Sivas
Giriş Tarihi : 02-05-2012 08:48

SİVAS' TA 15 OKULDA ZEHİRLENME VAKASI GÖRÜLDÜ, SAYI 600'E ULAŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü proje ile ilköğretim okullarında öğrencilere dağıtılan sütlerden etkilenen öğrenciler hastanelik oldu. İl merkezi ve ilçelerde 15 okulda görülen zehirlenme vakaları nedeni ile yaklaşık 600 civarında öğrenci hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

SİVAS' TA 15 OKULDA ZEHİRLENME VAKASI GÖRÜLDÜ, SAYI 600'E ULAŞTI

Süt dağıtımı sonrası ilk zehirlenme belirtileri, Doğukent Mahallesi'nde bulunan 75'inci Yıl İlköğretim Okulu'nda yaşandı. Sabah dağıtılan sütlerden içen ana sınıfı ile 5'inci sınıf arasındaki öğrencilerden bazıları mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlerde bulununca sağlık ekiplerine haber verildi. Sağlık ekipleri okula gönderilen ambulanslar ile çocukları kent merkezinde bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Numune Hastanesi, Devlet Hastanesi ve özel bir hastaneye kaldırarak tedaviye alındı. Çocukların zehirlenme haberi kısa sürede ailelere ulaşınca panik yaşandı. Öğrenci yakınlarının panik halinde okula koşuşturarak bilgi almaya çalıştıkları gözlendi. Bu sırada okul öğretmenleri ise görüntü almaya çalışan basın mensuplarını engellemeye çalışarak tepki gösterdi. Bazı aileler ise hastanelere giderek çocuklarını bulmaya çalıştı.

 

MERKEZDE 5 İLÇELERDE 2 OKULDA GÖRÜLDÜ

 

İlk vakalardan sonra kent merkezi ve ilçelerde bulunan kent merkezinde bulunan Hasan Vardar, Vali Lütfullah Bilgin, Kazancılar, Celal Bayar, Kılavuz İMKB, Recep Handan, Özel İdare, Gaziosman Paşa, TOKi Ahmet Yesevi, 75'inci Yıl, Muzaffer Sarısözen, Lütfi Abay, Kızılırmak, Hafik Atatürk, İmranlı Atatürk İlköğretim Okulları'nda da benzer vakalar yaşandı. Benzer belirtileri gösteren çocuklar ambulanslarla veya özel araçlar vasıtası ile hastanelere götürüldü. Hastaneye getirilen çocukların bir çoğunun karnını tutarak, ağladıkları görüldü. İmranlı İlçesi'nde sabah süt dağıtım yapılan Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerinden 110'u İmranlı Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı. Hafik İlçesi'ndeki Atatürk İlköğretim Okulu'ndan ise 12 öğrenci benzer tanıyla hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Sivas Devlet Hastanesi'ne benzer tanıyla gelen öğrencilrin bir kısmına ise hastane tarafgından ayran dağıtıldığı görüldü.

 

 

VALİ KOLAT: 'DAĞITIM DURDURULDU'

 

Sivas Valisi Ali Kolat ise Numune Hastanesi'ne gelerek sütten zehirlenen öğrencileri ziyaret etti. Öğrencilerle tek tek ilgilenmeye çalışan Kolat bazı ailelerin de tepkisi ile karşılaştı. Kolat, hastane çıkışı öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti. Zehirlenme vakalarıyla ilgili bilgi veren Vali Kolat, "Sütün bozuk süt olduğu anlaşılıyor. Arkadaşlarımızın tespitleri de öyle. Zehirlenme demeyelim de bozuk sütün verdiği kısmen de psikolojik diyelim kısmen de rahatsızlık şeklinde bir durum ancak ciddi bir vaka yok. Tabi birazda birbirinden duyan okullar gelmeye başladı. Arkadaşlarımız müdahale ediyorlar. Hepsi gereken müdahaleyi yapıyorlar.

 

 

Çocukların genel durumu iyi. Bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edecekler. Zaten biz sütlerinde gıda yönünden tahlilini yaptırıyoruz. Şu anda dağıtımını durdurduk. Takip ediyoruz. Tahliller netleştikten sonra bakanlıkla da görüşüp durumu değerlendireceğiz. Sütler üzerindeki tarihlerde bur olumsuzluk yok. Zaten iki parti halendi geldi sütler. Partinin birini gıda yönünden incelettik onda bir sorun yok, gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş. Bizim insiyatifimiz dışında dağıtım olmuş. Sanıyorum ikinci partideki -dağıtımdan kaynaklandı. Son kullanım tarihi 26 Ağustos 2012 olan partide sorun çıktı. Eğitimin durdurulması söz konusu değil. Zaten şu anda ister istemez fiilende olsa durdu ancak tatil etmeyi düşünmüyoruz." şeklinde konuştu.

 

SAĞLIK MÜDÜRÜ ZİYARET ETTİ

 

Öte yandan Sağlık Müdürü Bahattin İlter, ilçe ve il merkez indeki hastaneleri ziyaret ederek çocukların sağlık durumları ile ilgili bilgiler aldı. İlter, il genelinde şu ana kadar 600 civarında çocuğun benzer belirtiler ile hastanelere başvurduğunu söyledi.

 

DHA

AdminAdmin