Sivas
Giriş Tarihi : 14-07-2021 02:49

Pınarlı: “Sivas çiftçisi mağdur”

Büyük Birlik Partisi (BBP) Sivas Merkez İlçe Başkanı Fikri Pınarlı bir açıklama yaparak; “Sivas Merkez İlçe teşkilatı olarak Ziraat odası başkanı sayın Hacı Çetindağ'ı ziyaret ettik ve çiftçilerimizin sorunlarını konuştuk” dedi.

Pınarlı: “Sivas çiftçisi mağdur”


Pınarlı açıklamasında; “Çetindağ;  girdi fiyatlarının çok yüksek olduğunu mazot ve gübre başta olmak üzere bir çok konuda çiftçinin mağduriyet yaşadığını beyan ettiler.

Sivas'ta hasat zamanı yaklaşıyor bu sene her sene den farklı bir hasat sezonu olacak.
Zira Mayıs ayında 3 gun üst üste don olayı yaşandı ve peşinden uzunca bir süre yağmur yağmadı, hal böyle olunca don'dan zarar gören mahsul ve tüm nebatat olması gerekenin çok altında büyüdü ve verim düştü. Öyleki bir çok çiftçi ekili olan tarlasını ya yeniden sürerek yeni (yazlık ekin) ekti veya da yem bitkisi olarak yeşil iken biçmek zorunda kaldı.

Çaresiz kalan çifti ise olana razı olup kalan mahsulü biçmeye hazırlanıyor, fakat litresi 7 ₺ dayanan mazot ile kendi traktörü ile hasat yapsa kurtaramıyor döver biçer e verse,mahsulü satsa biçerciye verse yine kurtaramIyor. Yani vel hasılı kelam bu yıl çitçi her yılkinden daha fazla zorda,bu durumda Devletin ve hükümetin Sivasta çiftçiye (özel) destek olması zorunludur.
Bu destek iki suretle yapilabilir.

1.Bu yıla özel mazot da ötv alınmaz ve köylü mahsulünü az bir masrafa harmana ve ambarına koyar.

2.Dönüm başı destek yine bu yıla özel hiç değilse 200 tl olarak desteklenmelidir.

Aksi takdirde böyle 7₺ mazot fiyatıyla yakında Sivasta tarla ekecek çiftçi bulamazsınız.

Ayrıca köyde yaşayan genç ve hanımlara devletimizin pozitif ayrıcalık yapması elzemdir.
Kadınlarımızın bağ kur primlerininin en az yarısını Devlet ödeyebilir.

Köyde yaşayan gençler köylerinden göçmek asgari ücretlerle fabrikalarda çalışmak zorunda kalıyor böyle giderse önümüzde ki yıllarda hem tarım hem de hayvancılık yapacak bir nesil

bulamayabiliriz, bu yüzden köyde tarım ve hayvancılık yapacak gençlerin de bağ kur primi ni Devlet ödemelidir zira Bin lirayı geçen primleri ödemek düzenli geliri olmayan köylü gençler için mümkün değildir.
Bir çok köylü şu an bağ kur primlerini ödeyememektir.

Sonuç itibarı ile köyde yaşayan ve çalışan insanlar desteklenmelidir aksi taktirde köylerde tarım ve hayvancılık bir nesil bulamayabiliriz” ifadelerine yer verdi.

AdminAdmin