İstanbul
Giriş Tarihi : 10-04-2021 14:43

Prof. Dr. Ceyhan: İstanbul'da virüsü kapmama şansınız çok düşük

Türkiye'de 360 bin aktif koronavirüs vakası olduğunu ve çoğunun da İstanbul'da bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, "İstanbul'da sokağa çıktığınızda, metroya bindiğinizde, otobüse bindiğinizde virüsü kapmama şansınız çok düşük"dedi.

Prof. Dr. Ceyhan: İstanbul'da virüsü kapmama şansınız çok düşük

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Vakaların yüzde 40'ı İstanbul'da, İstanbul'u korursak Türkiye'yi koruyabileceğiz" ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye genellinde vakaların çok büyük bir kısmının İstanbul'da olması İstanbul'u olduğu kadar Türkiye'yi de ilgilendiriyor. 

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vakaların çoğunun İstanbul'da olduğunu belirterek, İstanbul'dan başka yerlere yayıldığını ve koronavirüs vaka artışının durdurulmasının, bölgesel tedbirler ile mümkün olmadığını söyledi.

İlkbahar dönemini hatırlattı 

Prof. Dr. Ceyhan, ilkbahar döneminde koronavirüse karşı alınan önlemlere değinerek, "İlkbahar dönemini hatırlayalım, aldığımız önlemleri düşünürsek okullar kapalı, seyahat yasağı var, kamuda da olsa sadece kademeli mesai uygulaması var, restoranlar kapalı, 65 yaşın üstü ve 20 yaşın altı aylarca sokağa çıkamıyor, nüfusa hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

dha-2527f71a57c633cfde306863c9759d44-1.jpegProf. Dr. Mehmet Ceyhan / 

"5 binlere indirdik, şimdi 10 katı" 

Biz bu önlemler ile vaka sayısını 5 binlerden binlere indirdik, daha da aşağı indiremedik; çünkü gevşemeye başladı önlemler. Şu anda bunun neredeyse 10 katına yakın vaka ile uğraşıyoruz, karşımızda bir mutant virüs var ve bu tedbirlerin çok daha azı ile ve de en önemlisi bölgesel tedbirler ile salgını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bu çok mümkün görünmüyor" diye konuştu.

Önlemler Türkiye genelinde uygulanmalı 

Prof. Dr. Ceyhan, vakaların artmaya devam edebileceğini belirterek, "Vaka artışları bu tedbirler ile gidersek artmaya devam edecek. Ramazanda belli yerler kapanacak; ama seyahat kısıtlaması yok. Mesailerin kademeleştirilmesi yok, toplu taşıma araçları dolu. Bütün bunları illeri farklı kategorilere ayırarak kontrol etmeye çalışmak, biraz virüsü hafife almak gibi oluyor. Türkiye'de salgın öyle bir durumdaki şu an, alınan bütün önlemler, Türkiye genelinde uygulanmalı" dedi.

AdminAdmin