Ekonomi
Giriş Tarihi : 26-06-2023 22:03

Memur ve emekli maaşlarına ne kadar artış yapılacak?

Asgari ücrete yapılan zammın netleşmesinin ardından milyonların gözü kulağı memur ve emeklilere yapılacak zam oranına çevrildi. Peki memur ve emekliye ne kadar artış yapılacak? İşte konuşulan rakam...

Memur ve emekli maaşlarına ne kadar artış yapılacak?

Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı yoldan ise tüm çalışanları etkileyen asgari ücret zammı belli oldu. Asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapıldı. Böylelikle net asgari ücret 11 bin 402 TL oldu.

Yeni asgari ücretin belli olmasıyla birlikte milyonların gözü kulağı memur ve emeklilere yapılacak olan zamma çevrildi. Temmuz başında açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonu ile birlikte memur ve emekliye yapılacak zam oranı da netleşmiş olacak. Aynı asgari ücrette olduğu gibi memur ve emekliye refah payı verilmesi de gündemde. Peki zam oranı ne kadar olacak?

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Murat Ferman, şunları söyledi:
“Seçim ekonomisi seçimlerin sona ermesi ve yeniden görevlendirmeler ile sona ermedi. Yaklaşan Mart 2024 seçimleri dolayısıyla 3 çeyrek daha seçim ekonomisinin hakim olacağı iklim bizi bekliyor.

SÖZLERİ YERİNE GETİRME ZAMANI

Seçim ekonomisi seçimlerden sonra ilk 100 gün içerisinde toparlanır. Mevcut iktidar devam ediyorsa şimdi sözleri yerine getirme zamanıdır söylemi ile ilerlenir.

En düşük memur maaşı ile ilgili bir rakam vardı. Bu düzenleme de yapılacak. 22 bin TL ibaresi var. Elbette enflasyonun getirdiği bu ortamda herkes satın alma gücünün artmasını ister. Yeni düzenlemeler ilgilenenler, ilgilendirilenler açısından çok olumlu.

Seçimlerden önce en düşük emekli maaşı 7500 TL’ye çıkarıldı. Memnun olmayanlar oldu. EYT problemi senelerdir gündemdeydi. Son yılların en başarılı sosyal kampanyası ile EYT meselesi halledildi."

Peki en düşük memur maaşı 22 bin TL olursa özel sektörde orta kademede hangi maaşlar verilecek?

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Konuyla ilgili Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Memur ve emekli maaşlarına beklentilerin altında gelmeyecek zam gelme ihtimali güçlü.

Memurlar enflasyon farkı artı toplu sözleşmede yüzde 6 oranında zam alacaklar. Şimdilik hak kazanılan oran yüzde 13.1.

3 Temmuz’da açılanacak haziran ayı enflasyonu yüzde 15’ler düzeyinde bir hak kazanılmış olacak. Yüzde 15 üzerine sosyal refah payı eklenecek.

İŞTE KONUŞULAN ZAM ORANI

Benim bu yönde beklentim yüzde 25 ile yüzde 30 arasında. Benim kendi beklentim memurlara yüzde 25’ler civarında zam geleceği.

Emeklilere sadece enflasyon kadar zam geliyor. Onların şu anki hakkı yüzde 15, yaklaşık yüzde 2-2.5 fark daha geldiğinde yüzde 17’ler hakkı olacak. Üzerine sosyal refah payı. Beklentim yüzde 25-30 arasında olacağı yönünde.

En düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını görüyoruz. Orada yüzde 85’lik zam yapılacak. En düşük memur maaşına yüzde 85 zam yapıp diğerlerine yüzde 25-30 yaptığınızda sıkıntı ortaya çıkıyor. Orada ek gösterge yöntemi ile seyyanen yapılacak iyileştirmelerle farkın giderileceği yönünde. Memurlara yüzde 25-30 oranında geleceği kanaatindeyim.”

AdminAdmin