Ekonomi
Giriş Tarihi : 12-06-2023 11:52

Asgari ücrette kritik hafta: İlk toplantı yarın

Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yarın toplantı gerçekleştirilecek. Asgari ücret için tahminler gelmeye de devam ediyor. İddiaya göre asgari ücrete yüzde 30 zam yapılacak.

Asgari ücrette kritik hafta: İlk toplantı yarın

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise yarın saat 11'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'ı ziyaret edecek.

Sadece asgari ücretlileri değil işsizlik maaşı, iş göremezlik ödeneği ve staj parası gibi ödemeleri de etkileyen asgari ücret değiştiğinde birçok ödeme ve aylık da değişecek.

Asgari ücrete ara zam için kararı işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek. Yeni ücret 1 Temmuz'dan itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak şekilde tespit edilecek.

Asgari ücret belirlenirken enflasyon etkili oluyor. Ancak işçi ve işveren temsilcileri sadece enflasyona değil geçim endeksine, piyasa koşullarına ve işverenler açısından rekabet şartlarına da bakıyor.

Ancak en etkili veri enflasyon oluyor. Burada 6 aylık enflasyon verisi önem kazanıyor.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ TAHMİN: TEMMUZDA YÜZDE 30 ZAM BEKLENİYOR

Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin tahminler devam ediyor. İddiaya göre asgari ücrete yüzde 30 zam yapılacak.

Sabah Gazetesi'ndeki habere göre, net 8 bin 506 (brüt 10 bin 8) lira seviyesindeki asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 zam yapılacak. Böylece asgari ücret net 11 bin 58, brüt ise 13 bin 10 lira olacak.

 

AdminAdmin