Gündem
Giriş Tarihi : 17-04-2011 09:43

MÜTHİŞ ARAŞTIRMA

Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın KPSS soruşturmasında ÖSYM’nin faaliyetlerini soruşturduğu ve 3628 sayılı mal bildiriminde bulunulması, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunu kapsamında araştırmalar yaptığı ifade edildi.

MÜTHİŞ ARAŞTIRMA

Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın KPSS soruşturmasında ÖSYM’nin faaliyetlerini soruşturduğu ve 3628 sayılı mal bildiriminde bulunulması, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunu kapsamında araştırmalar yaptığı ifade edildi.

Şifreli kitapçık iddiaları nedeniyle gözler YGS’ye çevrilmişken KPSS’deki kopya iddiaları nedeniyle yürütülen soruşturmadan büyük sürpriz çıktı. Edinilen bilgiye göre, YGS soruşturması ile aynı dosyada ele alınan KPSS soruşturması 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında yürütülüyor. Yani bu soruşturma kapsamında ÖSYM yönetiminin ve personelinin mal beyanları ile gerçek mal varlıkları arasında fark olup olmadığı ve mal varlığında olağanüstü artış olan ÖSYM elemanı olup olmadığı araştırılıyor. Soruşturmanın seyrinin mal varlığında olağanüstü artış olan personelin tespit edilmesi halinde bütünüyle değişmesi ihtimali bulunuyor.

Son 10 yılın sınavları mercek altına alındı

KPSS’nin geçen yıl 10 Temmuz’da yapılan eğitim bilimleri sınavında bazı soru kitapçıklarının önceden sızdırıldığı iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında ÖSYM’nin Bilkent’teki binasında ve matbaada Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri arama ve inceleme yapmışlardı. Soruşturma kapsamında 9 ilde düzenlenen operasyonda 72 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında ayrıca 2000 yılından bu yana yapılan sınavlar ve o sınavlara girenlerle ilgili ÖSYM’den bilgi istenmişti. Soruşturmada MİT’in de savcılığa yardımcı olduğu haberleri çıkmıştı. Kopya iddiaları nedeniyle KPSS’nin Eğitim Bilimleri Sınavı iptal edilerek yenilenmişti.

300 kişinin talimatla ifadesi alınacak

Sakınan da iptal edilen sınavda tam puan alan ve daha sonra tekrar edilen sınava giren ve girmeyen 300 kişinin talimatla ifadesinin alınması için bulundukları illerdeki savcılıklara yazı yazmıştı. Sakınan’ın talimat yanıtlarının gelmesinin ardından gerek gördüğü kişilerin tekrar ifadelerine başvurulabileceği belirtildi. Soruşturma devam ederken YGS’deki şifreli kitapçık iddiaları ortaya çıkınca her iki olay aynı dosyada soruşturulmaya başladı. Ancak Başsavcı Vekili Sakınan, önceki günkü açıklamalarında iki olayın ayrı ayrı ele alınacağı mesajını verdi. YGS’ye ilişkin soruşturmanın üniversiteye girişte ikinci basamak olan LYS sınavından önce bitirileceğini kaydeden Sakınan “Bizim KPSS’de yaptığımız soruşturma sadece 11 Temmuz’da yapılan sınavla ilgili değil. ÖSYM’nin faaliyetleri ile ilgili bir soruşturma” demişti. Sakınan, KPSS soruşturmasının geniş kapsamlı olduğunu ve “biraz daha süreceğini” söylemişti.

Haksız mal edinene 5 yıla kadar hapis

Edinilen bilgiye göre, Sakınan’ın “ÖSYM’nin faaliyetlerinin soruşturulduğunu” söylediği KPSS soruşturmasının temelini 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu oluşturuyor. Bu kanun, kamu görevlilerinin düzenli olarak mal beyanında bulunmalarını ve mal varlıklarındaki artışları derhal idareye haber vermelerini düzenliyor. Kanun, mal varlığındaki açıklanamayan artışların cezalandırılmasını ve böylece rüşvetle mücadele edilmesini hedefliyor. Soruşturmanın bu kapsama alınmış olması, ÖSYM’deki üst düzey bürokratların ve personelin mal varlıklarının mercek altına alındığını gösteriyor. Kanuna göre daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde haksız mal edinene 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezası veriliyor.

‘Şifre’ eylemleri sürüyor

Türkiye’nin dört bir yanında YGS eylemleri sürüyor. Dün de öğrenciler sokaklara döküldü. Taksim’de DEV-LİS üyesi 6 kişi YGS’deki şifre uygulamasını protesto etmek için kendilerini birbirlerine zincirledi. Trafiği kesen göstericiler “ÖS’YEME bizi, çözdük şifrenizi” yazılı bez afiş açtı. Ankara’da toplanan bir grup lise öğrencisi ise AK Parti İl Başkanlığı’na yürüdü. Öğrenciler, burada barikat kuran polis ekiplerine yumurta attı. Diyarbakır ’da da Özgür Öğrenci Birliği adı altında örgütlenen öğrenciler, -merkez Kayapınar İlçesi’ndeki Park Orman’da bir araya geldi. Buraya çadır kuran yaklaşık 500 öğrenci, Türkçe ve Kürtçe sloganlar atarak YGS ve ÖSYM’yi protesto etti. Protestocular ‘ÖSYM kendini feshet’, ‘YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek’, ‘Dün KPSS, bugün YGS’, ‘Yaşasın öğrenci dayanışması’, ’Özgür eğitim istiyoruz’ ve ‘Biz de şifre istiyoruz’ pankartları taşıdı.

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL/ÇİĞDEM KILIÇ/AJANS TÜRK HABERLER

AdminAdmin