Sivas
Giriş Tarihi : 11-09-2021 05:18

"Sivas Şehir Müzesi" hizmete açıldı

Tarihte pek çok köklü medeniyete ev sahipliği yapan; Selçuklu'nun kalbi, Osmanlı'nın vicdanı, Cumhuriyetin aklı Sultan Şehir Sivas’ta, mâzî ile âtî arasında sağlam köprüler kurulmasına vesile olacak Sivas Şehir Müzesi açıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Tarihi Sivas Valiliği Binası giriş ve zemin katta oluşturulan, kentin tarihine, geleneklerine ve kültürüne ışık tutan materyallerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan, bölgenin en önemli müzelerinden biri olan Sivas Şehir Müzesi, düzenlenen törenle açıldı. 

Müzede kentin tarihi mekanları, Aşık Veysel, Kangal köpeği, konaklar, folkloru, spor geçmişi, arkeolojik bulgular ve yöresel ürünler ile ilgili bölümler yer alıyor. Müzede ayrıca 2009 yılında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybeden gazeteci İsmail Güneş'in eşyaları da sergileniyor.

Törene Sivas Valisi Salih Ayhan, eşi Zeynep Akkiraz Ayhan Hanımefendi, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Demir Grup Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, kaymakamlar, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Açılışta konuşan; İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas'ın önemine ve potansiyeline, tarihi ve kültürel birikimine vurgu yaparak, Sivas Şehir Müzesi'nin Sivas'a hayırlı olmasını dilediler.

- İlimize Bir Değer Daha Kazandırıldı
Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da şehrin açık hava müzesi olduğunu, yeni bir müze ile ilimizin bir değer daha kazandığını söyledi. Tarihi Şehir Meydanı'nın daha da güzelleşeceğini belirten Milletvekili Yılmaz, "Sivas'ın bugünü dünden daha güzel, yarını da bugünden daha güzel olacaktır." dedi.

- İlimizde 5 Müzemiz Açıldı, 4 Müzemiz Devam Ediyor, 6 Müzemiz ise Proje Aşamasında 
Zengin ve köklü tarihin nişaneleri olan müzelerin çok önemli roller üstlendiğine vurgu yapan Sivas Valisi Salih Ayhan, "Müzelerimiz hem bize mazimizi hatırlatan, hem de insanlığın ortak birikimini yansıtan müstesna eserlerdir. Müzeler, her yönüyle milletimizin geçmişten geleceğe kurduğu birer kültür, sanat ve tarih köprüsüdür" şeklinde konuştu.

Sivas'ın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlere rağmen müze varlığının yeterli olmadığını vurgulayan Vali Ayhan, "Müze Şehri Sivas vizyonu kapsamında Sivas'ımızın geçmiş birikimini altın sandukasından çıkarıp geleceğe taşımak için müzecilik konusunda ülkemizdeki tüm iyi örnekleri bizzat yerinde inceledik. İşletme yapılarından, konseptlerine kadar hemen her konuda bilgi edindik. Nihayetinde Sivas’ta kuracağımız müzelerimizi belirlemiş olduk. Bunların bir kısmını açtık, bir kısmında ise çalışmalarımız devam ediyor. İsmet Yılmaz Eğitim Müzesi, Âşık Ruhsatî Anı Evi, Muhsin Yazıcıoğlu Anı Evi, Sivas Sanayi Mektebî Müzesi, Sivas Şehir Müzesini açtık. Gök Medrese Vakıf Müzesi’nin ise açılışı yapılacak. Sivas Zanaatkârlar Çarşısı ve Müzesi, Savaş Atları Müzesi, Tarım Müzesi, Abdülhamit Han Anı Evi çalışmaları da devam ediyor. Âşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi, Spor Müzesi, Hamam Müzesi, Gastronomi ve Mutfak Kültürü Müzesi, El Sanatları Müzesi proje aşamasında" diye konuştu.

- Müzeler, Şehirlerin Kimliği ve Tarihsel Arşividir
Müzelerin şehirlerin kimliği ve tarihsel arşivi olduğunu anımsatan Vali Salih Ayhan, "Bu noktadaki eksiğimizi görerek, Sivas’a böyle bir müze kazandırdık. Küreselleşen dünyada sanayi, teknoloji, göç gibi sebeplerle şehirlerin zaman içerisinde geçmişinden uzaklaşmaya başladığına şahit oluyoruz. Bu durumun şehirleri bir kimlik bunalımına doğru sürüklediğini görüyoruz. Kimliksiz bir şehrin adeta ruhunu kaybettiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle son zamanlarda sadece ülkemizde değil tüm dünyada şehirlerin kimlikleri üzerine birçok çalışmalar yapılıyor. Bir şehrin kimliğini, geçmişini, geleneklerini, örf ve adetlerini, sanatını, zanaatını en fazla öne çıkaran yapılardan biri olarak da şehir müzeleri ön plana çıkıyor" şeklinde konuştu.

