Gündem
Giriş Tarihi : 13-11-2020 15:21

CHP'de seçim ve iktidar hazırlıkları...

Seçimlerin 2023'ü bulmaması bekleniyor. Ana muhalefet partisi CHP'de seçim ve iktidar hazırlıkları başladı. CHP ilk iş olarak, örgütün fotoğrafını çekmek için kolları sıvadı. İl başkanlıkları yakın takibe alınırken bazı il teşkilatları yeniden yapılandırılacak. Yurt dışı örgütlenmesi için de harekete geçildi. 2012'de 8 birlikle Almanya'da başlatan CHP'nin 14 ülkede 27 birliği bulunurken, 5 ülkede daha birlik açılması için harekete geçildi. CHP'de yapılan hamlelerle hedefin iktidar olduğu vurgulanıyor.

CHP'de seçim ve iktidar hazırlıkları...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son zamanlardaki birçok konuşmasında altını çizerek CHP'nin ilk seçimde iktidara geleceğini vurguluyor. CHP Lideri, iktidara hodri meydan diyerek erken seçim talep ediyor. Kılıçdaroğlu 2023 için, '100. yılında Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız' diyor. CHP'de iktidar ve seçim için hazırlıklar yapılıyor. 

CHP, örgütün fotoğrafını çekmek için kolları sıvadı. İl başkanlıkları yakın takibe alınırken bazı il teşkilatları yeniden yapılandırılacak. CHP’nin örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, il başkanlıklarına “performans kriteri” gönderdiklerini belirtti.
 
Salıcı, şöyle dedi:

“Doğu, Güneydoğu il başkanlarımızı çağırdım. Tek tek anlattık. İlleri konuştuk. Sonra milletvekili çıkaramadığımız 7 il başkanını çağırdık. Tek tek konuştuk. Bu arada örgütle ilgili yani örgütün performansını ölçen, örgütün sahadaki çalışmasını artırmaya çalışan, onları teşvik eden bir yöntem izliyoruz... Mesela bir köyde, bir beldede üyemiz yok. Bunların tamamı anketle ya da başka bir şeyle değil, genel merkezin kayıtlarında ya da il başkanlarımızın kayıtlarında zaten görünüyor. Bunlar üzerinden giden bir şey yapıyoruz. Bir öbek örgütlenmesi çalışması var. Mahalle mahalle, sandık sandık arkadaşları görevlendiriyoruz. Sandık başında önümüzdeki ilk genel seçimde görev alacak arkadaşları şimdiden belirliyoruz.”

PARTİNİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARI

CHP’de, önümüzdeki döneme ilişkin olarak atacağı siyasi adımları belirlemek üzere yapılan analizle partinin güçlü ve zayıf yönleri tartışıldı.

CHP’nin herkesle konuşabilen ittifak kapasitesi, partinin güçlü yönü olarak değerlendirilirken, seçmenle iletişim eksikliği partinin zayıf bir yönü, ittifakı dağıtmaya yönelik hamleler ise partinin önündeki risk olarak ele alındı.

Mahmut Lıcalı'nın Cumhuriyet'teki haberine göre; CHP’nin 18 Ekim ve 7 Kasım 2020 tarihlerinde düzenlenen özel gündemli Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantılarında partinin analizi yapıldı.

SWOT analizi (GZFT analizi) yöntemiyle CHP’nin zayıf-güçlü yanları, önündeki riskler ve fırsatlara ilişkin değerlendirmeler masaya yatırılarak maddeler halinde tartışıldı. Partinin gelecek dönemde yapacağı siyasi söylem ve faaliyetlere yön vermek üzere çalışma başlattı.

İTTİFAKIN DAĞILMA RİSKİ

Yapılan analizde CHP’nin herkesle konuşabilen ittifak kapasitesine sahip olması partinin güçlü yanları arasında değerlendirildi. Genel Başkanın; dürüst, sakin, kararlı, farklı fikirlere açık, herkesle konuşabilen ve mantığı hırsının önünde olan birisi olması da güçler yanlar arasında yer aldı.

Güçlü yanlar arasında CHP’nin yerel seçim başarısıyla iktidarın değişebilir algısının oluşması, yerel iktidardaki örnek uygulamalar ile etkin, tanınır yerel aktörlerin bulunması güçlü yanı olarak öne çıktı. Analizde; partinin önündeki fırsatlar ise yerel iktidar alanı, 100. yıl motivasyonu, toplumdaki erken seçim ve artan eşitlik talebi olarak sıralandı.

Fırsatlar arasında muhtemel Cumhurbaşkanı adayının CHP’den çıkacağı algısı da yer aldı. Kriz yönetiminde ani refleks gösterecek kurumsal kapasite eksikliği, profesyonel siyasi iletişim eksikliği, dil belirleme, öne çıkarılması gereken unsurların anlatılamaması ve sorunları dile getirilen kesimlere doğru iletişim ile erişimde sıkıntılarda zayıf yönler olarak belirlendi.

Ayrıca karar organlarının çalışmadığı, çok ürün ve metin üretilmesi de zayıf yanlar olarak işaretlendi. Dış politikada iktidarın milliyetçilik tarifine karşın CHP’nin alternatif bakışının kurulamadığı da kaydedildi.

Partinin önündeki riskler arasında; Millet İttifakı’nı dağıtmaya yönelik hamleler, İYİ Parti’nin dağılması ya da ittifaklar arası hareketi ile HDP’nin dağılması ya da iktidarın HDP’yi kriminalize etme siyasetini derinleştirmesi olarak dile getirildi. CHP’den olası siyasi kopmaların da risk oluşturacağı ifade edildi.

YURT DIŞI ÖRGÜTLENME HAMLESİ

CHP'nin halen 14 ülkede, 27 birlik ile farklı ülkelerde 12 temsilciliği bulunurken, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı ülkelerde örgütlenme çalışmaları ise devam ediyor.

Parti, bu kapsamda mevcut birliklerin yanı sıra Suudi Arabistan, Katar, İrlanda, Gürcistan ve Azerbaycan'da da birlik kurulması çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların, pandemi nedeniyle yavaş ilerlediği belirtilirken, en yakın sürede faaliyete geçilmesinin planlandığı belirtildi.

ALMANYA DİKKAT ÇEKİYOR

CHP'nin yurt dışı örgütlenmesinde en fazla birliğin bulunduğu ülke ise Türk vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Almanya. Partinin Hamburg, Hessen, Bremen, Münih gibi kentlerde toplam 9 birliği bulunuyor.

CHP'nin ikinci en fazla birliği bulunan ülke ise Fransa. Başkent Paris'in yanı sıra Strasbourg, Lyon, Bordeaux, Marsilya ve Nantes olmak üzere Fransa'da da 6 birlik faaliyet gösteriyor.

Bunların yanı sıra Avusturya, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsviçre, İskoçya, İngiltere, İtalya, Romanya, Avustralya, Kanada ve İsveç'te de birlikler bulunuyor.

AdminAdmin