Gündem
Giriş Tarihi : 04-09-2010 18:13

Protokolde 4. Eylül Krizi

4 Eylül Sivas Kongresi'nin 91. yıldönümü törenlerinde protokol krizi yaşandı.

Protokolde 4. Eylül Krizi
 
 
 
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı 4 Elül Sivas Kongresi'nin 91. yıldönümü etkinlikleri nedeni ile Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk sunma töreninde protokol krizi yaşandı. Bakan Binali Yıldırım, Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Muammer Bayram ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün bulunduğu sıraya geçmek isteyen CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir'i yanında bulunan AK Parti Sivas Milletvekili Osman Kılıç engelledi. Daha sonra Özdemir'in kolundan tutarak sıraya geçirmek isteyen Kılıç'a Özdemir, "Burada da protokol krizi yaşatmayalım" dedi.

Kısa süreli yaşanan tartışmanın ardından geçilen çelenk sunma töreninde hükümet adına Binali Yıldırım ile Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Muammer Bayram ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Çelenk sunma töreninin ardından 4 Eylül Kongresinin yapıldığı Kongre binasına geçildi. Burada kongre canlandırılırken tartışma devam etti. Oldukça sinirli olduğu gözlenen CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir'i Vali Kolat yatıştırmaya çalıştı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tören öncesi Valiliği ziyaretinde sorulan 4 Eylül milli bayram olarak ilan edecek misiniz sorusuna, "Ülkelerin ulusal bayramları bir tane olur. Ülkelerin ulusal bayramın sayısını artırdığımız zaman günün ehemmiyeti kalmamış olur. Zaten Türkiye bayram zengini bir ülke. Her ilin böyle bir günü var. Bunları bayram yapmaya kalksak sabah akşam bayram yapmaktan iş yapmaya vakit bulamayız" dedi.

"BEN İSTEDİĞİM GİBİ ALIR ATARIM DİYEN BİR BAŞBAKANIN VALİLİĞİ ANCAK HÜKÜMETİN VALİSİ OLABİLİR" 

4 Eylül Kongresi'nin 91. yıl dönümü nedeni ile Atatürk Anıtı'na çelenk sunma programında AK Parti Sivas Milletvekili Osman Kılıç ile tartışan CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, "Ben istediğim gibi sabah alırım akşam atarım diyen bir başbakanın valiliği ancak hükümetin valisi olabilir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ında bulunduğu 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 91. yıl dönümü kapsamında gerçekleştirilen çelenk sunma töreninde AK Parti Sivas Milletvekili Osman Kılıç ile yaşadığı protokol krizinin ardından bir açıklama yapan CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, "Resmi törene katılacağım ama bunu en kısa zamanda Vali ile konuşmak istiyorum. Bundan sonra 4 Eylül törenleri amacına uygun, içeriğine uygun yapılmalı. 4 Eylül ruhunu o salonda hepimiz izledik. Tam bağımsızlıktan bahseden, manda ve himayeyi reddeden 4 Eylül'ü temsilini birlikte izledik. Bugün herkes bir kere daha şapkasını önüne koyup o günkü 4 Eylülle bugünkü 4 Eylülü kıyaslamasını istiyorum. Bugün üzülerek söylüyorum. 4 Eylül'de alınan kararları ulusal kurtuluş mücadelesi alınan kararları hayata geçiren ve o günkü alınan kararları hayata geçirdikten sonra Türkiye'yi yönetenleri ve bugün 91 yıl sonra Türkiye'nin geldiği noktayı herkesin görmesi gerekiyor. Vatan bir bütündür bölünmez diyenlerin ruhları şad olsun. Bugün ne yazık ki zaman zaman siyasi iktidarın desteği, kanadı altında bir başka devletten, bir başka yönetimden bahseden siyasi çıkışlar, söylemler varsa bu bugün ülkeyi yönetenlerin sayesinde olduğunu düşünüyorum. Herkesin bu tarihi canlandırmayı, bu tarihi mekanda bir kez daha yaşamasını tavsiye ediyorum. Benim tepkim şu. Uzunca bir süredir 4 Eylül törenleri adeta bu töreni düzenleyenler tarafından geçiştirilen, içeriğinden özünden yoksun şova yönelik bir tören. Nitekim şovun parçası içinde Sivas'ta milletvekillerinin her bayramda, her törende hangi sırada duracağına henüz karar verememiş bir valilik, vilayet anlayış varsa bunu kınıyoruz. Sayın Osman Kılıç da sayın valinin bu tepkisini hazmedemedi ki birlikte kendi irademizle ön tarafta durmak zorundayız.

Çünkü bu bize karşı yapılan bir saygısızlık değil, bu sayın başbakanın o bol bol söylemlerine rağmen seçilmişlere karşı yapılan bir saygısızlıktır. Geneli itibariyle söylüyorum bu içerikten yoksun kutlamaların amacı 4 Eylül'ü adeta gözden kaçırmak, 4 Eylülü önemini toplumdan saklamak şova dönüştürmek. Şimdi akşam burada bir sanatçı konser verecek. Gönül ister ki bu yönetim biraz önce izlediğimiz kongrede alınan kararları bir kere daha yüksek bir sesle içeriği nedir toplumla paylaşmasını istiyoruz. Sayın valiler yavaş yavaş başbakandan cesaret buldukları için ben devletin değil iktidarın valisiyim diyen valiler var. Ne yazık ki bu tabloyu yaşayarak görüyoruz. İktidarın kaymakamları var, iktidarın valileri var, iktidarın bürokratları var. Sayın başbakan nitekim yargıyı ayağında pranga görüyor. Ben istediğim gibi sabah alırım akşam atarım diyen bir başbakanın valiliği ancak hükümetin valisi olabilir devletin valisi olamaz zaten. Onlarda sayın başbakan tarafından bu imparatorluğun esiri olmuştur" dedi.

 

 

 

 

 

www.haberdiyarbakir.com

AdminAdmin