Ekonomi
Giriş Tarihi : 26-11-2011 14:38

OSM'LERE DOĞALGAZ YETKİSİ

Leyla Ataman Özel - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSB'lere elektrik konusunda verilen üretim, temin ve dağıtım yetkisinin, doğalgaz alanında da verilmesi gerektiğini bildirdi.

OSM'LERE DOĞALGAZ YETKİSİ

Leyla Ataman Özel - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSB'lere elektrik konusunda verilen üretim, temin ve dağıtım yetkisinin, doğalgaz alanında da verilmesi gerektiğini bildirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından KKTC'nin Girne şehrinde düzenlenen ''5. OSB Enerji Zirvesi''nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSB modelinin Türkiye'nin sanayileşmesinde ve sanayinin Anadolu'ya yayılmasında büyük katkı sağlamış bir sistem olduğunu, kamu özel sektör ortaklığının da başarılı örneklerinden bulunduğunu söyledi.

Dünya Bankası kredisiyle başlayan, yarım asırlık OSB tecrübesinin, Türkiye sanayisinin bugünkü noktaya gelmesine çok önemli katkılar sunduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, ilk OSB'lerin Bursa, Manisa ve Eskişehir'de kurulduğunu, bugün söz konusu 3 ilin, OSB'lerinin de katkısıyla sanayileşme konusunda büyük mesafeler kat ettiğini bildirdi.

1980'lerin başında Suudi Arabistan ekonomisinin, Türkiye'den daha büyük olduğunu, Yunanistan ile ise eşit konumda olunduğunu, bugün ise Türkiye'nin bölgenin en büyük ekonomisi ve sanayisi konusunda olduğunu ifade eden TOBB Başkanı, Türkiye'nin bunu, petrol ve doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmadan, sadece girişimci gücüyle başardığını dile getirdi.

Yatırımların yapılmasında ve sanayicilere göreli olarak daha ucuz elektriğin sunulmasında OSB'lerin önemli bir rolünün olacağını düşündüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, ''Elektrik Piyasası Kanunu ile elektrik üretmede OSB'lere üretim, temin ve dağıtım yetkisi verildiği gibi, Doğalgaz Piyasası Kanununda değişiklik yapılarak benzer yetkisinin doğalgaz alanında da verilmesi son derece yararlı olacaktır. Aynı mesele su tüketimi, çevresel hizmetler, ar-ge faaliyetleri gibi konular için de geçerli'' dedi.

Sanayinin, dolayısıyla ekonominin bir üst lige sıçraması yapması için artık farklı bir büyüme modelinin benimsenmesinin de gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Yeni bir OSB politikası da bu büyüme modelinin önemli bir parçası olmalı. Bu çerçevede 50 yıllık OSB tecrübesini başka ülkelere daha organize biçimde aktarabiliriz. Türkiye'nin bugün ulaşmış olduğu sanayi üretim yapısından ve OSB tecrübesinden, etrafımızdaki ülkelerin ve hatta çok daha geniş bir coğrafyanın öğrenebileceği çok şey vardır. Biz, TOBB olarak bu OSB modelimizin bölge ülkelerine de yayılması için bir dizi çalışma yürütüyoruz. Filistin'de bir organize sanayi bölgesi kurmak için çalışmalarımız artık yatırım aşamasına geldi. Bunun dışında İslam Kalkınma Bankası ile işbirliği içinde Yemen'de, Moritanya'da, Benin'de organize sanayi bölgeleri kurmak için çalışmalar başlattık. Tüzel özel sektörü tarafından, başka ülkelerde kurulacak OSB'ler, yerel ekonomiye katkılarının yanında, Türk değer zincirlerinin bu ülkelere yayılmasına da büyük katkı sağlayabilir. Bu yolla, bu ülkelerdeki iş yapma ortamı, Türk yatırımcılar için daha elverişli hale gelebilir.''

-TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Fındıklı-

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ise dünyadaki siyasal şekillenmelerin tamamının temelinde incelendiğinde enerjiyle alakalı olarak şekillendiğinin görüleceğini söyledi.

Türkiye'nin, KKTC arasında yeni anlaşmalar ile hem gaz hem de petrol konusunda Akdeniz havzasında çok önemli bir oyuncu olduğunu göstermek durumunda olduğunu kaydeden Fındıklı, ''Son gelişmelerden dolayı ben devletimizi tebrik ediyorum, kutluyorum'' dedi.

