Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 29-07-2017 03:20

ÜNİVERSİTE’NİN LOJMANI PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLDİ?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü, İlahiyatçı Alim Yıldız görevinin başına geçer geçmez akrabalarını, eş dost ve yakınlarını göreve getirdiği ortaya çıkmaya başlamıştı.

ÜNİVERSİTE’NİN LOJMANI PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLDİ?

Rektör Yıldız, akrabalarını, eş dost ve yakınlarını üniversitede önemli konumlara getirdiği biliniyor.

Alim Yıldız’ın bu etik dışı olayların kamuoyunda duyulmasının ardında atamalara yoğun tepki gelmişti.

Sosyal medya üzerinden çok sayıda kişi atamaya tepki göstermiş, Sivas’ta siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları da sosyal medya üzerinden atamaların etik olmadığını öne sürerek tepkilerini dile getirmişti.

Geçtiğimiz günlerde,  Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından edinilen bilgilere göre, Rektör Alim Yıldız tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsü sekreterliğine atanan aynı soyadı taşıyan akrabası Zafer Yıldız’a lojman tahsis edildiği öğrenilmişti. İmzacı akademisyenlerden olan ve kamu görevinden ihraç edilen Yrd.Doç.Dr.Sebahat Demirel Akkaya tarafından boşaltılan lojmana Zafer Yıldız’ın taşındığı bildirilmişti.

Rektör ile aynı soyadı taşıyan, akrabası olduğu bilinen Zafer Yıldız’ın yaklaşık 1 ay önce güncellendiği görülen resmi belgede, hiçbir zaman lojman tahsisi için başvuruda bulunamadığı, bulunsa da kendinden çok fazla puanı bulunan ve lojman müracaatı yapan, sırasını bekleyen öğretim üyesi,  daire başkanı, fakülte sekreterlerinin hiçbir zaman puan olarak onların önüne geçemeyeceği alenen ortadadır. 

Üniversite çevreleri tarafından Rektör Alim Yıldız’ın bu lojman puan sıralamasını takip etmeyerek tamamen özel inisiyatifini, kararını kullanarak, personel arasında ayrım gözeterek Zafer Yıldız’a lojman tahsis etmekle kamu görevini kötüye kullandığı iddia edilmektedir.

Kendisinin de ilahiyatçı olan Rektör Yardımcısı ve konut tahsis komisyonu başkanı olan Ünal Kılıç’ın tüm diğer komisyon üyelerinin bu konuya niye sessiz kaldıklarına da bir anlam verilemiyor.

Konuyu duyan ve gazetemiz kadroları ile duygu ve düşüncelerini paylaşan bir İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ise “Bunlar deveyi hamutuyla yutmaya başladılar. Deveyi yutabilirler ama hamut boğazlarına tıkanır inşallah” diye görüşünü bildirdi.

Öncesinden de tepkilerini dile getiren üniversite personeli Rektör Alim Yıldız hakkında bu zamana kadar herhangi bir işlemin yapılmaması ve kan bağı bulunan Zafer Yıldız’ın lojmanda oturmaya devam etmesine anlam veremediklerini, lojmanın peşkeş çekildiği, kurum içersinde yaşanan tüm bu v.b. şaibeli, olumsuz, kanunsuz olaylarının, uygulamalar nedeniyle başta Sivas’ın ve Cumhuriyet Üniversitesinin adının lekelendiği artık geciktirilmeden bu konuların üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve güven tazeleyen YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç’ın ivedilikle girişimde bulunarak kurum içersinde yoğun olarak yaşanan iç ve çalışma barışını, huzuru bozan girişimlere bir dur denmesi noktasında çözümler geliştirmesi gerektiğe işaret ediliyor.

PEKİ ETİK YÖNETMELİĞİ NE DİYOR? TEKRAR HATIRLAYALIM…

Başbakanlık tarafından yürürlüğe konulan “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik”e göre, yöneticilerin çıkar çatışması doğuracak uygulamalardan kaçınması gerekmektedir. İlgili madde şu şekildedir:

“Çıkar çatışmasından kaçınma Madde 13 Çıkar çatışması; kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri şahsi çıkarlara sahip olmaları halini ifade eder. 

Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar.

AdminAdmin