Sivas
Giriş Tarihi : 15-02-2021 13:58

STSO ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Şubat ayı Meclis Toplantısına, Vali Salih Ayhan, SGK, KOSGEB, İŞKUR, İl Tarım ve Orman, Defterdar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürleri, 1. OSB ve Demirağ OSB müdürleri ile İŞGEM müdürü katılarak meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

STSO ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız (STSO) Şubat ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Çetin Yıldırım başkanlığında gerçekleştirildi. Ocak ayı karar özetlerini okunmasının ardından mizan ve masraf listeleri görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçe Komisyonu adına Meclis Üyesi Oğuz Demirkaynak, 2020 kapanış bilançosu ve kesin hesapları hakkında bilgi verdi.

 Ocak ayı faaliyetleri ve çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, "Son dönemlerde yaşanan hain saldırılarda şehitlerimiz oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Rabbim, inşallah terör belasını ülkemizden kurtarır” dedi.

Oda aidatlarına yönelik yapılandırmanın 28 Şubat’ta sona erdiğini hatırlatan Başkan Eken, “Yapılandırma konusunda üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Bunun nedeni devletimizin belirlediği faizler yapılandırma kapsamında siliniyor. İstiyoruz ki üyelerimiz bundan faydalansın. Bu yapılandırma ile ilgili mesaj atıyoruz kızıyorlar, mesaj atmıyoruz haberimiz yok diyorlar. Paylaşıyoruz oluyor, paylaşmıyoruz olmuyor. Faizleri siliyoruz, ana parayı 6 taksit yapıyoruz. 28 Şubat’ta son. Bir yıl sonra bu para ödenmeye kalktığında faiz silme yok, taksit yapma yok. Faizleriyle birlikte anaparaları ödemek zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.


STSO’nun Bankalar Caddesinde bulunan binasıyla ilgili de bilgiler veren Başkan Eken şunları kaydetti; “Odamızın çarşıdaki binası yıkıldı, arka tarafta aldığımız arsa ile tapu birleştirildi. Mart sonunda otopark yönetmeliği değişiyor. O değişmeden hakkımızı alalım diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şubat sonuna kadar bitirip Mart meclisinde sizlere projeyi buraya getirmek istiyoruz. Sizlerin de düşüncesi ve fikirlerini almak için. ORAN yönetiminin desteği ile cazibe merkezleri kapsamında Dünya’da birkaç ülkede olan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odamızın öncülüğünü yapacağı binamızın alt dükkan, diğer katlar bütün girişimcilerimiz için gerek eğitim verilen, gerek kümeleşme yapılan, girişimcilerimizin projelerini sunduğu, onlara destek olabileceğimiz ve melek yatırımcı bulacağımız bir eğitim yuvası yapacağız. Bunun için ORAN’dan destek almak için çalışmalarımıza başladık. Sayın Valimizde destek vereceğini söyledi. Projemiz için bir danışmanlık firması ile anlaştık. Sivas’a, Türkiye’de örnek olan hepinizin desteği ile bir proje yapacağız. Mutluyuz, huzurluyuz, heyecanlıyız. Bu projeyi hayata geçirirsek örnek bir iş daha yapmış oluruz. Anıtlar Kurulu’nun Atatürk Caddesi, Vakıflar İş Hanı çevresi, İstasyon Caddesi civarında koruma kararı var. Bu nedenle yapılacak her türlü tadilat ve yapım işlerinde Anıtlar Kurulundan izin almak gerekiyor. Bir tane çivi çakacağız, Anıtlar Kurulundan izin alacağız. Bu da bölgedeki üyelerimizi sıkıntıya düşürmekle birlikte bölgedeki çalışmaların çok uzun sürede yapılmasına neden oluyor. Anıtlar Kurulu sınırının daraltılması gerekiyor. Vakıflar İş Hanı yüzünden Atatürk Caddesi, İstasyon Caddesi, Sirer Caddesini ara sokakları mahvolamaz. Bir projemiz için Anıtlar kuruluna 10 kere soruyoruz. Şartlar yerine göre ayarlansın diyoruz. Bakanlığa yazdık. Konuyla ilgili olumlu dönüşler alacağımızı düşünüyoruz.”

