Ekonomi
Giriş Tarihi : 31-05-2023 10:52

Araç Alacaklara Çok Önemli Uyarı!

Sıfır otomobilde tedarik sorunu, ikinci elde fiyat artışına neden oldu ve fiyatlar bir türlü dengelenemedi. Peki seçim sonrasında piyasada son durum ne olacak?

Araç Alacaklara Çok Önemli Uyarı!

Sıfır araç bulamayanlar soluğu yine ikinci elde aldı. Peki otomobil fiyatlarında düşüş bekleniyor mu? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, merak edilenleri cevapladı.

Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz pazar günü geride bıraktığımız seçim sürecine kadar gerek fiyatlar gerek satış adetleri olarak yükselen bir 5 ay geçirdik. Ocak-mayıs arasında geçen beş ayda satış adetlerinde bazı aylarda yüzde 100 artış yaşanırken bazı aylarda geçen yıla oranla yüzde 150’ye yakın artışlar görüldü.

Şu an seçim döneminin hemen akabinde olduğumuz için ikinci el otomobilde sakinlik söz konusu. Ancak yaklaşan Kurban Bayramı ve yaz dönemi sebebiyle kısa sürede tekrar hareketlenme yaşanacağı düşüncesindeyiz.

Yaz Aylarında Fiyatlarda Seyir Ne Olur?

Önümüzde koşullara göre gelişebilecek birden fazla ihtimal var. Kur ataklarının ve enflasyonun önüne geçilir, vatandaşlarımız birikimlerini daha kazançlı gördükleri farklı bir alanda değerlendirip talep düşerse, fiyat artışları normal düzeyde olacak satış adetleri ise daha sabit bir seyir izleyecektir.

"Bazı Markalarda Üretimin Artacağı Yönünde Bilgiler Almaktayız"

Sıfır araçlarda bazı markalarda mayıs ayı itibarıyla fiyat artışlarına gidildi. Tedarik ve üretimde yaşanan sıkıntılar sebebiyle sıfır araçta bulunabilirlik hala olması gerektiği seviyede değil.

Ancak yaz ayları ile beraber tercih edilen bazı markalarda üretimin artacağı, bu sebeple arz sıkıntısının azalacağı yönünde bilgiler almaktayız.

Araç Alımları Artar Mı?

Şu anda otomobil önemli bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Önümüzdeki süreçte vatandaşlarımızın birikimlerini değerlendireceği ve daha karlı gördükleri yatırım alanlarına teşvikler artar ve farklı imkanlar sunulursa elbette birikimler o alanlara kayabilir.

İhtiyaç hasılında otomobil alınması, birikimlerin farklı alanlarda da değerlendirilmesi hem sektörümüzdeki fiyat istikrarı hem de ülke ekonomimiz açısından daha faydalı olacaktır.

Ancak bu bir anayasal hak olduğundan vatandaşlarımızın tercihi elbette kendilerine aittir. Bu noktada karşımıza çıkan asıl sorun “Kayıt Dışı Ticaret” maksadıyla otomobil alan kişilerdir.

Elimizdeki veriler göstermektedir ki hiçbir vergi ve gider yükümlülüğü olmayan bu kişiler araçları dilediği yüksek rakamlarda yazarak piyasa oluşturmaktadır.

‘Satılan 2 Otomobilden 1’i Kayıt Dışı’

Şu an piyasadaki otomobillerin %43’ü yani neredeyse her 2 otomobilden 1 tanesi kayıt dışı amaçla alınıp satılmaktadır. Fiyat artışlarındaki en önemli sebeplerden olan ve ekonomimizde ciddi vergi kayıplarına neden olan bu konu ile alakalı otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası’nda çözümleri ile alakalı çalışmalar yürütmekteyiz.”

AdminAdmin