Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 27-09-2017 14:49

“ÜNİVERSİTEMİZİN DURUMUNUN HİÇ DE İÇ AÇICI OLMADIĞI GÖZÜKMEKTEDİR”

Büyük Birlik Partisi (BBP) Sivas İl Başkanı Uğur Bulut, dün parti binasında bir basın toplantısı düzenleyerek, Cumhuriyet Üniversitesi´nin her geçen gün kan kaybettiğini istatistiklerle ortaya koydu.

“ÜNİVERSİTEMİZİN DURUMUNUN HİÇ DE İÇ AÇICI OLMADIĞI GÖZÜKMEKTEDİR”

Cumhuriyet Üniversitesi´nin Türkiye genelinde ilk 40´a bile giremediğini ifade eden Bulut, "1974 yılında kurulan Cumhuriyet Üniversitesi her alanda kan kaybetmeye devam ediyor. Cumhuriyet Üniversitesi ile aynı yıllarda kurulan üniversitelerin tercih edilme ve akademik durumu incelendiğinde üniversitemizin durumunun hiç de iç açıcı olmadığı gözükmektedir" dedi.

95 devlet üniversitesi içerisinde Cumhuriyet Üniversitesi´nin tercih edilme ve genel başarı sıralaması incelendiğinde bu durumun açıkça ortaya çıktığını belirten Bulut, "2013 yılında 41, 2014 yılında 42, 2015 yılında 55, 2016 yılında 47, 2017 yılında 69 sırada yer alması tüm Sivas kamuoyunu ve Sivaslıları üzmüştür" diye konuştu.       

BBP İl Başkanı Bulut, şöyle devam etti:     
"Fakülteler bazındaki başarı durumu incelendiğinde yine benzer bir tablo ile karşılaştığımız gözüküyor. 2017 verilerine göre 29 Diş hekimliği fakültesi içerisinde sıralamamız 17, 62 Eğitim fakültesi içerisinde 33, 37 güzel sanatlar fakültesi içerisinde 17, 83 iktisadi ve idari bilimler fakültesi içerisinde 30, 18 İletişim fakültesi içerisinde 18, 31 Mühendislik Fakültesi içerisinde 20. 17 teknoloji fakültesi içersinde 14, 37 Tıp Fakültesi içerisinde 28, 22 turizm fakültesi içerisinde 19, 21 Veteriner Fakültesi içerisinde 19. sırada olduğunu üzülerek görmekteyiz.

Yine tam performans gösteren üniversitelerin toplam öğretim üyesi oranlarına bakıldığında Cumhuriyet Üniversitesi´nin ilk 40´a bile giremediği ortadadır. Cumhuriyet Üniversitesi ile aynı yıllarda kurulan üniversitelerin sürekli gelişme gösterdiği buna rağmen üniversitemizin özellikle nitel anlamda gerilediği rakamlarla ortadadır. Cumhuriyet üniversitesinden daha sonrada kurulan Erciyes üniversitesi (1978) bugünkü öğrenci sayısı 58 bin, fakülte sayısı 18´dir.  
1974 yılında kurulan Selçuk Üniversitesi 70 bin öğrenci, 21 fakülte sayısı bulunmaktadır. 1982 yılında kurulan Anadolu Üniversitesi ise 17 fakülte, 31 bin örgün eğitim öğrencisi ve 2 buçuk milyonun üzerinde açık öğretim öğrencisine sahiptir. Cumhuriyet Üniversitesi´nde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 65´tir. Bu haliyle de aynı yıllarda kurulan üniversitelerin gerisindedir."   

       
Cumhuriyet Üniversitesi´nde yaşanan sorunların çözülmesi ve Üniversite´nin geliştirilebilmesi için neler yapılması gerektiğini de açıklayan Bulut, şöyle devam etti:

"52 bin öğrenciye sahip üniversitemiz her şeyden önce bilimselliği temeli almalı evrensel düşünmeyi kendine amaç edilmeli ve liyakat ilkesinden asla taviz vermemelidir. Nicel büyümeden daha çok nitel büyümeye geçilmelidir. Akademik insan kaynağının geliştirilebilmesi için üniversitemiz bünyesindeki akademisyenlerin bu şehirde kalması için gerekli alt yapı oluşturulmalıdır. Akademisyen alımlarında Ahbap-Çavuş ilişkileri değil de objektif kriterler temel alınmalıdır. Uluslararası yayın yapan akademisyenler teşvik edilmelidir. Üniversite tek bir dünya görüşünü empoze edildiği bir yer değil düşüncelerin özgürce konuşulduğu ortamlar olmalı. Üniversite ile şehrin bütünleşmesi için AR-GE çalışmaları yapılmalıdır. Sivas yerelinde ise üniversitemizdeki bu kan kaybının nedenleri siyasilerle bürokratlarla sivil toplum örgütleriyle kapsamlı bir biçimde araştırılıp kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Üniversitemiz yönetimi üniversiteyi bir vakıf bir dernek gibi yönetmekten vazgeçmeli çağdaş yönetim ilkelerini referans almalıdır."

AdminAdmin