Gündem
Giriş Tarihi : 14-11-2020 13:55

CHP'li Taşcıer'den Bakan Koca'ya aşı sorusu

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, COVİD-19 salgınına karşı Pfizer-Biontech ortaklığında geliştirilen ve yüzde 90 etki sağladığı görülen aşıyı TBMM gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Türkiye, grip aşısında olduğu gibi çok geç ve az gelen aşı süreci mi yaşayacaktır? Başarı için ümit mi edilecek” diye sordu.

CHP'li Taşcıer'den Bakan Koca'ya aşı sorusu

CHP Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, Pfizer-Biontech ortaklığındaki geliştirilen aşıları TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gamze Taşcıer, “COVID-19 salgını etkisini ciddi manada göstermeyi sürdürürken, dünyadan aşı çalışmaları hakkında umut verici haberler de gelmektedir. Yurtdışında Pfizer-Biontech ortaklığında COVID-19’a yönelik geliştirilen aşının son aşamaya gelen testlerinde yüzde 90 etki sağladığı görülmüş ve Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği başta olmak üzere yüz milyonlarca doz aşı siparişi için şimdiden anlaşmalar yapılmıştır” dedi. 

Geliştirilen aşı için bir protokol imzalanıp imzalanmadığının açıklanmasını isteyen Taşcıer’in önergesindeki diğer sorular şöyle: 

-2021 yılı içerisinde dağıtımının başlaması düşünülen söz konusu aşının ilk yıl üretim miktarlarının çok yüksek olamayacağı anlaşılmaktadır. ABD ve AB’nin yüz milyonlarca doz aşı sipariş ettiği bilinmekte iken, Bakanlığınız aşıya erken erişim için ivedilikle bir adım atmayı düşünmekte midir?

-Grip aşısında olduğu gibi COVID-19 aşısında da Türkiye çok geç ve çok az gelen aşı süreci mi yaşayacaktır? Grip aşısında olduğu gibi COVID-19 aşısının da bir krize dönüşmemesi için bir önlem almakta mısınız?

-Eğer söz konusu aşının Türkiye’ye getirilmesi için bir çalışma yoksa ve yapılmayacaksa Bakanlığınızın planı nedir? Türkiye’de süren aşı çalışmalarının başarıya ulaşması ümit edilecek ve bu ihtimal için mi beklenecektir?

AdminAdmin