- Kadim Bir Geçmişi Olan Binamızı Korumak ve Müzemizi Burada Açmak İstedik
Sivas'ın medeniyetlere ev sahipliği yapan kadim geçmişi, kültürel özellikleri ve kendine özgü duruşu ile önemli bir şehir olduğunu anımsatan Vali Ayhan, "Bu değerler kaybolmadan sahip çıkmak çok daha önemli ve kıymetli. Yaşadığımız yerleri, coğrafyaları kıymetli kılan hususlar vardır. Onların başında, oranın tarihi, kültürü, yer altı zenginlikleri, yetiştirdiği insanlar, üniversiteleri, doğal güzellikleri gelir. Eğer bunların kıymeti bilinir ve yaşatılır, gelecek nesillere aktarılırsa bir fonksiyon ifade etmiş olur. Güzel Sivas'ımızın da tarihinde ve kültüründe yer tutmuş olan binalar, kurumlar mutlaka yaşatılmalı, gelecek nesillere de aktarılmalı. Bu binamız Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından 1884 yılında yapılmış olup şehrin hafızası, geçmişi, tarihi ve kültürüdür. Tarihi şehir meydanımızın tam ortasındadır. Kadim bir geçmişi olan binamızı hem korumayı hem de müzemizi burada açarak vatandaşlarımızın daha rahat erişim sağlamalarını hedefledik. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel meydanlarından biri olan Tarihi Kent Meydanında, bu özel binada hizmet verecek olan Sivas Şehir Müzemizin gelen ziyaretçilerin de ilk uğrak mekânlarından biri olacağına inanıyorum" dedi. 

- Bu Müzede Sivas'a Dair Her Konuda Genel Bir Bilgi Edinilebilecek
Ziyaretçiler müzeyi gezdiklerinde, Sivas'ın tarihi, gelenekleri, yemek kültürü, el sanatları, marka değerleri, yetiştirdiği önemli şahsiyetleri hakkında kısacası Sivas'a dair her konuda genel bir bilgi edinebileceklerini vurgulayan Vali Ayhan, "Geçmişini bilmeyen milletler geleceğine yön veremezler. Eğer biz geçmişimizle ilgili bilgileri eğitim faaliyetleri ile de tamamlamaz, yeni nesillere aktaramazsak geleceğe yön verme kabiliyetimizde de sıkıntılar var demektir. Tüm gelişmiş ülkelerde müzeye okul derler, aslında bugün burada bir okul açtık. Burada Sivas’ın tüm geçmişini objeleyen ve duygulara hitap edecek şekilde tasarlanan bir eser vermeye çalıştık. Bildiğiniz gibi artık okullarımızda şehrimiz dersi veriliyor. Biz okullarımıza sırasıyla randevu vereceğiz “Şehrimiz Sivas” dersini burada işleyeceğiz. Öğrencilerimiz burada şehirlerini bizzat gözlemleyerek daha güzel ders işleyecekler. İnşallah Şehir Müzemizi ve tüm diğer müzelerimizi bir eğitim alanına bir okula dönüştürerek bu örnek modelimizi daha da geliştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı. 

- Tek Bir Kartla Tüm Müzeler Ziyaret Edilebilecek
Projelerde sürdürülebilirliğin önemine de vurgu yapan Vali Salih Ayhan, "Tüm projelerin belki de en önemli kısmı bildiğiniz gibi sürdürülebilirlik. Açtığımız tüm müzeler için profesyonel bir yönetim biçimi oluşturduk. Belki de hayata geçirdiğimiz bu model tüm Türkiye ‘ye örnek olacak. Tüm müzelerimizi Kültür AŞ şirketimiz yönetecek. Görev yapacak tüm personelimizi özel uzmanlık alanlarına göre belirledik. Tek bir kartla tüm müzeleri ziyaret edebileceğimiz bir sistem kurduk. Klasik müze tarzının çok ötesinde; yaşayan, yaşatan müzecilik anlayışıyla şehrimizin zarafetini, mehabetini ve sanatın zirve halini hissedeceğiniz, hafızanızın tazeleneceği, mazinin canlanacağı bu güzel eserin bir kültür başkenti olan Sivas’ımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, emeği geçen ve bu müzeye en ufak bir katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Ayhan, Sivas Şehir Müzesi'nin sembolik anahtarını Kültür AŞ Genel Koordinatörü Âdem Kehci'ye teslim etti. Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da müzenin yapımına katkı sağlayan yüklenici firma sahibi Nadir Mutluer'e plaket takdim etti.

İl Müftüsü Yusuf Akkuş'un açılış duası sonrası tabelanın örtüsü kaldırılarak müze gezildi. Vali Ayhan, Milletvekili Yılmaz ve beraberindeki ziyaretçilere müzedeki eserler hakkında bilgi verdi. 
 
AdminAdmin