Sağlık
Giriş Tarihi : 07-11-2011 10:41

VATANDAŞLARIMIZIN ZEHİR YEMESİNE MÜSAMAA GÖSTERİYORLAR

Her gün asgari 30 milyon insanımız, dışarıda yemek yiyor...

VATANDAŞLARIMIZIN ZEHİR YEMESİNE MÜSAMAA GÖSTERİYORLAR

Her gün asgari 30 milyon insanımız, dışarıda yemek yiyor...

Yediği yemeklerin içeriğini
bilmediğini bilmiyor...

Eskiden 'Sucuk eşek eti, sosis at eti' denilirdi ama bazı bulgular o zamanlarki yiyeceklerin nimet olduğunu ortaya koyuyor...

İYSAD Başkanı Sadık Çelik, günde 30 milyon insanın dışarıda yemek yediğini ve yediği yemeklerin içeriğini
bilmediğini söyledi. Gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu kaydeden Çelik, "Gıda zabıtaları kurulmalı" dedi

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun dışarıda yediği yemeklerin içeriğini bilmediğini söyledi.

Çelik, "Her gün 30 milyon insan dışarıda yemek yiyor ve ne yediklerini bilmiyorlar" dedi. Merdivenaltı üretimin tehlikeli bir noktaya geldiğini ifade eden Çelik, "Türkiye'de yaklaşık 500 bin kadar gıda üreten ve satan kuruluş var. Bakanlığın kadrosu ise 5-6 bin civarında ve yetersiz kalıyor. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarına da denetleme yetkisi verilmeli" diye konuştu.

Denetim boşluğu var

Sağlıksız gıda başta kanser ve obezite olmak üzere, bir çok hastalığın temelinde yanlış gıdalarla beslenmenin yattığını kaydeden Çelik, "Gıda üretilen ve satılan yerlerde büyük denetim boşluğu var. Biz son yıllarda neredeyse her evde bir kanser vakasının görülmesini, bu denetimsiz gıdaların yaygınlaşmasına ve yaygınlaştırılmasına bağlıyoruz" dedi. Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan denetimlerini  sıklaştırmasını isteyen Çelik, yemek üretimi yapılan tüm mutfaklarda 'beyaz bayrak' uygulaması yapılmasını önerdi.

Belediyelerde de bakanılkta da denetim yetersiz

Kimi yerlerde yerel yönetimler, kimi yerlerde ise bakanlık denetimi yapılıyor. Ama denetimler, siyasi ranta bağlı. İktiar partisi AKP'nin selamını söyleyenin ceza bile almadığı görülüyor. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait denetimlerde, siyasi kayırma hat safhada. Bunu yazmak istyen gazetecilere ise zor kullanılıyor, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Basın Danışmanlığı'nca, 'Belediyeye Girme Yasağı' ya da 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Güvenliği'ne Dövdürme' gibi yaptırımalr uygulanıyor.

Örgütler yetkilendirilmeli

Sadece bakanlığın denetim yapmasını beklememek gerektiğini kaydeden Çelik şöyle konuştu:
"Tüketici de bilinçli olarak denetleme cesaretini gösterebilmeli. Sivil toplum örgütleri ve özerk kuruluşlar bu konuda yetkilendirilsin. Bakanlığın denetim kadroları ve araç gereç sayısı da artırılmalı. Ayrıca bağımsız ve özerk kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine denetleme yetkisi verilmeli. Üstelik ömür boyu ruhsat da verilmesi doğru değil. Ruhsatın süresi olmalı. Örneğin üç yılda bir vize uygulaması konulmalı."

Küflü peynir yiyoruz

Sadık Çelik, denetimsizlik nedeniyle piyasada gıda terörü yaşandığını vurguladı. Çelik, "Afllatoksinli kuru gıdalardan ve baharatlardan kostikle karartılmış zeytinlere, küflenmiş kaşar peynirlerinin tekrar eritilerek tüketime sunulmasına kadar bir dizi benzer sağlıksız ve hileli gıdalar piyasada tüketiciye sunuluyor" dedi.

Gıda zabıtası oluşturulsun

Sadık Çelik, gıda denetiminin önemine dikkat çekti. Gıdada denetimin daha kontrollü yapılabilmesi için gıda zabıtaları oluşturulması gerektiğini söyleyen Çelik, "Hayatımızı korusun diye güvenlik güçlerimiz var. Oysa gizli gizli yaşamımıza kast eden gıda terörüne karşı korumamız yetersiz. Üniversitelerimizden mezun binlerce gıda, ziraat ve kimya mühendisleri, veteriner hekimler boşta geziyor. Bu konuda bu insanlarda faydalanılmalı" diye konuştu.

Vatandaşa domuz eti yedirmişlerdi

Geçtiğimiz günlerde bir 'kendin pişir kendin ye' lokantası ve İzmir'de bir çiğköftecide vatandaşa domuz eti yedirildiği ortaya çıkmıştı. İstanbul Çatalca'da avcılar tarafından vurulan yaban domuzlarının lokantalara dağıtıldığı ihbarı sonrasında 150 kilo yaban domuzu ele geçirilmişti. İzmir'de de AK Parti Millietvekili Fazıl Karaman'ın eşi ve yakınlarının da aralarında bulunduğu 50'ye yakın kişi yedikleri çiğköfte sonrasında domuz etinden geçen 'trişin hastalığı'na yakalanmıştı. Bunun üzerine çiğköfte dükkanın sahibi bir aydır et aldığı kasabı suçlamıştı.

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

Metin BOSNAKMetin BOSNAK