Gündem
Giriş Tarihi : 07-05-2016 14:38

Başbakanlık için favori 5 isim

Davutoğlu'nun halefi olabilecek isimler arasında Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Berat Albayrak, "favori" sayılıyor

Başbakanlık için favori 5 isim

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "emanetçi olmadım" vurgusuyla olağanüstü kongrede görevi bırakacağını açıklamasının ardından, gözler genel başkan adaylığı için ön plana çıkan Binali Yıldırım, BEKİR BOZDAĞ, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Berat Albayrak'a çevrildi. Erdoğan ile sürekli istişare halinde bulunan Ak Partili kurmaylar, "Kongrede emanetçi değil, partide ve devlet yönetiminde sorun çıkmaması, aksama olmaması için Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışacak bir genel başkan ve Başbakan adayı seçilecek" vurgulamasını yaptı. Kulislerde, Cumhurbaşkanı'nın daha etkili olacağı yeni süreçte, süreçleri hızlandıracak, uyumlu bir modelin söz konusu olacağını belirtiyor. Kulislerde "favori" olarak gösterilen adaylar arasında bu anlamda Yıldırım, Bozdağ ve Şahin'in bir adım önde olduğu belirtiliyor. Adaylara yönelik kulislerdeki değerlendirmeler şöyle:

'Proje adamı'

Binali Yıldırım: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerdendi. Ak Parti hükümeteri döneminde en uzun süre kabinede kalan ve "değişmez" Ulaştırma Bakanı olarak görülen Yıldırım, kendisini tanıyanlarca "proje ve hizmet adamı" olarak ifade ediliyor. Yıldırım, Erdoğan'a önce Başbakanlığı ardından da Cumhurbaşkanlığı döneminde "danışmanlık" yaptı. Üç dönem engeli nedeniyle 7 Haziran seçimlerine katılamayan Yıldırım, 1 Kasım seçimleriyle birlikte parlamentoya geri döndü. Yıldırım'ın adı, Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasındaki gerilimin "örtülü" yaşandığı dönemde de hep gündemde oldu. Ak Parti'nin son kongre sürecinde Erdoğan-Davutoğlu arasında MKYK listesi konusunda yaşanan gerilim, Yıldırım'ın genel başkan adaylığı için imza toplanmaya başlandığı bilgisinin kulislere yansıması sayesinde Erdoğan lehine aşılmıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, uzun bir süredir Ak Parti kulislerinde, "adaylığı en güçlü isim" olarak gösteriliyor. Yıldırım'ın vitrinde gözükmek yerine proje ve hizmet adamı olarak çalışma kimliği ise kitlelere ulaşma açısından handikap olarak yorumlanıyor.

'Görev adamı'

Bekir Bozdağ: Adı adaylık için son birkaç gündür ağırlıklı olarak dillendirilen Bozdağ ise grup başkanvekilliği ve genel başkan yardımcılığı deneyimiyle partinin artık "abileri" arasında sayılıyor. Adalet Bakanlığı görevine rağmen bir ayağı sürekli Meclis'te olan Bozdağ, milletvekilleriyle sürekli diyalog halinde. Ketumluğu dillere destan olan Bozdağ için "görev adamı" vurgulaması yapılıyor. Partide ve kabinede her aşamada yer alan ve Erdoğan'a yakınlığı bilinen Bozdağ'ın, özellikle başkanlık sistemine geçişe yönelik çabalar açısından uygun bir isim olduğu değerlendiriliyor. Son günlerde kulislerde Erdoğan'ın kafasındaki isim olduğuna yönelik sıkça değerlendirmeler yapılıyor.

'İkinci adam'

Mehmet Ali Şahin: Eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise partinin ak saçlılarından. Ak Parti Genel Başkan Yardımcılığı'nı sürdüren Şahin parti yönetiminde Davutoğlu'ndan sonra ikinci adam konumundaydı. Davutoğlu'nun gidişiyle birinci adam olup olmayacağı merak ediliyor. Ciddiyetiyle tanınan Şahin, parti içi dengeler açısından uygun isimler arasında gösteriliyor.

Berat Albayrak: Erdoğan'ın damadı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ismi de "favori" olarak dillendirilse de kulislerde ağırlıklı olarak, "Berat Bey damat kontenjanından bakan olmadığını kısa sürede herkese gösterdi. Bilgi ve birikimiyle bu işi hak ettiğini herkes fark etti. Ancak henüz ilk kez kabinede yer aldı" yorumları yapılıyor.

Numan Kurtulmuş: Ak Parti Genel Başkanlığı için ismi geçenler arasında yer alan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi'nden ayrılarak HAS Parti'yi kurmuştu. Kurtulmuş, Ak Parti'de milletvekilleriyle yakın diyalog halinde bulunan ender bakanlar arasında yer alıyor. Kurtulmuş dün İstanbul gezisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik etti.

AdminAdmin