Gündem
Giriş Tarihi : 16-06-2013 17:16

DEKAN PROF. DR. HANİFİ VURAL’IN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR…

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanifi Vural’ın Hukuksuz Uygulamaları devam ediyor…

DEKAN PROF. DR. HANİFİ VURAL’IN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR…

Geçen Sefer Varan 1 Olarak Yayınladığımız Haber Dikkate Alınmadı Sanırım. Bu Yüzden Varan 2’yi Yazıyoruz. 

 

TARİH BÖLÜMÜ İÇİN BİR AYMAZLIK ÖRNEĞİ: 

 

Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih bölüm Başkanın görev süresi 11.09.2011 tarihinde dolduğundan üniversitede Akademik Teşkilat Yönetmenliğinin 14. Maddesi uyarınca yeni Bölüm Başkanı atanması için Dekanlık Makamının 12.09.2011 tarih ve 52. Sayılı yazısıyla Anabilim Dalı Başkanlarının yazılı görüşleri 14.09.2011 tarihine kadar istenmiştir. Fakat üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmenliğinin 14. Maddesi uyarınca “birden fazla Anabilim Dalı bulunan bölümlerde bölüm başkanı o bölümün aylıklı profesörleri arasından o bölümü oluşturan anabilim dalı başkanlarının 15 gün içinde verecekleri yazılı görüşlerini dikkate alarak bir hafta içinde fakültelerde dekanca atanır” hükmü yer almaktadır. Çok ilginç olarak Dekanlık Makamı 06.04.2010 tarih ve 500 sayılı yazısı gereği 3 yıllığına Yakınçağ Tarih Anabilim Dalı Başkanı olarak atanan Yard. Doç. Dr. Alpaslan Demir’in yerine süresi bitmeden apar topar 13.09.2011tarihinde Yard. Doç. Dr. İbrahim Aykun’u atayarak ondan Bölüm Başkanı ataması için yazılı görüş istemiştir. Ayrıca Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak bölüm başkanın süresi dolduktan sonra 13.09.2011 tarihinde Öğretim Görevlisi Murat Tekin’in atanması manidardır. Sonradan atanan her iki anabilim dalı başkanları Prof. Dr. Münir Atalar aleyhinde görüş bildirmişlerdir. 

 

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Münir Atalar’ın görev süresi 11.09.2011 tarihinde dolmasına rağmen yeni bölüm başkanı 18.09.2011’de Prof. Dr. Ali Açıkel atanmıştır. Bölümde bir haftalık yönetim boşluğu oluşmuştur. Eski bölüm başkanı vekalet ve atama olmadan yasal olmadan işlemler yapmıştır. Üniversitelerde Akademik Teşkilat yönetmenliğinin 14. Maddesi gereği Bölüm Başkanın görev süresinin sona erdiği tarihten 15 gün önce Anabilim Dalı Başkanından görüş istenmesi ve atamayı zamanında yapması gerekirdi. 

 

 BİR BAŞKA AYMAZLIK ÖRNEĞİ: 

 

Dekanlık Makamının 04.2013 tarih ve 755 sayılı yazısı gereği 05.06.2013ütarihinde Çarşamba günü saat 14.00’de Fakülte Toplantı Salonunda fakültedeki profesörler kendi aralarından Fakülte kurulunda boş olan iki adet Profesör temsilcilerini seçmek için toplandı. Toplantıda bir Profesör Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hanifi Vural’dan Fakülte Kurulunda boşalan Profesör temsilcilerinin 3 yıllık görev sürelerinin üç dört ay önce bittiği halde bu seçimin neden böyle geç yapıldığını sordu. Prof. Hanifi Vural geçen dört ay içerisinde Fakülte Kurulu Toplantı yapmadığı için problem olmayacağını ifade etti. Sonra toplantıya katılan profesörler üç dört ay önce boşalan Profesör Temsilcilerinin yerine yeni iki profesör temsilcilerinin seçtiler. 

 

BİR BAŞKA AYMAZLIK ÖRNEĞİ DAHA: 

 

Dekanlık Makamının 06.06.2013 tarih ve 803 sayılı yazısıyla, Anabilim Dalı Başkanlarının 06.04.2013 tarihi itibariyle görev süresi dolduğundan Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmenliğinin ilgili 16. Ve 18. Maddelerine aykırı olarak iki ay geçtikten sonra 05.06.2013 tarihi itibariyle Bölümlerde Anabilim Dalı Başkanları atanmıştır. 

 

FİZİK BÖLÜMÜ İÇİN BİR AYMAZLIK ÖRNEĞİ: 

 

Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanın süresinin 13.06.2011 tarihinde dolması üzerine Dekanlık Makamı, 07.06.2011 tarih ve 40 sayılı yazısıyla Üniversitelerde Akademik Teşkilat yönetmenliğinin 14. Maddesi uyarınca yeni bölüm başkanın atanması için Anabilim Dalı Başkanlarının yazılı görüşlerini istemiştir. 

 

Beş Anabilim Dalı Başkanından üçü doğrudan isim belirterek, dördüncüsü dolaylı ima ederek Bölüm Başkanı olarak Prof. Dr. İskender Askeroğlu’nu önermiş, beşinci Anabilim Dalı Başkanı ise isim olarak herhangi bir öneride bulunmamıştır. 

 

Fakat Dekanlık makama, atama kararnamesinde, atamanın kanuni dayanağı olarak Üniversitelerde Teşkilat Yönetmenliğinin 14. Maddesini göstermesine rağmen, bu yönetmenliğin hükümlerini hiçe sayarak, Anabilim Dalı Başkanlarının hiçbirinin önermediği, üstelik bir Anabilim Dalı Başkanı olarak atanması sakıncalı bulduğu Prof. Dr. Orhan Uzun’u Bölüm Başkanı olarak atamıştır. 

 

Dekanlık makamı bu atama kararını yapmakla Üniversitelerde Akademik teşkilat Yönetmenliğinin 14. Maddesini açık-aşikar ihlal etmiştir. Bu nedenle Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hanifi Vural’ın Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmenliğinin 7. Maddesinin ğ fıkrası (Yönetimi ile sorumlu olduğu birimin idaresinde ihmalde bulunmak veya mevzuatın verdiği görevler gereğince yerine getirmemek) uyarınca, Yönetim Görevinden Ayırma disiplin cezasını gerektiren fiil ve harekette bulunmuştur. 

 

BÖYLESİ HUKUKSUZ UYGULAMALARIN SONUCUNA DAİR BİR ÖRNEK: 

 

Örnek yer: 19 Mayıs Üniversitesi 

 

Örnek şahıs Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Şenel 

Konu: Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Şenel, Anabilim Dalı Başkanlarının atamalarını geciktirdiği için görevinden alınmıştır. Şenel’in görev süresi 29 Ağustos 2010’da dolacakken bu durumdan dolayı görevden alınmıştır. Dolayısıyla Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin Sayın Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in muhtemelen bu durumdan haberdar olmadığını düşünüyoruz. Kendisinin bu tarz uygulamalara müsaade edecek bir devlet adama olmadığı kanaatindeyiz. Türkiye Bir Hukuk Devletidir. Hiç Kimse Hukukun Dışında Hareket Edemez.  Etmemelidir de. Hukuksuzluk sürdürüldüğünde hukuk bir gün kendisini bulur.  Sayın Rektörün Saygın Bir Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi için gereğini yapacağına inanıyoruz. Ve bekliyoruz…  

 

 

AdminAdmin