Gündem
Giriş Tarihi : 24-10-2011 20:21

KILIÇDAROĞLU ÇADIR İSTEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin deprem nedeniyle geçmişte yaşadığı acılardan, dramlardan ders çıkarmadığının görüldüğünü söyledi.

KILIÇDAROĞLU ÇADIR İSTEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin deprem nedeniyle geçmişte yaşadığı acılardan, dramlardan ders çıkarmadığının görüldüğünü söyledi.

Kılıçdaroğlu, beraberindeki Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile Van'ın depremde en fazla hasar gören ilçesi Erciş'te incelemelerde bulundu. Vatandaşlarla konuşan ve taleplerini dinleyen Kılıçdaroğlu, bir enkazda kurtarma çalışmasını izledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ilçeye gelmeden önce Van'da İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile buluştuğunu, Şahin'in kendisine bilgi verdiğini söyledi.

Erciş'te futbol stadında kurulan çadır kenti gezdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, özellikle kadınların birincil ihtiyacının çadır olduğunu belirtti. Çadır ihtiyacının tam olarak giderilmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, dün akşam havanın soğukluğu nedeniyle sıkıntılar yaşandığını, Ercişliler'in çadır ihtiyacının biran önce karşılanmasını istediklerini kaydetti.

 

Van'da Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ile de görüştüğünü belirten Kılıçdaroğlu, Akar'ın kendisine önemli ölçüde çadırın geldiği ve eşgüdüm içinde dağıtımının yapıldığı bilgisini verdiğini aktardı. Isınma ve elektrik sorunlarının da mevcut olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Umarım kısa sürede bunların hepsi aşılır'' dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye büyük bir devlettir. Yurttaşlarına sahip çıkmak durumundadır. Sahip çıkıyoruz.
Erciş özellikle bu bölgenin çok önemli bir ilçesi. Hasarlı binaların sayısı bir hayli fazla. Esnafın derdi var, özellikle banka borçlarının ertelenmesi talepleri var yaşadıkları sıkıntı nedeniyle. Umuyorum bunların tamamı hükümet tarafından dikkate alınır ve çözülür. Biz muhalefet partisi olarak yurttaşın dertlerini Ankara'da da burada da diğer yerlerde de elimizden geldiği kadar dile getirmeye çalışacağız.

Bizim belediyelerimize dün akşam talimat verdim. İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir belediyelerimiz buralardaki yetkililerle görüşüp bölgenin ihtiyaçlarını dikkate alarak yardım kampanyası açtılar. Onlar da yarın öbür gün buraya gelirler. Antalya Belediyemiz zaten buraya gelmiş. Onlar yetkililere gerekli yardım miktarlarını, malzemeleri aktardılar. Diğer belediyelerde bugün yarın bölgeye ihtiyaçları giderecek şekilde yardımları getirecekler.''

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin ''arama-kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldınız mı?'' sorusu üzerine ise ''O konuda, askeri birliklerin özellikle bu arama kurtarma konusunda eğitim almış birliklerin olduğunu, AKUT yetkililerinin, Kızılay yetkililerinin olduğunu ve belli enkazların başında şu anda çalışmaların devam etiğini söylediler, dokuz ayrı merkezde. Umuyoruz arama çalışmaları kısa sürede sonuçlanır. Enkazın altında yurttaşlar var. Hatta hastaneye uğradığımızda doktor ve hemşirelerin de enkazın altında olduğunu söylediler ve kaygılarını dile getirdiler. Umuyoruz bütün bunların hepsi biran önce sonuçlanır. Enkazın altında kalan insanlarımız canlı kurtarılırsa memnunluk duyacağız'' diye konuştu.

-''Erciş'le duygusal bağım var''-

Kılıçdaroğlu, bir başka soruyu yanıtlarken de ilkokula Erciş'de başladığını bu nedenle ilçeye ayrı bir yakınlık duyduğunu ifade etti. ''Kendimi Ercişli gibi görüyorum. Buranın ekmeğini yedik, suyunu içtik. Ercişlilere karşı ayrı bir görev borcum var. O nedenle apar topar buraya geldim. Erciş bu açıdan benim duygusal bağımın olduğu bir ilçe'' diyen Kılıçdaroğlu, yaraların bir an önce sarılması için çaba harcayacaklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, ''çarpık yapılaşma nedeniyle Marmara depreminde de benzer görüntülerin yaşandığını'' belirtmesi üzerine de Kılıçdaroğlu, ''Marmara depreminden yeteri kadar ders almadık'' dedi. Japonya'da 9 şiddetinde deprem olduğunu ya kimsenin ölmediğini ya da bir iki kişinin öldüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Burada 7,2 şiddetinde deprem oldu. Marmara'da da benzer şiddette olmuştu. 20-25 bine yakın yurttaşımız yaşamını yitirdi. Burada da çok sayıda yurttaşımız var. Daha ölü sayısı bilinmiyor. Köylerden yeteri kadar haber alınmış değil. Ama en büyük can kaybının olduğu yer Erciş. Ercişliler bu bakımdan bir an önce yaralarının sarılmasını bekliyorlar. Geçmişte yaşadığımız dramlardan, acılardan ders çıkararak binalarımızı ona göre yapmalıyız. Ona göre denetimin olması lazım. Anlaşılıyor ki ona göre yapamadık ve can kaybı var. İnşallah bundan sonra bu ders olur. Ona göre binalarımızı daha sağlıklı yapmış oluruz.''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van'ın Erciş ilçesinde kriz merkezini ziyaret etti.

Van'daki depremin ardından bölgeye giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, beraberindekilerle Erciş'te bulunan kriz merkezine giderek, burada yetkililerden bilgi aldı.

Yetkililer, Kılıçdaroğlu'na, ilçede 62 kurtarma ekibinin çalıştığını, bazen bir enkazda 2-3 ekibin dönüşümlü olarak görev yaptığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, kriz merkezinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la basına kapalı görüştükten sonra beraberindekilerle ilçeden ayrıldı.

 

Bir firma düşünün; şirketinizin profesyonel anlamda her türlü gereksinimde yanınızda olsun...'Lojistik Kurye' hizmetleri ile, her türlü iletinizi; taahhüt edilen zamanda, yerine ulaştırsın...Yetmesin; üretiminizin, hizmetinizin; aynı dağıtım ağı ile, ulaşacağı yerlere, eksiksiz ve yine taahhüt edilen zamanda ulaşmasını sağlasın...Yine yetmesin, her türlü web tasarımınızı; en son tekniklerle; tüm dünya ile paylaşsın, yeni doğacak ekranınıza siz bile şaşırın...Yetmesin, her türlü araç kiralama ve benzeri ihtiyaçlarınızda; yine oldukça profesyonel bir mantık ve süreç çerçevesinde, bu ihtiyacınızı da eksiksiz yerine getirsin...Böyle komplike bir şirket, olsa olsa; genç ve girişimci işadamı Yaşar Karakelle'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı YKK HAN GRUP olabilir...www.ykkhangrup.comA

 

Metin BOSNAKMetin BOSNAK