Gündem
Giriş Tarihi : 26-01-2020 03:12

Acı haberler peş peşe geldi... Elazığ'da ölü sayısı 30'a yükseldi!

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun katıldığı bir canlı yayında paylaştığı bilgilere göre, Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 30'a yükseldi. Yaralıların sayısı ise 1466 olarak açıklandı.

Acı haberler peş peşe geldi... Elazığ'da ölü sayısı 30'a yükseldi!

Elazığ Sivrice’de dün 20.55’de Richer ölçeğine göre 6,8 büyüklüğünde deprem yaşandı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 6.75 kilometre derinlikte gerçekleşen Sivrice’deki depremin büyüklüğünü 6,6 olarak güncelledi.

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

Sivrice’nin hemen ardından saat 22.03’da ise Malatya Pütürge merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. 6,8’lik depremin ardından bölgede büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 11 artçı sarsıntı meydana geldi. Toplam artçı deprem sayısı ise 257’ye yükseldi.

TÜM TÜRKİYE TEYAKKUZA GEÇTİ

Elazığ’da beş, Malatya’da 25 binanın yıkıldığı, enkaz altında 38 kişinin bulunduğu açıklandı. Deprem sonrası tüm Türkiye teyakkuza geçti. İstanbul, Ankara, Bursa başta olmak üzere çeşitli illerden bölgeye arama-kurtarma ekipleri gönderildi. Çalışmalarda 1162 arama-kurtarma personeli 233 araçla görev yapıyor. 15 arama-kurtarma köpeği de mucize arayışında ekiplere yardımcı oluyor.

BİR MUCİZE DAHA YAŞANDI

Malatya’da enkaz altında kalan bulunmadığı öğrenilirken, Elazığ’da en az 38 kişinin yıkılan binaların altında kaldığı belirtildi. Yetkililer enkazlardan zaman zaman sesler geldiğini açıkladı.

Arama-kurtarma ekipleri 08.00 sularında Elazığ merkezde bulunan Mustafapaşa Mahallesi’nde Gülsüm Çelik adlı bir kadını kurtardı. Apartmanın enkazında Gülsüm Çelik’in eşi Cengiz Çelik ve iki oğlu bulunuyor.

Depremden beş saat sonra da Elazığ merkezde 12 yaşındaki bir çocuk enkazda sıkıştığı yerden sağ olarak çıkarılmıştı.

YARALI SAYISI 1015

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Elazığ’da 17, Malatya’da dört toplam 22 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hastaneye başvuranların sayısını ise 1030 olarak açıkladı.

KANDİLLİ: BİR HAFTA SÜREBİLİR

Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, şunları söyledi:

“Önümüzdeki bir hafta süreyle bu artçı sarsıntıların devam etmesini beklemek yanlış olmayacaktır. Artçı sarsıntılardan kaydettiğimiz en büyüğü 4.8 şiddetinde. Özellikle hasarlı binalara girilmemesini istiyoruz.”

AFAD SABAH 20 OLARAK AÇIKLAMIŞTI

AFAD'dan sabah saat 07.30 sıralarında yapılan açıklamada depremde 20 vatandaşın hayatını kaybettiği belirtildi. Elazığ'da 16 ve Malatya'da 4 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada 7 ilde hastanelere başvuran kişi sayısı ise 1015 olarak ifade edildi.

Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremin vurduğu Elazığ merkez ve Maden ilçesine bağlı Gezin mahallesinde 2 kişi, 11 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

11 SAAT SONRA İKİ MUCİZE KURTULUŞ

Gece sıfırın altında 15 dereceye düşen hava sıcaklığında Maden ilçesine bağlı Hazar Gölü kıyısında bulunan Gezin Mahallesi'nde yıkılan Mavi göl isimli 4 katlı binanın enkazında, önce ilk dakikalardaRabia Göğdemir yaralı kurtarıldı.

Aynı enkazda saat 00.20 sıralarında Maviye Buğdaylı'nın cansız bedenine ulaşıldı. Çalışmalarını hassas cihazlarla sürdüren ekipler, dinlemenin ardından bir kişinin daha sesini duydu.

Çalışmaları bu noktada yoğunlaştıran ekipler, birinci katta molaz yığını haline dönüşen enkazda kuyu açarak yaptıkları titiz çalışmanın ardından, Meriç Dişli'ye ulaşıldı.

Depremden 11 saat 15 dakika sonra 08.10'da çıkarılan yaralı olarak çıkarılan depremzede, ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye sevk edildi. Enkezda halen Meriç Dişli'nin eşi 6 aylık hamile olan Pınar ve oğlu Miraç Dişli'nin bulunduğu öğrenildi. Anne ile oğlunun kurtarılması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor. 

Aynı saatlerde, bir sevindirici haber de Elazığ merkezden geldi. Burada da 4 katlı binanın enkazında ekipler, yine depremden 11 saat sonra bir yaralıya ulaştı. Enkazdan çıkantılan yaralı ilk müdahalesi yapılıp, ambulansla hastaneye kaldırıldı. İki kişinin saatler sonra enkazdan çıkarılması moralleri de yükseltti.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA

Mustafa Paşa Mahallesi’nde deprem nedeniyle yıkılan birbirlerine 50 metre mesafedeki 2 apartmanın enkazında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

AFAD, Jandarma Arama Kurtarma, UMKE ve itfaiye ekiplerince yürütülen çalışmalarda, bir apartmanın enkazında saat 17.30 sıralarında 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Enkaz altında çıkarılan ve henüz kimlikleri belirlenemeyenlerin cansız bedenler, otopsi için hastane morguna götürüldü. 

AFAD: CAN KAYBI 30

AFAD Başkanı katıldığı bir canlı yayında yaptığı duyuruda depremde ölenlerin sayısının arttığını açıkladı.

Güllüoğlu açıklamasında, 6,8’lik depremin ardından 30 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Toplamda 30 bina yıkılırken İlk tespitlere göre; 81 binada ağır, 53 binada ise hafif hasar var. Şu ana kadar 44 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı. Çalışmalar altında 9 kişi olduğu tahmin edilen bir enkazda devam ediyor.

AdminAdmin