Başkan Eken, STSO Üye Kimlik ve Avantaj Kart uygulamasının hayata geçtiğini belirterek şu şekilde konuştu; “STSO Üye Kimlik ve Avantaj Kart kampanyası yaptık. Üyelerimizden ilgi alaka çok. O kartlar için link oluşturduk. Önce o link ile başvuru yapılıyor. Kartları ücretsiz bir şekilde kendilerine veriyoruz. Bir de anlaşma yapıyoruz firmalarla. Buradaki meclis üyesi arkadaşlarımızın çoğu ticaret ile uğraşıyor. Kendi firmaları ile ilgili de Odamız ile bir anlaşma yaparlar ise örnek teşkil etmek için, indirim yaparlarsa protokol imzalayacağız. Bunları da Odamızın sayfasında yayınlayarak üyelerimizi de mesajı ile bilgilendireceğiz. Meclis üyesi arkadaşlarımızdan teklif edenler ve başvuru yapanlar var. İnşallah haftaya bu protokolleri imzalamaya başlıyoruz.”  

Üye ziyaretlerine de değinen Eken, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Bütün üyelerimizi bir bir, kapı kapı gezmeye çalışıyoruz. Elimden geldiği kadar da gideceğim. Sivas’ta ne kadar üyemiz varsa, Allah bana ömür verirse hepsinin bir bardak çayını içmek için kendilerini ziyaret edeceğim. Dertleri sıkıntıları varsa da o ziyarette alıyoruz, gerekli yerleri arıyoruz, mücadele veriyoruz. Yapabildiğimizi yapıyoruz yapamadıklarımız da biliyor ki Sivas Ticaret ve Sanayi Odası o insanların yanında. Yanında olmaya da devam edecek.”

Vali Salih Ayhan’ın, kurum müdürlerinin toplantıya katılımlarından ötürü teşekkür eden Başkan Eken, “Valimiz Salih Ayhan, her zaman odamızın ve üyelerimizin yanında. Kendisine ilettiğimiz sorun ve sıkıntılar kısa sürede çözülüyor. Bugün burada Meclis üyelerimiz taleplerini iletti, Valimiz gerekli notlarını aldı. Katılımlarından ötürü hem şahsına hem de kurum müdürlerimize teşekkür ediyorum. Sivas’ı birlik ve beraberlik içerisinde hak ettiği yere getireceğiz” dedi.

Demirağ OSB Müdürü Mustafa Beştepe’nin çalışmalarla ilgili Meclis Üyelerine bilgi verdi ve gelen soruları yanıtladı.

Vali Salih Ayhan ise “Üreticilerle, istihdam sağlayan insanlarla bir arada olmaktan mutluyuz. Sektörle irtibatlı müdürlerimiz de burada. Davetlerinden ötürü Oda Başkanımıza teşekkür ediyorum” diyerek salgın sürecinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Vali Ayhan, “Salgının ekonomi alanına etkisi 2008 krizinden 10 kat daha fazla. 2021 yılında ekonomik anlamda olumlu gelişmeler olacağı söyleniyor. Ülkemizde de bu durumu çok daha iyi oranda göreceğiz. Artan ihracat oranları da bu gelişmelerin göstermektedir. 2023 hedeflerimize hep birlikte ulaşacağız. 2020 yılında ikinci 6 ayında hızlı bir toparlanma yaşandı. 2020 yılında sigortalı çalışan ve mükellef sayısında da artış var. OSB’de çalışan sayımız arttı. TİM 2020 ihracat rakamları 76 milyon dolar olarak açıklandı. Bunun yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bir firmamızın Sivas’ta ürettiği ürünün toplamı 80 milyon dolar. 12 milyon dolarını kendisi ihraç ediyor kalanı da başka firmalar yapıyor. OSB ve diğer firmalarımızın ihracatı 250 milyon dolar civarında. Sivas’ın rotası belli. Ortak akılla bu hedeflere yürüyen bir şehir. Sivas’ta birliktelikle beraberlikle adım atılıyor ve huzurlu bir şehir. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını diliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Meclis Toplantısı Vali Ayhan’ın gelen soruları cevaplamasının ardından sona erdi.

AdminAdmin