Gündem
Giriş Tarihi : 10-10-2026 15:00

YÖK paylaştı: Türk Üniversitelerinden yerli ve milli atılımlar

YÖK öne çıkan üniversite çalışmalarını paylaştı: TEKNOFEST birinciliği, Durupınar’da jeolojik araştırma, yeni sinek türü ve yerli mikrofon.

YÖK paylaştı: Türk Üniversitelerinden yerli ve milli atılımlar

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde yürütülen çalışmalardan haftanın öne çıkanlarını duyurdu.

Listede havacılıktan jeolojiye, yapay zekâdan biyolojik çeşitliliğe uzanan projeler yer aldı.

TEKNOFEST’TE BİRİNCİLİK

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Gökbörü Havacılık ve Uzay Takımı, TEKNOFEST 2026'da Sıvı Yakıtlı Roket Motoru Geliştirme Yarışması’nda birinci oldu.

Proje
Motorun adı: “Bangu”
Geliştirme süresi: yaklaşık 2 yıl
Ateşleme testi başarıyla gerçekleştirildi

Takımın geçmiş başarıları:

Yıl Derece
2024 Dikey İnişli Roket Yarışması şampiyonu
2025 Savaşan İHA Yarışması 4.’sü

“NUH’UN GEMİSİ” BÖLGESİNDE İNCELEME

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öncülüğünde, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki Durupınar Formasyonu’nda jeolojik araştırma yapıldı.

Kamuoyunda “Nuh’un Gemisi” iddialarıyla gündeme gelen bölgedeki çalışmaya beş ülkeden yaklaşık 20 bilim insanı katıldı.

Prof. Dr. Cenker Atila başkanlığındaki araştırmada kullanılan yöntemler:

Yöntem
Yüksek çözünürlüklü haritalama
LiDAR taramaları
3D modelleme
Hassas GPS ölçümleri
Yeraltı radar taramaları

Çalışmada 1 ila 15 metre derinlik aralığından 366 karot ve toprak numunesi alındı.

Haziran-Eylül döneminde yürütülen arazi çalışmalarının analiz ve raporlama sürecinin 2027 ortalarına kadar süreceği planlanıyor.

Araştırma, bölgenin jeolojik ve yapısal özelliklerinin incelenmesine yönelik; sonuçlar henüz açıklanmadı.

YENİ TÜRE OĞLUNUN ADI VERİLDİ

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Hayat, bilim dünyası için yeni bir çiçek sineği türü tanımladı.

Araştırma
Örnekler: Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve Gürcistan
Ortak kurum: Sırbistan’daki Novi Sad Üniversitesi
Katkı sunan: 9 ülkeden 15 bilim insanı
Yayın: Uluslararası hakemli dergi

Yeni türe “Orthonevra abdullahi” adı verildi.

Türün adında, Prof. Dr. Hayat’ın 1998 yılında hayatını kaybeden oğlu Abdullah’ın ismi kullanıldı.

İNSAN KULAĞINI TAKLİT EDEN MİKROFON

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Uğur Balıoğlu, binaural mikrofon geliştirdi.

Cihaz, insan kulağının çalışma biçimini taklit ederek ses sistemlerinde hareket kaynaklı kayıpların tespitini ve gerçek zamanlı kalibrasyonu hedefliyor.

Test süreci
Yer: TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Ulusal Metroloji Enstitüsü
Süre: yaklaşık 8 saat ölçüm
İnceleme: Dinleyicinin hareketiyle ses imajındaki değişim
Maliyet
İki yıl önceki prototip: 7 bin TL
Bugün yeniden üretim: yaklaşık 15 bin TL

Prototipin ileride ses mühendisliği, stüdyo teknikleri ve gürültü engelleme sistemlerinde endüstriyel ürüne dönüştürülmesi hedefleniyor.

YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ KARİYER PLATFORMU

OSTİM Teknik Üniversitesi Yazılım Mühendisliği mezunları Betül Sena Şahin ve Muhammed Emre Süslü tarafından geliştirilen CVision, üniversite yönetimleri, kariyer merkezleri, öğrenciler ve şirketleri aynı platformda buluşturuyor.

Öğrenciler için Üniversiteler için
Kariyer profili oluşturma Staj takibi
Yapay zekâ destekli CV analizi Mezun istihdamı
Kariyer araçları Şirket ilişkileri
Video mülakat provası İlan ve başvuru süreçleri

Platform, üniversitelerin OBS ve EBYS gibi mevcut altyapılarıyla entegre çalışabilecek şekilde yapılandırılabiliyor.

ASTRONOT ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Çukurova Üniversitesi ve Çukurova Teknokent ev sahipliğinde düzenlenen programda, eski NASA havacılık ve uzay mühendisi, astronot ve girişimci Aisha Bowe lise ve üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Bowe, 2025'te Blue Origin’in New Shepard aracıyla gerçekleştirilen NS-31 misyonunda bilimsel yük operatörü olarak görev almıştı.

Etkinlikte NASA’daki mühendislik deneyimlerini, uzay araştırmalarını ve STEM eğitimine ilişkin görüşlerini öğrencilerle paylaştı.

 

AdminAdmin