Ekonomi
Giriş Tarihi : 05-07-2023 10:43

İhtiyaç kredisi faizleri fırladı...

Bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisi faizinin yüzde 40’a çıktığını, hatta bazı bankalarda yüzde 60’a kadar yükseldiğini, TL mevduat faizinin ise yüzde 40’ın altına gerilediğini belirtiyor.

İhtiyaç kredisi faizleri fırladı...

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilerin altında kalan politika faizi artışı sonrasında bankacılık sektöründe faizlerde hareketlilik başladı. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre tüketici kredi faizleri yönünü yukarıya çevirirken TL mevduat faizleri ise aşağıya çevirdi. Ticari kredilerde Merkez Bankası’nın faiz üst limiti devam ettiği için politika faizi kadar güncelleme yapılsa da kaynakların verdiği bilgiye göre ticari kredide arz halen daha sınırlı bulunuyor.

TİCARİ KREDİYE ERİŞİM HÂLÂ ZOR

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre ticari kredilerde bankacılık sektörü kaynaklarına göre kullandırım sınırlı ve arz oldukça düşük seviyede devam ediyor. Hatta bazı kaynaklar ‘ticari kredi verilmiyor’ diye de ifade kullanıyor. İhtiyaç kredilerinde ise kamu başta olmak üzere bankacılık sektörü faizleri arttırdı. Uzunca bir süre kamu bankaları 70 bin liraya kadar ihtiyaç kredisini aylık yüzde 1,94 seviyesinden kabaca yıllık bileşik faiz yüzde 25 seviyelerinde kullandırıyordu.

Bu hafta başından itibaren kamu bankaları ihtiyaç kredi faizini yüzde 2,64’e çekti. Ve böylece yıllık bileşik faiz kabaca yüzde 32’nin üzerine geldi. Özel bankalarda ise faiz oranları bankalara göre farklılık gösteriyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre özel bankaların ihtiyaç kredi faiz oranları bu hafta itibariyle yüzde 2,90 ile yüzde 5 arasına yükseltildi.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ

Bir bankacılık sektörü kaynağı ihtiyaç kredi faiz oranının yüzde 4,2 seviyesinde bulunduğunu ancak piyasada ihtiyaç kredi faizlerinin yüzde 40’ın üzerine taşındığına işaret etti. Bu artışı ‘gereksiz bir reaksiyon’ olarak tanımlayan kaynak, ihtiyaç kredi faizinin mevduat faizinin geleceği seviyeye göre belirleneceğine işaret etti.

MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 40'IN ALTINDA

Uzun bayram tatili öncesine göre mevduat faizlerinin daha düşük olduğunu yüzde 40’ın altına geldiğini söyleyen bankacılık kaynağı tabela faiz oranlarının olması gerektiğinden daha yüksek seviyeye çıktığını dile getirdi.

Bir diğer bankacılık sektörü kaynağı ise faizlerde mevduat aşağı kredi yukarı olarak bir seyir olduğunu vurgulayarak ticari kredide ise zaten çok arz olmadığını belirtti. Bireysel tarafta kredi faizlerinin yükseltildiğini aylık yüzde 3,25’e çıkan faiz oranlarının kabaca bir hesapla yıllık bileşik faizde yüzde 47’ye geldiğini ifade etti. Bazı bankaların yüzde 5 aylık faiz uyguladığını dile getiren bankacılık sektörü kaynağı bu oranların 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredi kullandırımı için geçerli olduğuna da dikkat çekti.

VADELER KISALDI

Vadelerin de kısaldığına dikkat çeken kaynak ihtiyaç kredisinin 12 ay vadeli olarak kullandırıldığını söyleyerek regülasyonlar yeterince gevşemediği için bankacılık sektörünün kredi faizlerini yukarı çektiğini vurguladı.

Mevduat tarafında gevşeme söz konusu olduğunu belirten sektöre yakın kaynak TL mevduat faizinin yüzde 40’ın altına geldiğini vurguladı. Kaynak, yüksek hacimli mevduatlarda bile yüzde 35-38 arası faiz uygulandığını dile getirdi. Hatırlanacağı üzere geçen aylarda yüksek hacimli mevduatlara bankacılık sektörü yüzde 60’a kadar varan oranlarda TL mevduat faizi teklif ediyordu.

AdminAdmin