Sivas’ta kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle Koyulhisar, Suşehri, Gölova, Akıncılar ve Kangal ilçelerinde meyve bahçelerinde büyük zarar oluştu.
Yaşanan don olayıyla ilgili valilikten açıklama geldi. Ülke genelinde etkisini sürdüren soğuk ve kar yağışlı havanın etkisiyle yaşanan ani sıcaklık düşüşleri, ilimizde başta meyve üreticileri olmak üzere tarım alanlarında zirai dona neden olduğu belirtilerek, “Gece saatlerinde eksi derecelerde seyreden hava sıcaklığı özellikle çiçek açan kayısı, kiraz, vişne, badem başta olmak üzere elma, ceviz, armut ağaçlarında zarara neden olmuştur. Don olayından meyvecilik faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Gürün, Koyulhisar, Suşehri, Gölova, Akıncılar ve Kangal ilçelerimiz başta olmak üzere tüm il genelinde olumsuzluklar yaşanmış ve yüzde 70-100 oranında zararlar meydana gelmiştir. Valiliğimiz koordinasyonunda, kaymakamlıklarımız, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince saha tespit ve raporlama çalışmaları aralıksız devam etmektedir “ denildi.
TARLA BİTKİLERİNDE ZARAR GÖRÜLMEDİ
İlk belirlemelere göre tarla bitkileri ürünlerinde önemli bir zarar görülmediği belirtilerek açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Devletimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi son yılların en büyük zirai don olayı sonrasında da çiftçimizin emeğini ve alın terini korumak, üretimin devamlılığını sağlamak adına, üreticilerimizin yanında yer almayı sürdürecektir. Mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle zirai don riskinin devam ettiğini hatırlatarak, üreticilerimizin dikkatli ve tedbirli olmalarını rica ediyor, çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”