Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 24-12-2012 17:06

CUMHURİYET, SAĞLIK ALANINDA EN BAŞARILI ÜNİVERSİTELER ARASINDA…

7-8 Temmuz 2012’de yapılan KPSS, yüz binlerce aday memurun kaderini belirlemiş, birçoğunun geçtiğimiz günlerde atamaları yapılmış ve binlerce aday mutlu sona ulaşmıştı. Peki, bu kadar aday için önem arz eden bir sınavda sağlık alanında en başarılı üniversiteler hangileri oldu? İşte cevabı…

CUMHURİYET, SAĞLIK ALANINDA EN BAŞARILI ÜNİVERSİTELER ARASINDA…

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı “2012 KPSS Lisans Sonuçları Kitabı” 21 Aralık Cuma günü saat 10.00’da açıklandı. Üniversitede eğitim faaliyetlerini sürdüren birisi olarak gerçekten bu kitapçığı büyük bir merakla bekliyordum. Özellikle taşra ve merkez üniversitelerin birçok alanda yoğun ama yapıcı rekabetinin devam ettiği günümüzde, başarı sıraları herkes için oldukça büyük önem arz etmektedir.

Elbette kitapçıkta sadece lisans mezunu öğrencilerin durumlarının olması sebebiyle “Tıbbi sekreterlik” veya “Acil tıp teknisyenliği” gibi meslek yüksekokulu düzeyinde eğitim veren üniversitelerin durumları hakkında henüz bir bilgi sahibi değiliz.

Lisans düzeyinde, sağlık alanında mezun veren üniversitelerin 2012 KPSS sıralamaları ise oldukça ilginç.

Örneğin ataması en yoğun olan ve yaklaşık 82 üniversitede eğitim-öğretimine devam eden“Hemşirelik” bölümü mezunlarının “Genel Kültür – Genel Yetenek” sınav türlerinde en yüksek netleri yapan öğrencilerin bulunduğu üniversitelerin hiçbirisi, büyükşehirlerde bulunan üniversiteler değiller. İşte sıralamalar;
 
GENEL KÜLTÜR; 1- Siirt Üniversitesi GENEL YETENEK; 1-Kırıkkale Üniversitesi
 
                             2-Amasya Üniversitesi                          2-Giresun Üniversitesi
 
                             3-İnönü Üniversitesi                              3-Ahi Evran Üniversitesi
 
(Dipnot olarak, bağlı olduğum Gümüşhane Üniversitesi’nin bu 82 üniversite arasından 12. oluşu da beni ayrıca mutlu etti.)
 
Atama sıralaması bakımından yine ön sıralarda yer alan “Ebelik” bölümü öğrencilerinin durumu ise hemen hemen hemşirelik bölümüyle paralellik göstermektedir. Burada durumu bozan tek üniversite ise Ankara Üniversitesi olmuştur. İşte sıralamalar;
 
GENEL KÜLTÜR; 1- Ankara Üniversitesi GENEL YETENEK; 1-Kırıkkale Üniversitesi
 
                             2-Atatürk Üniversitesi                                 2-Amasya Üniversitesi
 
                             3-Amasya Üniversitesi                                3-Ankara Üniversitesi
 
 
Sağlık alanının yine en önemli bölümlerinden bir tanesi olan “Sağlık Yönetimi” bölümünün sıralamasında, büyükşehirlerdeki üniversitelerin sıralamaya tamamıyla hâkim olduğunu görmekteyiz.
 
GENEL KÜLTÜR; 1- Marmara Üniversitesi GENEL YETENEK; 1-Cumhuriyet Üniversitesi
 
                             2-Süleyman Demirel Üniversitesi                   2-Selçuk Üniversitesi
 
                             3-Selçuk Üniversitesi                                     3-Marmara Üniversitesi
 
Son olarak puan sıralamasını inceleyeceğimiz bölüm ise “Sağlık Memurluğu” bölümü. Bu bölümün sıralaması;
 
GENEL KÜLTÜR; 1- Süleyman D. Üniversitesi GENEL YETENEK; 1-Kırklareli Üniversitesi
 
                             2-İnönü Üniversitesi                                            2-Ege Üniversitesi
 
                             3-Kocaeli Üniversitesi                                         3-Sakarya Üniversitesi
 
***
 
Elbette ki üniversitelerin alan başarılarını sadece sınav sonuçlarına bağlamak ne bilime ne de etik değerlere uyar. Üniversiteler için önemli olan sınav başarılarının yanında; yaptıkları buluşlar, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, bilimsel çalışmalar, aldıkları patentler ve alanıyla ilgili geliştirdiği özgün fikirlerdir.
 
Bu kriterler ele alındığında ise İngiliz Times Higher Education (THE) kurumu, "DÜNYANIN En İyi 400 Üniversitesi 2012-2013 Sıralaması" sonuçlarını 3 Ekim 2012 tarihinde açıklamıştır.
 
Yapılan bu dünya sıralamasında yer alan 5 TÜRK üniversitesinden, ODTÜ 203. sırada, Bilkent Üniversitesi 238. sırada, Koç Üniversitesi 242. sırada, Boğaziçi Üniversitesi 276. sırada, İstanbul Teknik Üniversitesi 290. sırada yer almıştır.
 
serhat_semercioglu@hotmail.com
 
AdminAdmin