Sivas
Giriş Tarihi : 04-09-2022 20:31

Sivas Kongresi'nin 103. Yıl dönümü kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 103. yıl dönümü, Millî Mücadele karargâhı Sivas'ta yine coşkuyla kutlandı.

Sivas Kongresi'nin 103. Yıl dönümü kutlandı

Sivas Kongresi'nin 103. yıl dönümü etkinliklerinin konuğu TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Önder Özcan, Atatürk anıtına çelenk sundu.


Sivas milletvekilleri, il protokolü, STK'lar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı çelenk sunum töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile son buldu.


Çelenk sunum programının ardından Atatürk ve Kongre Müzesine geçildi.


Temsili Canlandırma Yapıldı
 

Atatürk ve Kongre Müzesi'nde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı.


Sivas Kongresi'nin temsili olarak canlandırılmasının ardından tören programına geçildi.


Programda; Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Milletvekilleri Ahmet Özyürek, Ulaş Karasu ve İsmet Yılmaz birer konuşma yaparak Sivas Kongresi'nin önemini vurguladılar.


Vali Şimşek: Sivas Kongresi, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin Temelidir


Programda konuşan Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, geçmişten günümüze coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle askeri, idari, ticari bir merkez olan Sivas'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da önemli bir rol üstlendiğini belirterek, "Türk Milleti'nin kurtuluş destanının yol haritası, bundan tam 103 yıl önce Sivas'ta çizilmiş, Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük bir öngörü ile Anadolu’nun “en güvenli yeri” olarak nitelediği Sivas, Millî Mücadelenin yönetim merkezi olmuştur. Topraklarımızın her bir köşesinin dünya devletleri tarafından işgal edildiği, dört bir yandan kuşatıldığı bir dönemde azim ve kararlılığından taviz vermeyen Sivas halkı, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına 108 gün boyunca ev sahipliği yapmıştır. Büyük fedakârlıklar sonucu toplanabilen Sivas Kongresi’nde alınan kararlar da bir milletin özgürlük manifestosu olmuştur. Kongre kararlarıyla yayımlanan İrade-i Milliye Gazetesi de Heyet-i Temsiliye’nin yayın organı olarak bağımsızlık ülküsünden asla vazgeçilmeyeceğini tüm dünyaya duyurmuştur." dedi.


Vali Şimşek sözlerine şöyle devam etti:


Vatanperver insanımızın yurduna milletine ve hür yaşamaya duyduğu sevda ile yaktıkları bu umut ışığı, 4 Eylül Sivas Kongresi’yle tüm yurda yayılmış, Türk Milletinin bağımsızlık iradesinin engellenemeyeceği ilan edilmiştir. Sivas Kongresi, milletin temsilcilerinin katılımı ve aldığı kararlarla tek Millî Kongre olarak kayıtlara geçmiştir. Burada; millî iradenin üzerinde hiçbir gücün olmadığı vurgulanarak, manda ve himaye fikri reddedilmiş, büyük mücadelelerle yürekli bir şekilde alınan ve sabırla uygulanan kararlar sonucunda Kurtuluş Savaşı’ndan kesin bir zafer elde edilip, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu zor dönemde Türk Milleti’nin ayağa kalkma mücadelesi yalnız Türk tarihi açısından değil, dünya tarihi açısından da diğer milletlere örnek olmuştur. Bu vatan kolay kazanılmamış ve bu toprak, uğruna canlarını seve seve feda eden şehit kanlarıyla sulanarak vatan yapılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi” sözüyle 4 Eylül Sivas Kongresi’nin önemi asla silinmeyecek şekilde tarihe not edilmiştir. Kongre kadar bu dönemde Sivas halkının idarecisiyle, askerî erkânıyla, halkıyla el ele sergilediği tutum da bir milletin kurtuluşa giden yolda örnek teşkil etmiştir. Zira Sivaslılar Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesi için tek bir vücut olmuş, bu büyük inanç ve güven de zafere giden yolu açmıştır."


‘Sivas Kongresi, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temelidir.’ Diyen Vali Şimşek, "Sivas’ın onurudur, gururudur. 1919’da kongreye ev sahipliği yapan, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına kucak açan Sivaslılar bugün olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin koruyucusu ve güvencesidir. Tarihten aldığımız ilham ve kahramanlık destanlarıyla bundan sonra da bizlere düşen görev daha çok çalışmaktır. Yarını inşa etmenin şuuru ile birlik ve beraberliğimizden ödün vermeden her türlü zorluk karşısında topyekûn mücadele ederek millî hedeflerimize ulaşmaktır. Çünkü, Türkiye, sadece bir ülkenin ve bir coğrafyanın adı değildir. Türkiye bugün bir umudun, bir varoluşun, bir dirilişin ve insanlık davasının adıdır. Bu duygu ve düşüncelerimle; 4 Eylül Sivas Kongresi’nde alınan “Manda ve himaye kabul edilemez ve Türk Vatanı bölünmez bir bütündür, parçalanamaz” kararlarını her Türk bireyinin kalbine ve aklına nakşetmiş olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Millî Mücadelenin kahramanlarını, kongre delegelerini, kongreye ev sahipliği yapan Sivaslıları bir kez daha saygı ve minnetle yâd ediyorum." ifadelerini kullandı.