Hükümetin OSB'leri ciddi anlamda desteklediğini ifade eden Fındıklı, özellikle bölgeler arasındaki dengesizliğin önüne geçmek için 4. teşvik bölgesinde OSB'lere Hazine arazilerinin bedava veya çok düşük maliyetle verildiğini, bu nedenle Doğu ve Güneydoğu'da birçok OSB'nin ciddi anlamda atak yaptığını kaydetti.

Yıllık 80 bin Gigavatsaat kadar elektrik tüketimi olan OSB'lerin elektrik piyasasının en kuvvetli ve en yıldız tüketicisi olduğunu dile getiren Mücahit Fındıklı, OSB yönetimlerinin piyasadaki bu avantajlarını çok iyi kullanarak enerjiyi çok ucuza getirecek anlaşmalar yaptığını söyledi.

-OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Özdebir-

OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir Ortadoğu ve Afrika'da yaşanan siyasi gelişmelerin, bölgede eski dengelerin yıkılmasına ve kartların yeniden karılmasına yol açtığını ifade ederek, Ortadoğu'nun jeopolitik önemini doğrudan etkileyen ve gözden kaçan başka gelişmelerin de yaşandığını kaydetti.

Teknolojideki gelişmeleri, özellikle sondaj teknolojisindeki gelişmelerin, ABD'nin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak doğalgaz kaynaklarına sahip olduğunu gösterdiğini belirten Özdebir, bu gelişmelerin ABD'nin ithalat bağımlılığını önemli ölçüde azalttığına dikkat çekti.

Bütün bu gelişmelerin, hem enerji fiyatları hem de Ortadoğu'nun jeopolitik önemi üzerinde önemli sonuçları olacağını anlatan Özdebir, ''Bugüne kadar petrol fiyatlarında artışa yol açak endişesiyle Ortadoğu'daki siyasal dengelerin bozulmasına karşı çıkan güçlerin, bulunan yeni petrol rezervleri nedeniyle Ortadoğu'daki siyasal istikrar konusunda eskisi kadar hassas olmayabilecekleri söylenebilir'' dedi.

OSBÜK olarak her yıl düzenledikleri zirveleri Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaptıklarını anlatan Nurettin Özdebir, bu yılki zirveyi KKTC'de düzenlemelerinin temel sebebinin, son aylarda doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler olduğunu söyledi.

Özdebir, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Doğu Akdeniz'de fiili bir durum yaratarak doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamasının, KKTC'nin ve Türkiye'nin haklarını ihlal etmeye yönelik olduğunu, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin bu hamlesinin cevapsız bırakılmasının düşünülemeyeceğini ifade etti. Özdebir, ''Biz de OSBÜK olarak bu konuda hem kamuoyu hassasiyetini artırmak hem de KKTC'nin ve hükümetimizin yanında olduğumuzu göstermek için bu yılın enerji zirvesini burada, Girne'de yapmaya karar verdik'' diye konuştu.

-OSB'lerin sorunları-

Türkiye'de şu anda tüzel kişilik kazanmış 264 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğunu ve önemli gelişmeler kaydedilmiş olmasına rağmen OSB'lerin çözüm bekleyen bazı sorunları bulunduğunu dile getiren Özdebir, şöyle konuştu:

''Elektrik projelerinin tastik ve kabul yetkilerini planlayan bakan onayının süresi 31 Aralık 2011 tarihinde sona erecektir. Yeni düzenleme yapılırken dağıtım lisansı sahibi OSB'lere, katılımcılarına ait elektrik projelerinin OSBÜK tarafından oluşturulacak bir heyet tarafından denetimi yapıldıktan sonra tasdik ve kabul yetkisinin verilmesini talep ediyoruz. EPDK Başkanımızdan, yeri ve bağlantı şekli nerede ve nasıl olursa olsun 'dağıtıma gömülü'' olarak nitelendirilen OSB'lerin de 1. numaralı tarife müşterisi sayılması yönünde bir karar alarak OSB'lerin teşvikine destek vermelerini bekliyoruz. Düzenli kentleşmenin önemli bir unsuru olan OSB'leri cazip hale getirmek için OSB'ler cömertçe desteklenmeli, OSB'ler dışında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin OSB'lere taşınması için teşvikler getirilmelidir. 2 bin metrekareden büyük olup özel izin alanlar dışındaki büyük sanayi kuruluşlarının OSB'lerde kurulmasının zorunlu hale getirilmesi de yerinde olacaktır.''

 

 

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

Metin BOSNAKMetin BOSNAK