Ekonomi
Giriş Tarihi : 11-01-2023 11:56

Bakan Nebati'den ikinci el konut kampanyasına kredisi ve EYT açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ikinci el konut kredisi konusunda bankalarla görüştüklerini aktardı. Nebati, çalışmanın mevcut ev kampanyalarındaki desteklerle olmayacağını söyledi. Nebati, EYT desteğinde detayları da açıkladı.

Bakan Nebati'den ikinci el konut kampanyasına kredisi ve EYT açıklaması

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Vatandaş birkaç ay içinde iyileşmeleri çok daha fazla hissedecek" açıklamasında bulundu.

Bakan Nebati'nin Editör Masası'nda yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Temel önceliğimiz, vatandaşlarımızın gelir sahibi olmasını sağlayacak politikaları uygulamak ve daha fazla üreterek vatandaşlarımıza yeni iş imkanları sunmaktır. Enflasyonda ataleti kırdık, müthiş bir ivme yakalamış durumdayız. Enflasyon hariç tüm makroekonomik göstergelerde tam bir iyileşme var. (Yeni Evim Kampanyası) Yatırım için değil, barınma ihtiyacını karşılamak için.

İKİNCİ EL KONUT KAMPANYASI

(İkinci el konut kampanyası) Kampanya için bankalarla görüşüyoruz. Önümüzdeki süreçte konut sahipliği biraz daha kolaylaşmış olacak. 2. el konut çalışması aynı desteklerle olmayacak. İstismarlar var diye, bu işlerden kısa getiri var diye biz vatandaşımızın ihtiyacı olan konut vs. gibi işlemlerle engelleyici pozisyonda olamayız. Önemli olan en aza indirmektir istismarı. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Biz pazartesi günü başlayacağımızı ilan etmiştik, taleplere bakacağız. Bir sınır koymadık buna çünkü. İmkanımız da var. Kredilerdeki miktar tükenirse artırma imkanı var. Pazartesi gününden sonra taleplere göre biz gerekirse adımlar atılması gerekirse yaparız. Önce konuta giden paranın konut tüketiminde kalması koşulumuz var.

RAYİÇ BEDEL İLE GERÇEK DEĞER ÇALIŞMASI

Ülkede rayiç bedellerle gerçek değerler arasında marjın açıldığı artık bir gerçeklik. Burada vatandaş niçin gerçek değeri göstermiyor, bunu çözmemiz lazım. Niye? Çünkü vergilerden dolayı. Bir tapu harcı, diğer emlak vergisi. Bundan kaçınmak için fiyatlamalarda rayiş bedelin üzerine gidip yapıyor, ödemelerini açıktan yapıyor. Bu Maliye Bakanlığı'nın kabul edebileceği bir şey değil. Vatandaşın memnuniyeti, Bakanlığın iradesi, belediye gelirlerinin de aynı seviyede devam etmesi konusunda uzlaşmayla bunu çözeceğimize inanıyoruz. Kapalı kapılar ardında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yetişirse ilan edeceğiz, olmazsa seçim sonrası. Değerleme şirketlerinin de gerçek değerleri ortaya koyduğu bir yapı girmeli.

EYT DESTEĞİNİN DETAYLARI

EYT ile ilgili sonuçta bu karar alındı. Önümüzdeki haftalar içinde kanun Meclis'ten geçtiğinde başvurular başlayınca insanlar emekli olmaya başlayacak. Öngörülmeyen bir maliyet çıkacak. Personelin 10 yıl sonra emekli olacağını düşünürken bu yıl ciddi sayıda emekli talebiyle karşı karşıya olacak özel sektör var. Biz kamu olarak tedbirleri aldık. Ayın 16'sında yıl değerlendirme toplantımız olacak. EYT ile ilgili bir firma öngöremediği ama karşı karşıya kalacağı kıdem tazminatını biz karşılayacağız. Doğrudan çalışanın hesabına gidecek. Evet EYT ile bir yük geliyor ama biz bunu karşıladık. KGF ile 6 ay ödemesiz, 36 aya kadar vade imkanı sunulacak. Faiz oranları da düşük. Bankalar ve katılım finans kurumları da iştirak edecek.

AdminAdmin