Ekonomi
Giriş Tarihi : 18-08-2011 10:04

İŞ DÜNYASI SOMALİ'YE GİDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son 60 yılın en büyük açlık sorunuyla karşı karşıya olan Somali’ye gerçekleştireceği ziyarete, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan gibi iş dünyasından temsilciler de katılacak.

İŞ DÜNYASI SOMALİ'YE GİDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son 60 yılın en büyük açlık sorunuyla karşı karşıya olan Somali’ye gerçekleştireceği ziyarete, TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan gibi iş dünyasından temsilciler de katılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos’ta Somali’ye gerçekleştireceği ziyarete beraberinde Türk iş dünyasını da götürüyor.

Kuraklık ve kıtlık nedeniyle son 60 yılın en büyük açlık sorunuyla karşı karşıya olan Somali’ye düzenlenecek ziyarete, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ve Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın da katılacağı öğrenildi. TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, “Programa göre cuma günü Somali’de olacağız. Orada çeşitli temaslarda bulunulacak ve yardım dağıtımı olacak. Aynı günün akşamı da Türkiye’ye dönülecek” dedi.

‘Çok önemli bir ziyaret’

Yapılan maddi yardımların zaten ülkeye ulaştırıldığını belirten Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Bu ülkeyi Başbakan düzeyinde ziyaret ediyor olmamız oradaki insanların moralini yükseltecektir. Yalnız olmadıklarını anlatmak için çok önemli bir ziyeret olacağını düşünüyorum. Ziyaretin diğer devletlere de örnek olmasını temenni ediyorum. Kardeşlik böyle zor günlerde belli olur.”

‘Takdire şayan buluyorum’

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yapılan açıklamada, Başkan Ümit Boyner’in, Başbakan Erdoğan’ın 19 Ağustos Cuma günü Somali’ye gerçekleştireceği ziyarete katılacağı belirtildi.

Ümit Boyner, ziyaret öncesinde Somali’de yaşanan felaketle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Doğu Afrika’da uzun yıllardır devam eden iktisadi ve politik yapısal problemlerin, özellikle de son dönemde yaşanan kuraklığın neticesinde yaşanmakta olan insani dram, salgın hastalıklar ve kitlesel ölümleri beraberinde getirmektedir. Bu duruma kayıtsız kalmak mümkün değildir” görüşünü ifade etti. Bu noktada Türkiye’de başlatılan yardım kampanyasını son derece olumlu, zamanında ve takdire şayan bulduğunu vurgulayan Boyner, şöyle devam etti: “Hükümetimizin aldığı inisiyatifle dünya kamuoyunda konuyla ilgili ciddi bir duyarlılık yaratacağımızı ümit ediyorum. Küresel ve kalıcı çözüm arayışı ihtiyacımız çok açıktır. Birleşmiş Milletler, G-20 gibi uluslararası kuruluşlara önemli roller düşüyor. Başlatılan kampanya ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle önümüzde yeni bir sorumluluk sürecinin başladığını düşünüyoruz. Ayrıca Türkiye’nin inisiyatifiyle G20 bünyesinde yoksulluk ile mücadelenin ele alınması için daimi bir çalışma grubu kurulmasını elzem görüyoruz.”

MÜSİAD iftarında yardım toplandı

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan önceki akşam düzenledikleri iftar yemeğinde Afrika’da yıllardır yaşanan açlık ve susuzluk sorununun had safhaya ulaştığına işaret ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önderlik ettiği yardım kampanyasıyla birlikte Somali özelinde Türkiye’de önemli bir hassasiyet oluştuğunu söyledi.

MÜSİAD üyelerinin önemli bir kısmının bu yardım kampanyasına katıldığını belirten Vardan, kendilerinin de geçen hafta, önce tüm üyeleri kapsayan bir SMS bağış kampanyası düzenlediklerini hatırlattı. Vardan, her yıl topladıkları erzak kolilerinin 2 bin adedini bu yıl Diyanet Vakfı’na, Somali’ye gönderilmesi için teslim ettiklerini, bu yardımların da yola çıktığını söyledi.
Ayrıca tüm MÜSİAD şubelerinde bir yardım kampanyası başlattıklarını bildiren Vardan, onların da bölgelerine bağlı olarak önemli meblağlarda yardım yaptıklarını kaydetti.

Vardan ayrıca iftar vesilesiyle kurulan Diyanet ve Kızılay standlarında da yardım toplandığını ifade etti.

MÜSİAD’ın iftarına, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, THY Genel Müdürü Temel Kotil, MÜSİAD üyeleri ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

Metin BOSNAKMetin BOSNAK