Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 06-12-2012 17:01

ÜNİVERSİTE KREDİ KARTI DAYATMASI YAPTIĞIMIZ HABERLER ÜZERİNE SON BULDU...

Öğrenciler faiz batağından kurtuldu…

ÜNİVERSİTE KREDİ KARTI DAYATMASI YAPTIĞIMIZ HABERLER ÜZERİNE SON BULDU...

Türkiye'de kredi kartı mağdurları her geçen gün çığ gibi büyürken, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akıl almaz bir uygulama başlatarak, 40 bin öğrenciye zorunlu kredi kartı dayatmasında bulunmuştu. Gazetemizin manşetine taşıdığı bu haber, öğrenci ve velileri harekete geçirdi. Artan tepkiler üzerine Üniversite Rektörü Faruk Kocacık kredi kartlarının alımının zorunlu olmaktan çıkartıldığını belirterek, "isteyen kartını iptal edebilir" dedi.

 

Gazetemizin manşetine taşıdığı 'Zorla faiz batığına' ve 'Öğrenciler bankalara yem' haberleri Sivas Cumhuriyet Üniversite Rektörü Faruk Kocacık'ı harekete geçirdi. Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri daha öğrenim kredisinin altından kalkamazken "kredi kartı" zorunluluğu getirilmesi tartışmalara neden olmuştu. Kimlik kartları yenileriyle değiştiriliyor bahanesiyle başlayan süreçte öğrenciler, yeni yönetmelikle kredi kartı almak zorunda bırakılmış, kart dağıtımlarında kimlik kartının zorunlu olduğunu söylenerek, öğrencilerin kredi kartı sözleşmesinin altına imza atmaları istenmişti.

 

Öğrenciler tüketime teşvik ediliyordu

Kart almak istemeyen öğrencilere, hakaret edilmiş, zorla imzalatılmıştı. 2004 yılında başlayan KampüsKart Projesine 2012 yılında cihaz, yazılım ve iş akışı tamamen değiştirilerek hizmete sokuldu.

 

KampüsKart Projesi Cumhuriyet Üniversitesi'nin Vakıfbank'la yürüttüğü bir proje. Öğrenciler bu kartla Türkiye'de ya da dünyada herhangi bir alışveriş noktasında KampüsKart'la alışveriş yapılabiliyor.

 

Öğrenciler üstü kapalı tehdit edildi

Banka personellerinin sınıflara gelip öğrencilere "kredi kartı almalarının zorunlu olduğunu" söyledikleri, almak istemeyen öğrencilere de hakaret ettikleri iddia edilmişti. İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci de, "Ben öğrenciyim. Sadece okumak istiyorum. Bunlarla uğraşmak istemiyorum. Hocalarım beni sorun çıkaran öğrenci olarak görüyor. Tek suçum kredi kartını almamak." diye açıklamada bulunmuştu.

 

Bankacı sınıftan kovdu

Öğrenci, "Ders bitiminde hocanın sınıftan çıkması bekleniyor. Bankacılardan biri dışarıda duruyor. Diğeri de sınıftaki masaya geçip 'kartı almayanlar alacak' diyor. Almak istemediğimizi söyleyince hakaretler ediyor. Banka görevlisi, 'biz her öğrenciden azar işitiyoruz. Buna rağmen size insan gibi davranıyoruz. Ama sen hiçbir şeyi hak etmiyorsun' diyor bana. Ben de siz ne biçim konuşuyorsunuz değdiğimde bana, 'işimi yapıyorum git buradan' diyerek kendi sınıfımdan beni kovuyor. Hocamı arayıp durumu bildirdiğimde de 'biz öyle bir şey söylemedik. O bize saldırdı' şeklinde iftiraya maruz kalıyorum." demişti.

 

Rektör: Öğrenciler kredi kartlarını iptal edebilirler

Haberimiz üzerine harekete geçen Cumhuriyet Üniversite Rektörü Faruk Kocacık banka yetkilileriyle görüştüklerine dile getirdi ve öğrencilerden kredi kartı kullanmak istemeyenlerin üniversite kampüsündeki ilgili banka şubesine giderek sözlü ya da yazılı müracaatla kartı iptal ettirebileceklerini bildirdi.

 

Öğrenciler müjdeli haberi arkadaşlarıyla paylaştı

Öğrenciler Rektörlüğün bu adımını "Kredi kartlarının faiz ve borçları yüzünden ülkemizde birçok aile dağılırken insanlar, kredi kartı ve faiz borçları yüzünden bunalıma girerken üniversitelilere kredi kartı verilmesi ve teşvik edilmesi üniversitemize yakışmadı. Öğrencilerin faiz batağına sürüklenmesine göz yummamalıyız. Kredi kartını açtıran tüm öğrencilerin en kısa zamanda banka üniversite şubesine gidip kartlarını iptal ettirebilirler" diyerek arkadaşlarına duyurdu. Duyurunun ardından çok sayıda öğrenci kartlarını iptal ettirmek için başvuruda bulundu.

 

Kanuna göre öğrenci haklı

Bankacılık Denetleme Kurulu tarafından 1 Mart 2006'da resmi gazetede yayımlanan 5464 nolu Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 8. maddesinde "Kart çıkaran kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremezler. Bu kuruluşlar da, genel müdürlük veya şube haricinde kredi kartı toplanabilecek yerler, kurumun uygun görüşü alınarak Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından müştereken belirlenir."

 

Milli Gazete

AdminAdmin