devam etmektedir. 7 Aylık hamile doktora bile şiddet uygulanarak iş iyice çığırından çıkmıştır. Caydırıcı ve etkin önlemler ne yazık ki hala alınmamıştır. Sağlık çalışanları artık kendi hayatlarından ve sağlıklarından endişe etmeden hizmet vermek istemektedirler.

 

Sağlık çalışanları, şiddet yanından amirlerin uyguladığı mobbing, fazla iş yükü, yoğun mesai ve sonu gelmeyen nöbetler gibi uygulamalara açıkça mağdur edilmektedirler. Stres, tükenmişlik sendromu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Taşeronlaşma her geçen gün artırılarak iş güvencesi tehdit edilmektedir. Hiçbir hak verilmeyen taşeron çalışanlarına da bir dram yaşatılmaktadır. Böyle bir tablo varken ücretlerin yetersizliği de çalışanların çözüm bekledikleri bir başka sorun olarak ortada durmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

EMEKLİLİK ZEHİR EDİLİYOR…

 

Sağlık çalışanlarının emeklilik konusunda ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kaldığını belirten Türk Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Binici, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.

 

Binici şu ifadeleri kullandı:

“Çalışma hayatında bu kadar zorluklarla karşı karşıya kalan, mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarına emeklilik de adeta zehir edilmektedir. Döner sermaye ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları emeklilikte çok ciddi bir gelir kayına uğramaktadır. Bugün doktor emekli olsa bin 800 TL, bir ebe, hemşire ve sağlık memuru bin 395 TL, bir memur bin 255 TL, bir hizmetli bin 118 TL emekli maaşı alacaklardır.

 

Doktorlar emekli olduklarında gelirlerinin ortalama yüzde 75’ini ebe, hemşire ve sağlık memuru gelirlerinin yüzde 50’sine yakının kaybetmektedirler. Bu kayıplar nedeni ile çalışanlar emeklilikte geçinememe korkusu yaşamakta ve emekli olamamaktadırlar. Bu nedenle biran önce döner sermaye ek ödemeleri de emekliliğe yansıtılmalı ve çalışanların emekliliklerinde rahat etmeleri sağlanmalıdır.

 

Türk Sağlık Sen olarak bu konuda başlattığımız dilekçe kampanyasına sağlık çalışanları yoğun ilgi göstermişlerdir. Umarız Sağlık Bakanlığı da bu talebi artık görür ve bunu biran önce gerçekleştirir”

 

14 Mart’ın ülkemizde görev yapan 460 bin sağlık çalışanı için bayram olması isteniyorsa biran önce çalışanların memnuniyetini artıracak çalışmalara imza atılmalıdır. Çalışan memnuniyeti için ilk adım olarak şiddetin önüne geçilmeli ve döner sermayelerden hem vergi kesilmemeli hem de emekliliğe yansıtılması için çalışmalar başlatılmalıdır.

 

Çalışanları memnu edecek somut adımlar atılmadıkça daha nice 14 Martlar gerçek bir bayram gibi kutlanmayacaktır. Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının yüzünün güldüğü 14 Martların yaşanması dileğiyle tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.”

AdminAdmin