Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 28-10-2017 16:34

SAYIŞTAY RAPORLARINA GÖRE CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÖDENEKLERİ AMAÇLARI DIŞINDA KULLANILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Milli Gazetenin haberine göre, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin de aralarında bulunduğu bazı üniversitelere aktarılan ödeneklerin amacının dışında tadilat ve mal alımında kullanıldığı ortaya çıktı.

SAYIŞTAY RAPORLARINA GÖRE CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÖDENEKLERİ AMAÇLARI DIŞINDA KULLANILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Sayıştay raporları, üniversitelerin bilimsel araştırma yerine başka işler yaptığını ortaya koydu…

Devlet tarafından üniversitelere bilimsel araştırma projeleri için aktarılan paraların başka amaçlarla kullanıldığı görülüyor. Sayıştay’ın açıklanan son denetim raporlarına göre, bilimsel araştırma için verilen ödeneklerin başka amaçlar için kullanıldığı belirtiliyor. Raporlarda, devlet üniversiteleri için aktarılan paraların kullanımı konusunda mevzuata aykırılıkların görüldüğü, üniversitelere aktarılan ödeneklerin ise amacının dışında tadilat ve mal alımında kullanıldığı yer alıyor.

PROJELER NİHAYETE ERDİRİLMEMİŞ

 

Devlet kurumlarını yıllık olarak denetleyen ve raporlaştıran Sayıştay’ın üniversiteler ile ilgili raporları tüm gerçekliği ortaya koydu. Üniversitelerin devlet tarafından ayrılan ödenekleri ne şekilde kullandığı, hangi amaçlar için harcadığı raporlarda bir bir yer aldı. Özellikle bilimsel araştırma için ayrılan ödeneklerde söz konusu mevzuatlara aykırılıkların görüldüğü yer alırken ülkenin kalkınmasına hizmet etmesi beklenen bilimsel araştırma projelerine ayrılan ödeneğin amacı dışında kullanıldığı raporlara yansıdı.

ÖDENEK BU İŞLERDE KULLANILDI

Bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi amacıyla tahsis edilen ödeneklerin, akademik personel ve öğrencileri İngilizce dil kursuna yurtdışına gönderilmesi, laboratuvar yapım işinin finanse edilmesi, ihtiyaç duyulan başka bir hizmet veya malın alınması, bina bakım onarımının yapılması, kongre projelerinin finansmanında kullanılması gibi amaç dışı harcamalarda kullanan üniversiteler, söz konusu ödenekleri amaçları dışında kullanıldığı görüldü.

PROJE YÜRÜTÜCÜLERİNİN HİZMETİNE SUNULMUŞ

Bilimsel araştırma projeleri hesaplarında mevzuata aykırı davranan üniversiteler, bilimsel araştırma projelerine ilişkin hazırlanması gereken raporlar konusunda ise bir hayli ağır ve esnek davrandı. Bazı bilimsel araştırma projelerinde, proje süresinin bitmesine ve ek süre de alınmamasına rağmen harcamada bulunulmaya devam edildiği ve projenin nihayete erdirilemediği görülüyor. Devlet tarafından desteklenen projeler kapsamında alınan araç gereçlerin birçoğunun okul bünyesine geçirilmek yerine proje yürütücülerinin kullanımına sunulduğu da raporlara yansıdı.

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ ÜNİVERSİTELERİ DE LİSTEDE

Ankara Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi

AdminAdmin