Sivas
Giriş Tarihi : 20-05-2021 20:15

İnce:” Devlet Çiftçinin yanında olduğunu göstermeli”

İlimizde yaşanan zirai don olayı nedeniyle zarar gören ekili arazilerin yüzde 70’inin zarar gördüğünü aktaran Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, “Hükümet ve özel bankalar çiftçilerin yanında olmalı. Hükümet çiftçilerin zararını karşılayarak çiftçinin dostu olduğunu göstermeli. Mağdur alan çiftçilerin zararlarının gerçek anlamda karşılanması için Sivas tarımda afet bölgesi ilan edilmeli. Yine her zaman çiftçilerin yanında olduklarını ifade eden bankalarda çiftçi borçlarını faizsiz ertelemeli” dedi.

İnce:” Devlet Çiftçinin yanında olduğunu göstermeli”

 

 Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, son zamanlarda girdi fiyatlarının artması nedeniyle zaten zor durumda olan çiftçilerin mahsullerinin don olayı dolayısıyla zarar gördüğünü, bin bir emekle para kazanmaya çalışan çiftçilerin zararlarının tam anlamıyla karşılanması için Sivas’ın tarımda afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Sivas İlinde  pancar ekimi yapılan arazilerde ciddi zararlar gözlemlediklerinin altını çizen başkan İnce, “Sivas’ın büyük bir kesimi hayvancılık ve tarımla uğraşıyor. Tarım şehri diye adlandırılan ilimizde ne yazık ki don olayının yaşanması bizleri üzdü. Arazilere ekilen pancar tohumları zarar gördüğü için çiftçiler yeniden tarlalarına tohum ekmek zorunda kaldı. Yani çiftçi bu yıl 2 sefer tohum ve akaryakıt ücreti verdi. Yapılan hesaplamalara göre sadece 6 dönümlük araziye ekilen tohumun yaklaşık bedeli 3 bin 300 TL. Bu bedelin içerisinde traktör yakıt masrafı ilaçlama v.s gibi giderlerde yok. İlimizdeki farklı bölgelerde yeniden ekimler yapılıyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz sonucu tarımda yaşanan girdi maliyetleri, sonrasın da kuraklık ve en son olarak yaşanan don olayı çiftçimizi zor durumda bırakmıştır. Devletimizin acil olarak Sivas ta faaliyet gösteren çiftçisine destek olması şarttır.” ifadelerini kullandı.

Çoğu çiftçinin TARSİM sigortasının bulunmadığını hatırlatan İnce, “TARSİM kuraklık verim sigortası kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağıştan kaynaklı verim kayıplarını karşılamaktadır. Ancak sigortanın şartlarını sağlamak ne yazık ki bir çok çiftçimiz için çok. Bu yıl nisan yağmurlarını da tam alamayan şehrimizde kuraklıkta ayrı bir afet olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.


AdminAdmin