Dünya
Giriş Tarihi : 02-04-2023 14:54

Hollanda'da çevre kirliliğine karşı kutu içeceklerde depozito dönemi

Hollanda'da 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe giren uygulama ile teneke içecek kutularının oluşturduğu kirliliğin yüzde 70 ila 90 oranında azalması bekleniyor.

Hollanda'da çevre kirliliğine karşı kutu içeceklerde depozito dönemi

 Hollanda'da teneke kutuların oluşturduğu çevre kirliliğini önlemek amacıyla teneke kutularda satılan içeceklerden kutu başına 15 cent depozito alınması uygulaması başladı. 

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, içecek üreticileri ve süpermarketlerin 'pahalı ve karmaşık olacağı' gerekçesiyle karşı çıktığı depozito uygulaması, hükümetin ısrarı sonucu dün (1 Nisan) itibariyle yürürlüğe girdi. Teneke kutulardan depozito alma yöntemiyle her yıl milyonlarca kutunun çevreye atılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

5 BİN SÜPERMARKETTE BOŞ KUTU TESLİM NOKTALARI

Küçük ve büyük plastik içecek şişeleri için depozito uygulamasının uzun süredir yürürlükte olduğu Hollanda'da yürürlüğe giren yeni uygulama kapsamında yaklaşık 5 bin süpermarkette boş teneke kutuları teslim noktaları oluşturuldu. Ayrıca akaryakıt ve tren istasyonları ile spor kulüpleri gibi yaklaşık 22 bin farklı noktada da teneke kutular iade edilebilecek.

Barkod okunaklı olmayan ve ezilmiş kutular, geri alım makinalarınca kabul edilmeyecek. Bu nedenle tüketicilerin, kutuları eğip bükmemeleri istendi. Uzmanlar, toplanan kutuların az hasarlı olmasının, onların yeniden dönüştürülmesini kolaylaştırdığına işaret etti.

KİRLİLİĞİN YÜZDE 70-90 ORANINDA AZALMASI BEKLENİYOR

Hollanda Çevre Merkezi’ne göre, bir alüminyum kutunun doğada parçalanması 50 yıldan fazla sürüyor. Merkeze göre, 2021 yılında Hollanda'da yaklaşık 150 milyon kutu çevreye karıştı. Çevre Merkezi’nden kamu yayıncısı NOS’a yapılan açıklamada, teneke içecek kutularının sık sık ekin biçme makinelerine takıldığı ve keskin parçalarının hayvanlara zarar verdiği vurgulandı. Açıklamada, “Bu tür metal ambalajlar genellikle mürekkep içerir. Zararlı maddelerin çevreye yayılmadı böylece önlenecek” denildi.

Depozito uygulamasının, teneke içecek kutularının oluşturduğu kirliliği yüzde 70 ila 90 oranında azaltması bekleniyor.

AdminAdmin