Başkan Mustafa Şentop: Üzerinden 103 yıl Geçtiği Halde Milli Mücadele'nin Belirleyici Safhalarından Birisini Teşkil Eden Bu Kongreyi Anmamız Boşuna Değildir


TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise, "Üzerinden 103 yıl geçtiği halde Milli Mücadele'nin belirleyici safhalarından birisini teşkil eden bu kongreyi anmamız boşuna değildir. Hele ki dünyanın ve coğrafyamızın büyük dönüşümlere, şümullü değişikliklere uğradığı günümüzde, 100 yıl önce milletimizin zaferle neticelendirdiği bir büyük mücadeleyi anmak, hakşinaslıktan ve vefalı olmaktan öte, tarihe bir ders olarak yaklaşmanın tabii şartlarındandır." dedi.


Şentop, Sivas Kongresi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla kongrenin yapıldığı Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen törendeki konuşmasında bazı şehirlerin, coğrafyaları ve köklü geçmişleri sebebiyle tarihin yoğunlaştığı, mühim hadiselerin yaşandığı merkezler olma özelliğine sahip olduğunu belirtti.


Sivas'ın da bu şehirlerden birisi olduğunu vurgulayan Şentop, "Sözlerime, Anadolu'daki varlığımızın sembol şehri ve medeniyetimizin en nadide eserlerinden bir kısmını barındıran Sivas'ta bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek başlamak istiyorum. Sivas'ın Anadolu'nun İslamlaşması sürecinde yaşanan tarihi hadiselere şahitlik ettiğini, birçok İslam devletinin en önemli merkezlerinden hatta başkentlerinden birisi olduğunu biliyoruz." diye konuştu.


Sivas'ın İslam dünyasını içine düştüğü karmaşadan çekip çıkaran, pörsüyen mücadele azmini tazeleyen, umutsuzluğa gark olmuş kitleleri yeniden parlak geleceğe inandıran Selçuklu İmparatorluğu'nun ve haleflerinin de merkezlerinden olması hasebiyle önemli bir şehir olduğuna değinen Şentop, şunları kaydetti:


"Bu şehrin bizim için bir diğer önemi de bugün burada yıl dönümünü idrak ettiğimiz Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapması, milletimizin varlık yokluk cehdi olarak cereyan eden Milli Mücadele'nin başlıca uğrak yerlerinden birisi olmasıdır. Üzerinden 103 yıl geçtiği halde Milli Mücadele'nin belirleyici safhalarından birisini teşkil eden bu kongreyi anmamız boşuna değildir. Hele ki dünyanın ve coğrafyamızın büyük dönüşümlere, şümullü değişikliklere uğradığı günümüzde, 100 yıl önce milletimizin zaferle neticelendirdiği bir büyük mücadeleyi anmak, hakşinaslıktan ve vefalı olmaktan öte, tarihe bir ders olarak yaklaşmanın tabii şartlarındandır. Malum olduğu üzere Birinci Dünya Savaşı, Avrupalı büyük güçlerin bir iktidar ve paylaşım mücadelesiydi. Karlofça'dan itibaren geri döndürülemez bir gerileme ve çöküş devresine giren Osmanlı İmparatorluğu, kayıplarına çare olmak üzere 18'inci yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan, Tanzimat Fermanıyla birlikte devlet programına dönüşen bir modernleşme projesine girişti. Amaç, eski yöntem ve usulleri artık etkili olamayan klasik bir imparatorluğu, modern ve Avrupalı güçlerle mücadele edebilecek bir devlete dönüştürmekti."


Şentop, Osmanlı'nın hummalı, çoğu zaman da plansız ve sarsıntılı modernleşme, orduyu ve devleti yeniden yapılandırma projesinin, muayyen ve mevzi başarılar sağlasa da toprak kayıplarını ve ekonomik çöküşünü engelleyemediğini hatırlattı.


Sultan Abdulhamid'i millete yaptığı hizmetlerle ve devrini aşan zekasıyla daima hayırla andıklarını dile getiren Şentop, "Zamana yayılmış stratejisi de ne yazık ki asırların yükünü sırtlanmış ihtiyar imparatorluğu eski gücüne kavuşturamamış, Osmanlı kalan son gücüyle kendini Dünya Savaşı'nın içinde buluvermişti. Balkan mağlubiyetinin ve peşi sıra sökün eden Rumeli faciasının yaraları henüz tazeyken, Trablusgarp'ta yaşanan hezimet hafızalardan silinmemişken, son darbe Büyük Savaş'ta yenildi. Büyük imparatorluk çöktü ve daha fecisi, elde kalan son vatan parçası, Anadolu ve Rumeli işgale uğradı." ifadelerini kullandı.


Sivas Kongresi’nin 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Mehteran Marşları ile devam eden program, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gökyüzündeki gücü muharip uçaklarının geçiş gösterisiyle son buldu. Şehir merkezindeki gösteriyi Sivaslılar ilgiyle izledi.


TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sivas Valiliği'ni de ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Şentop'a ziyaretleri nedeniyle Vali Dr. Yılmaz Şimşek tarafından geleneksel ok hediye edildi.

AdminAdmin