3. Sayfa
Giriş Tarihi : 05-07-2011 09:23

KPSS'DE 30 SORU 3 BİN TL

/ Kıbrıslı oldukları öne sürülen bir çetenin 9 Temmuz’daki KPSS matematik sorularını güvenlik önlemlerinin az olduğu Lefkoşa’da sınavdan 1 gün önce ele geçireceği öne sürüldü. Çetenin soruları Türkiye’de dershanelere 60 bin, adaylara ise 3 bin TL’ye satmak için girişimlerde bulunduğu konuşuluyor.

KPSS'DE 30 SORU 3 BİN TL

Kıbrıslı oldukları öne sürülen bir çetenin 9 Temmuz’daki KPSS matematik sorularını güvenlik önlemlerinin az olduğu Lefkoşa’da sınavdan 1 gün önce ele geçireceği öne sürüldü. Çetenin soruları Türkiye’de dershanelere 60 bin, adaylara ise 3 bin TL’ye satmak için girişimlerde bulunduğu konuşuluyor.

Türkiye, geçen sene Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) yaşanan şok iddia ile sarsıldı ve sınavda Eğitim Bilimleri bölümü sorularının sızdırıldığı ortaya çıktı. Sınavda, öğretmen adayı 350 adayın eğitim bilimleri sorularınınn tamamını yaptığı ortaya çıktıktan sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı halen devam eden KPSS soruşturmasını başlattı. Ancak, skandala dönüşen KPSS’nin soruşturması devam ederken, şok bir iddia daha ortaya çıktı.

İddiaya göre Kıbrıslı olduklarını söyleyen bir çete iki hafta önce harekete geçerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı dershanelere giderek 9 Temmuz’da gerçekleşecek 2011 KPSS’nin matematik bölümü sorularını satabileceklerini söyledi. İlk olarak Diyarbakır’a giden çete elemanları, bazı dershane yöneticilerine güvenlik önlemleri az olduğu için matematik sorularını sınavdan bir gün önce Kıbrıs’ta ele geçireceklerini kaydetti.

30 matematik sorusunu, dershanelere 60 bin euro’ya, adaylara ise 3 bin TL’ye satmak isteyen çete üyeleri, parayı ise yapılacak anlaşmadan sonra sınavdan sonra alabileceklerini belirtti.

‘YETKİLİLER ÖNLEM ALSIN!’

Çete üyeleri ardından, Van, Elazığ, Erzurum, Malatya, Kütahya, Ankara ve İstanbul’da bazı dershane çalışanları ile bağlantıya geçerek soruları satmak istedi. VATAN’a konuşan Diyarbakır İklim Dershanesi Koordinatörü Murat Şehir, söylentilerin öğrencileri isyan ettirdiğini belirterek şunları söyledi:”Kıbrıslı olduğu belirtilen bazı kişilerin gelip bazı dershanelerin çalışanları ile görüştü söyleniyor.

Türkiye genelinde bazı adaylar kendi aralarında, internette forumlar yolu ile sürekli bu konuyu konuşuyor. Bizim dershanemizde de çok fazla konuşulmaya başlandı. KPSS 2010’da soruların sızdığını gördük. Bu olay doğru da olabilir. Yetkililer hemen önlem almalı ve harekete geçmeli.”

SINAV, LEFKOŞA’DA OLACAK!

VATAN’a konuşan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ise, olayla ilgili emniyet birimlerinin harekete geçeceğini kaydederek soruşturma başlatılacağını söyledi. 2011 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı 9 ve 10 Temmuz tarihlerinde 81 il merkezinde ve Kıbrıs’ta Lefkoşa’da gerçekleşecek.

Toplam 938 bin 740 aday’ın gireceği sınav, geçen yıl yaşanan soruların sızdırılması skandalından sonra büyük önem taşıyor. Sınavda, Lefkoşa’da sızdırılmak istendiği belirtilen matematik soruları Türkçe, tarih, resim, müzik, edebiyat, okul öncesi ve beden eğitimi öğretmenliği gibi alanlarda atanabilmek için belirleyici bir rol oynuyor.

Üniversitelerin kontenjanı arttı

Üniversitelerin kontenjanları geçen yıla göre yüzde 7,3’lük artışla 708 bin 274’den 759 bin 668’e yükseldi. Devlet üniversitelerine 657 bin 347 kontenjan ayrıldı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre bu yıl üniversitelere yerleştirilecek öğrenci sayısı belirlendi. 2011-2012 akademik yılında öğrenci kontenjanları özel yetenek programları hariç lisans programları için yüzde 15,4’lük artışla 374 bin 68’den 431 bin 768’e çıkarılırken, ön lisans programları 312 bin 86’dan 303 bin 948’e düşürüldü.

Bu akademik yılda devlet üniversitelerinin lisans programlarına 363 bin 952, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 51 bin 66, KKTC’deki üniversitelerin lisans programlarına 14 bin 696, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarına 2 bin 54 olmak üzere toplam 431 bin 768 öğrenci yerleştirilecek. Tüm üniversitelerin özel yetenek programlarına toplam 23 bin 952 öğrenci yerleştirilecek.

Metin BOSNAKMetin BOSNAK