Sağlık
Giriş Tarihi : 21-10-2011 10:12

BOĞAÇ YÜZGÜL SAĞLIKLI LEZZETİN SIRLARINI YENİDEN YAZDI

Meslek hayatı boyunca çok sayıda ödül alan Gazeteci-Yazar Boğaç Yüzgül, ikinci mesleği olan gastronomi ve gurmeilk konusundaki çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.

BOĞAÇ YÜZGÜL SAĞLIKLI LEZZETİN SIRLARINI YENİDEN YAZDI


Meslek hayatı boyunca çok sayıda ödül alan Gazeteci-Yazar Boğaç Yüzgül, ikinci mesleği olan gastronomi ve gurmeilk konusundaki çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.

Geçtiğmiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Gastronomi ve Sanatsal Lezzet konulu seminerde bir sunum yapan Boğaç Yüzgül'ün, siz okurlarına lezzet konusunda bazı önerileri var. Yüzgül'ün 16 Mart 1999 tarihli birçok mutfak dergisinde yayınlandıktan sonra, zaman zaman bazı yazarlarca 'Alıntı' yolu ile kullanlan bu öneriler demetinin bir kısmını yayınlıyoruz:

İşte o öneriler:

Bayat ekmek atmak istemiyorsanız, ekmekleri çok küçük olmamak kaydı ile kein ve önceden içine sarmısak tozu ya da rende sarmısak katılarak eritilmiş tereyağına bulayıp, fırına verin, enfes bir yemek garnisi kazanmış olursnuz.

Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, daha lezzetli olmasını sağlar. Ancak siz, şeker yerine iyice kıyımış kuru kaysı koyun, ölçüsü ise bir tencereye üç ya da en fazla beş tane kuru kayısı olsun.  Ayrıca piştikten sonra, yemek soğuyuncaya kadar tencerenin kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da; zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir. Yeneceği zaman üzerine taze dereotu, taze maydanoz ya da roka kıyın. Çok daha lezzetli olacaktır.

Yemek yaparken tuzunu fazla kaçırdıysanız, tencereye birkaç parça kabuğu soyulmuş çiğ patates atın. Patatesler hemen fazla tuzu çekecektir. Dilerseniz o patatesleri çıkardıktan sonra iyice soğutun ve elma dilmi olarak kızartın. Çeşnili bir kızartma elde etmiş olacaksınız.
Sebzeli güveç yaparken sebzeleri mutlaka çiğ olarak koyun. Böylece sebzeler kendi suyuyla pişip hem lezzetini hem de içindeki vitamini koruyacaktır. Hatta hiç su koymayarak iki soğan ya da iki domatesin suyunu koyarak pişiirseniz, daha lezzetli bir sonuç elde edeceksiniz.

Soğan kavururken sürelere dikkat etmeniz gerekir. Soğanı soslarla kavuracaksanız 15-20 dakika süreyle kısık ateşte, karıştırarak kavurun.Çünkü sosun içinde soğanın iyice ölmesi gerekir. Yemekler için ise, soğanı 5 dakika kavurmanız yeterli. Soğanı tuz atarak kavurursanız, yanmayacağı gibi; suyunu salıp lezzetini katmerleyecektir.

Pilavınızın daha lezzetli olması için, et ya da tavuk suyuyla pişirebilirsiniz. Pilav piştikten sonra üzerine bir-iki defne yaprağı atıp, tencerenin kapağını kapatarak demlenmeye bıraktığınızda nefis bir aroma elde edebilirsiniz. Pirinci eklemeden önce birkaç diş sarımsağı zeytinyağında hafifçe kavurup pilavınızı hazırlarsanız, tadına doyamazsınız! Yine eğer çok diri olmasını arzuluyorsanız, ocaktan indirmye beş dakika kala, iki çorba kaşığı limon suyu ekleyin.

Patates pürenize değişik bir tat ve koku vermek istiyorsanız içine bir miktar zencefil, zerdeçal ve hindistancevizi atın!

Hazır keklerle hazırladığınız pastalara daha farklı tatlar katmak isterseniz, kahve likörü ya da ılık kahve ile pandispanyanın her iki tarafınıda ıslatın. Eğer daha ferah bir lezzet tercih ederseniz, portakal veya vişne suyu da kullanabilirsiniz.

Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin, beşamel sosa çok hoş bir lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu malzemeleri, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın ilave etmeye dikkat edin.


Tatlılarınızın ya da pastalarınızın üzerine gezdireceğiniz meyve sosları, hem şık duracak hem de lezzetlerine çok şey katacaktır. Çilek, vişne, portakal gibi meyveleri küçük küçük doğrayıp, çok az nişasta ve suyla birlikte karıştırarak biraz kaynatın, Daha sonra ılık şekilde servis yapın.


Et haşlarken, üzerine 1-2 adet karanfil saplanmış 1 adet soğanı da tencereye ekleyin. Nefis bir tat ortaya çıkacaktır. Haşlama suyuna katacağınız kereviz sapı da etin lezzetini artıracaktır.

Eti, birer kahve fincanı süt, soğan suyu ve zeytinyağı karışımı ile ovup  10-12 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirdiğinizde daha çabuk yumuşar ve lezzetine de doyum olmaz.

Etin üzerine bir miktar biberiye serpip kemik uçlarına da sarımsak sürün. Az yağla fırında kızartın.

Etin yumuşak olması için haşlama suyuna sirke ya da limon suyu katın. Biftek türündeki eti ise bir gece sirkeli, sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosa ince kıyılmış taze bitkilerden ekleyin. Sonra eti, hiç yağ koymadan kızartın.

Bazı et yemeği tariflerinde şarap kullanılır. Siz şarap kullanmak istemiyorsanız, kırmızı şarap yerine üzüm sirkesi, beyaz şarap yerine de elma sirkesi kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var; şarap için verilen ölçülerin yarısı kadar sirke kullanmanız gerekiyor.


Tavuk etinin daha yumuşak, güzel kokulu ve lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın. Sonra üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu serpin.

Fırında pişireceğiniz tavuğun iyi kızarması için, tek yapmanız gereken üzerine tuz ve limon suyu sürmek… Dilerseniz bir miktar sarça sürerek de lezzetini artırabilirsiniz.

Tavuğu haşlarken daha lezzetli ve vitamin değeri açısından zengin olmasını istiyorsanız, işte size basit bir yöntem: tavuğu birer adet soğan ve havuçla birlikte haşlayın. Birkaç diş de sarmısak ekleyin. Böylece hem tavuk hem de suyu çok lezzetli olacaktır. Sebzeleri bütün olarak koyup, haşlandıktan sonra tencereden alabilirsiniz.

Son bir öneri daha, bir lezzet yumağı yapmak istiyorsanız, kasabınızdan geniş açılmış göğüs tavuk alıp, sıcak suda on dakika bekletin, ardından da çok ince kıyılmış ve sosisle harmanlanarak yapıylış mantar soteyi tavukların içine koyup, sarın ve galeta ununa blayıp kızardtın. Tadına doyamayacaksınız...

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL / SOFRAM/ 16 MART 1999/ANKARA

 

 

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.com

  


 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK