Gündem
Giriş Tarihi : 07-12-2023 00:56

Bugün seçim olsa kim ne kadar oy alıyor?

31 Mart seçimlerine yaklaşılırken, sandıktan çıkacak sonuç merak konusu olmaya devam ediyor. Yöneylem Araştırma'nın yaptığı son seçim anketi Halk TV ekranlarında yayınlanan 'Söz Sende' programında tartışıldı. Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, dikkat çeken araştırma sonuçlarını hakkında detay verdi.

Bugün seçim olsa kim ne kadar oy alıyor?

14 ve 28 Mayıs'ta yapılan yerel seçimlerin ardından siyaset dünyasında yaşanan değişimler, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlere yönelik beklentileri oldukça bilinmez bir hale taşıdı.

"Bugün seçim olsa, hangi parti ne kadar oy alır?" sorusuna yanıt arayan Yöneylem Araştırma, yapmış olduğu seçim anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşırken, bulunan sonuçlar Halk TV'de yayınlanan "Söz Sende" programında masaya yatırıldı.

SEÇİMİN BELİRLEYİCİSİ KARARSIZLAR OLACAK

Yayınlanan ankette seçime 4 aydan az bir süre kalmasına rağmen kararsız seçmen oranının yüzde 10.8 olması dikkat çekti. Kararsız seçmenin yanı sıra, sandığa gitmeyeceğini belirtenlerin oy oranı ise yüzde 7.8 çıktı.

Yayınlanan ankete göre partilerin oy oranı şu şekilde:

AKP: %26.7
CHP: %21.1
MHP: %8.7
HEDEP: %7.7
İYİ PARTİ: %4.5
ZAFER: %3.6
YENİDEN REFAH: %3.5
TİP: %2.1
DİĞER: %3.5
OY KULLANMAM: %7.8
KARARSIZ SEÇMEN: %10.8

KARARSIZLAR DAĞITILINCA

AKP: %32.8
CHP: %26
MHP: %10.6
HEDEP: %9.5
İYİ PARTİ: %5.5
ZAFER: %4.5
YENİDEN REFAH: %4.3
TİP: %2.5

İYİ PARTİ YARIYA DÜŞTÜ, ERHAN USTA SONUCA İSYAN ETTİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Yöneylem Araştırma tarafından yapılan seçim anketinin sonuçlarına isyan ederken, İYİ Parti'nin bu kadar büyük bir oy kaybı yaşamasının mümkün olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

İYİ PARTİ HANGİ ANKETTE YÜZDE KAÇ OY ALIYOR?

"Öncelikle şunu söyleyeyim. Bu elbette bir anket ancak yüzde 4.5 çok kabul edilebilir bir şey değil. Arzu edilebilir demiyorum. Bende olan anketlerde mesela Yöneylem Araştırma'nın en son anketinde %7.4 gözüküyor.

Bir anda 6-8 Kasım tarihli ankette nasıl yüzde 4.5'a kararsızlar dağıtılınca yüzde 5.5'a düştü bilmiyorum. KONDA'nın anketinde mesela %11.5 gözüküyor İYİ Parti. Metropol'de %7 gözüküyor. Panorama'da %6 13-19 Kasım arasında gözüküyor. MAK'ın anketinde ise %7.5 gözüküyor.

Başka anketler de vardı. Bunlar bizim özel yaptırdığımız anketler değil. Abonesi olduğumuz ve olmadığımız şirketlerin yaptığı anketler. Bu çok düşük bir sonuç ve elbette hile yapılmıştır falan diyecek halimiz yok. Ancak bu kimseyi de sevindirmesin ben onu söyleyeyim. Esas olan o. Görünen o ki AKP'ye bir oy gidişi olmuyor. Yani biz Türkiye'yi bu AKP yönetiminden kurtarmaya çalışıyoruz. Varsayalım ki İYİ Parti ile CHP tabanları arasında böyle hafif gidiş gelişler varsa da İYİ Parti'den CHP yüzde 2 oy alsa ne olacak almasa ne olacak.

"ÖNEMLİ OLAN AKP SEÇMENİNDEN OY ALMAK"

Bizim buradaki temel hedefimiz ana kütle, oy alınması gereken yer Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Buralardan diğer partiler oy alabiliyorsa ülkenin kaderi ile ilgili bir değişim olabilir. Diğer türlü muhalefet partileri arasındaki oyların yer değişiminin çok arzu edilen ya da sevinilecek bir şey olduğunu da düşünmüyorum.

"SAHAYI YANSITACAK BİR SONUÇ DEĞİL"

Özetle bu sonucun çok sahayı yansıtacak bir sonuç olduğunu değerlendirmiyorum diğer anketlere bakılınca. Siz böyle bir sonuç görüyor musunuz? diye sorarsanız tabii ki bazı yerlerde teşkilatlarımızdan da alınan kararlara ilişkin zaman zaman farklı değerlendirmeler olabiliyor. Kendi içimizde oldu zaten GİK toplantısında, divan toplantısında, milletvekilleri toplantısında değerlendirildi ancak nihayetinde partinin aldığı bir karar var. Nihayetinde bir süre sonra teşkilatıyla, milletvekilleri ile partinin aldığı karara saygı duyulacak.

Demokratik bir karar olduğunu söyleyebilirim. Hangi siyasi partiler bu kadar uzun uzun tartışıp, tüm parti organlarıyla görüşüp karar açıklayabiliyor bilmiyorum. Çok da duymadım açıkçası. Bir kere bu yönüyle Türk demokrasisi için çok önemli bir şey. Bir süre sonra diyelim ki kararın elbette tersini de almış olsak bundan memnun olmayacak bir kesim vardı. İYİ Parti seçmeni bilinçli olan, eğitim seviyesi yüksek bir parti.

"SICAK TEPKİLER OY ORANIMIZI DÜŞÜRMÜŞ OLABİLİR"

Şu kararı almışlar, hemen arkasından koşturalım diye düşünmezler. Parti yetkilileri neden böyle bir karar alınmış diye gerekçelerini anlatırlar, bu nedenle gün geçtikçe kararımıza olan desteğin artacağını düşünüyorum. Alınan kararın hemen ardından, çok sıcağı sıcağına ölçülmüşse bu ankette raporun yanlış olduğunu düşünmek gerekir. İlk başlarda tepkisel bazı değerlendirmeler yapılmış olabilir.

Ben oyların böyle düşeceğini düşünmüyorum, tam tersine ben normal şartlarda işbirliği yapılmasından yana görüş bildirmiş biri olsam da, partimin aldığı kararın arkasındayım ve eğer biz bu kararı iyi aktarabilirsek muhalefet tarafından büyük bir kazanç sağlayabiliriz.

AdminAdmin