Ekonomi
Giriş Tarihi : 03-08-2011 17:36

ENFLASYON ARTIK GERİSİN GERİ GİDİYORMUŞ

Biz enflasyon rakamları açıklansın ‘battık öldük, yandık’ diye destanlar yazardık. Enflasyon artık geri gidiyor” dedi.

ENFLASYON ARTIK GERİSİN GERİ GİDİYORMUŞ

Biz enflasyon rakamları açıklansın ‘battık öldük, yandık’ diye destanlar yazardık. Enflasyon artık geri gidiyor” dedi.

-Bakan Çağlayan, bugün itibariyle ihracatın 78 milyar dolar olduğunu, 2 günlük ihracatın ise 640 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten belirterek, günde ortalama 300-400 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.

ANKARA (ANKA) – Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Eskiden herkesin kulağı enflasyon rakamlarında olurdu. Biz enflasyon rakamları açıklansın ‘battık öldük, yandık’ diye destanlar yazardık. Enflasyon artık geri gidiyor” dedi. Bakan Çağlayan, bugün itibariyle ihracatın 78 milyar dolar olduğunu, son 2 günlük ihracatın ise 640 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten belirterek, günde ortalama 300-400 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası ve Adana Ticaret Borsası başkan ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Burada bir konuşma yapan Bakan Zafer Çağlayan, “Eskiden herkesin kulağı enflasyon rakamlarında olurdu. Biz enflasyon rakamları açıklansın ‘battık öldük, yandık’ diye destanlar yazardık. Enflasyon artık geri gidiyor. Türkiye ve Türkiye dışında öyle bir faiz lobisi var ki bu faiz lobisi bir hasla Türkiye’de faizler artsın diye ekonomiyi soğutalım, ekonomi soğumazsa enflasyon artar diyor. Bu enflasyon rakamlarını görünce suratları ne hal alıyor gerçekten bilemiyorum” dedi.

Türkiye’nin bir taraftan ekonomiyi büyütürken, diğer taraftan enflasyonu düşüren rol model uyguladığını belirten Çağlayan, “Bir taraftan Türkiye büyüyor, büyüme şampiyonu oluyoruz ilk çeyrekte, bir taraftan da enflasyon bugün negatif çıkıyor” dedi.

Bazı grupların Merkez Bankası üzerinde baskı kurarak ve ekonomik büyümeyi gerekçe göstererek Merkez Bankası’nın faizleri yükselterek ekonomiyi soğutması gerektiğini ifade ettiğini belirten bakan Çağlayan, “Türkiye ekonomisinin soğumaya ihtiyacı yok, son derece dirayetli bir şekilde gidiyor. Türkiye enflasyonu aşağı çekip, büyümeyi ve ihracatı artırıyor” dedi.

-CARİ AÇIK TÜRKİYE’NİN KADERİ DEĞİL-

Ekonomi Bakanı Çağlayan, cari açık konusunun gündemin en önemli konusu olduğunun altını çizerek, cari açık meselesinde çok kalıcı önlemler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye’nin enerji ithalatı yüzünden cari açık verdiğini, dışa bağımlılık ve cari açığın Türkiye’nin kaderi olmadığını dile getirdi.

-GÜNDE ORTALAMA 300-400 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPIYORUZ-

Son 7 ayda ihracatın 77 milyar dolara yükseldiğini anımsatan Bakan Çağlayan, bugün itibariyle ihracatın 78 milyar dolar olduğunu, 2 günlük ihracatın ise 640 milyon dolar olduğunu kaydetti. Günde ortalama 300-400 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirten Bakan Çağlayan, “Son 12 aylık ihracat verisi 126.8 milyar dolar.

2011 orta vadeli ihracat hedefini 127 milyar dolar olarak vermiştik. Bu hedefi şu anda yakalamış durumdayız. Daha önümüzde Ağustos, Eylül, Ekim ihracatı var ki bu aylarda ihracat artar. İhracatta rekor kıracağız. Bunun için özel sektörle birlikte 24 saat çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

-ADANA’NIN SİNGAPUR’DAN EKSİĞİ YOK, FAZLASI VAR-

Adana Çukurova Bölgesi’nin son derece gelişmiş özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, Çukurova Bölgesi’nin zaman içinde sermayenin göç etmesiyle birlikte eski pozisyonunu kaybettiğini söyledi. Bakan Çağlayan ancak bölgenin aynı güce, imkanlara sahip olduğunu belirterek, bu dönmede havalimanı ve konteynır limanı başta olmak üzere yapılacak yeni yatırımlarla bölgenin güçleneceğinin altını çizdi.

Çağlayan, “2.8 milyar euroya mal olacak konteynır limanın yapılması Mersin’in Çukurova bölgesinde tüm dünyaya yeni bir ticaret bölgesi olma özelliği getirecek. Bugün Mersin’in, Adana’nın bir Singapur’dan, Dubai’den farkı yok. Fazlamız ve eksiğimiz yok” dedi.

-PPK TOPLANTISINI NORMAL KARŞILAMAK LAZIM-

Bir gazetecinin yarın Merkez Bankası Para politikası Kurulu’nun olağanüstü gündemle toplanacağını anımsatması üzerine Bakan Çağlayan, “Para Politikası Kurulu tabi ki tüm dünyayı izlemek durumunda. Tüm Avrupa’yı tüm gelişmeleri izlemek durumunda. Bunun sık sık izliyorlar. Sık sık toplanmalıdır. Normal zamanda da toplanabilirler. Bu konuda endişeye mahal verecek hiçbir şey yok. Bunu görüyorsunuz. Söylenen şeylerin en başında ekonomi ısındı, aman enflasyon, faizleri artırın baskısı vardı.

Onu niye yapanları biliyoruz. Özellikle yıllarca faiz konusunda Türkiye’den yıllarca faiz konusunda Türkiye’yi sömürmüş olanların iştahı yeniden kabarmıştır. Türkiye’de yeniden paradan para kazanmak isteyenler vardır. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar karlı bir kazanç yoktur. Türkiye’de paradan para kazanmak isteyen spekülatörlerin yapmış olduğu çabalardır. Faiz lobisinin yapmış olduğu çabalardır” diye konuştu.

Para Politikası Kurulu’nun yarınki toplantısının normal karşılanması gerektiğini dile getiren Bakan Çağlayan, “Normal bir toplanı gibi karşılamak lazım. Türkiye’de AKP’nin olduğu dönemlerde her şey olağan üstü olmaktan çıkmıştır.


Her şey olağan kendi mecrasında devam ediyor. Gördüğünüz gibi Türkiye her geçen gün demokratik tahminleri çok daha fazla artan gelişen bir ülke haline geliyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / AJANS TÜRK HABERLER

 

 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK