Politika
Giriş Tarihi : 05-04-2023 18:46

CNN International'dan ilk seçim analizi

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birine yaklaşırken uluslararası medya kuruluşlarının Ankara üzerindeki dikkati de artıyor. ABD merkezli CNN'de yayınlanan bir analizde, “Erdoğan’ın siyasi kaderini Türkiye’nin Kürtleri belirleyebilir” ifadeleri kullanıldı.

CNN International'dan ilk seçim analizi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli medya kuruluşu CNN, Türkiye’deki seçimlerle ilgili bir çarpıcı bir analiz yayınladı. “Erdoğan’ın siyasi kaderini Türkiye’nin Kürtleri belirleyebilir” başlığıyla yayınlanan yazıda, “Türkiye’de Kürt partisi, gelecek seçimlerde kazananı belirleyecek parti olarak ortaya çıktı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 20 yıllık iktidardan edecek dengeyi verecek bir rol üstlenebilir” denildi.

"En kritik gelişme, HDP'nin aday çıkarmaması"

Yayınlanan analizde Türkiye'deki seçimlerle ilgili olarak en kritik gelişmenin HDP'nin aday çıkarmaması olduğu vurgulanırken, “Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP liderine karşı en kritik gelişme HDP’nin geçen ay kendi adaylarını çıkarmayacağını açıklaması oldu. Birçok uzman bu hamlenin HDP’nin destekçilerinin Erdoğan’ın esas rakibine oy vermesinin önünü açacağını söylüyor” ifadeleri kullanıldı.

CNN'deki yazının devamında, “Bu durum son 10 yılın yarısını seçmen tabanından oy aldığı için partiye karşı olan Erdoğan için bir ironi. HDP’nin eski lideri Selahattin Demirtaş yaklaşık 7 yıldır hapiste ve partinin de kapanma ihtimali bulunuyor. Fakat partinin etkisi Türkiye siyasetinin gidişatını etkileyebilir” ifadelerine yer verdi.

"Karşısına çıkacak en güçlü aday"

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’yi ziyaret ettikten sonra HDP’nin aday çıkarmama kararını açıkladığına dikkat çekilirken, “Kılıçdaroğlu son yıllarda Erdoğan karşısına çıkacak en güçlü aday. HDP bütün gücünü ona vereceğini açıklamadı fakat uzmanlar bu partinin seçimlerin kazananını belirleyeceğini söylüyor” denildi.

CNN, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HDP arasındaki ilişkiyi ise “karmaşık” olarak yorumladı. Erdoğan’ın göreve geldiği ilk yıllarda Kürtlere daha çok hak tanıdığını ve HDP ile de yakın temasta olduğu belirtilirken, “Fakat daha sonra Erdoğan ve HDP arasındaki ilişkiler kötüye gitti” yorumu yapıldı.

AdminAdmin