Dünya
Giriş Tarihi : 12-04-2011 10:43

BU SENE RUS TURİSTLER DE DAHA YOUN GELEBİLİR

Rusya’dan, bu yıl ülkemize gelecek turist sayısında, bir önceki yıla oranla %15 artış bekleniyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 16 ile 19 Mart tarihleri arasında, Moskova MITT 2011 Turizm Fuarı’na katıldı. Fuarda TUROB standını ziyaret edenlere, İstanbul Guide, İstanbul CD’si ve çeşitli promosyonel ürünler verildi.

BU SENE RUS TURİSTLER DE DAHA YOUN GELEBİLİR


Rusya’dan, bu yıl ülkemize gelecek turist sayısında, bir önceki yıla oranla %15 artış bekleniyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 16 ile 19 Mart tarihleri arasında, Moskova MITT 2011 Turizm Fuarı’na katıldı. Fuarda TUROB standını ziyaret edenlere, İstanbul Guide, İstanbul CD’si ve çeşitli promosyonel ürünler verildi.

Fuar sırasında, Türkiye standı yoğun ilgi gördü. Rusya’da, ülkemiz açısından en önemli gelişme, erken rezervasyon rakamlarının rekor seviyeye ulaşması oldu. Ancak, rezervasyon talepleri karşısında, otel kontenjanları ile uçak sefer sayılarının yetersizliği dikkate alınarak, tur operatörlerine, Antalya’nın yanında Ege, Marmara başta olmak üzere diğer destinasyonlara da yönelmeleri önerildi.
TUROB - MITT MOSKOVA 2011 Turizm Fuarı Sonuç Raporu
MITT 2011 Turizm Fuarı:
Turizm alanında, Rusya Federasyonu’nda yapılan en önemli turizm fuarı olarak gösterilen MITT Turizm Fuarı 16 ile 19 Mart 2011 tarihleri arasında Moskova’da gerçekleştirildi. Geçmiş iki yıla oranla, ziyaretçi sayısındaki artış dikkat çekici oldu. MITT fuarında ilk kez fuarın birinci günü, sadece davetli misafirlerin fuara kabul edilmesi ile özellikle stand katılımcılarının profesyonellerle rahatça görüşmeleri amaçlanmış, bu uygulama da stand katılımcıları tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Fuara, yaklaşık 130 ülkeden 2 bin 800 stant ve 80 bin ziyaretçi katılmıştır.
Fuarda, “Sağlık Turizmi” bölümünün açılması, en önemli yenilikler arasında gösterilebilir. Bilindiği üzere, özellikle kaliteli standartlarda hizmet almak isteyen Rus vatandaşı sayısı, her geçen gün artmaktadır.
Bu arada, 19.MITT Moskova Turizm Fuarı 13 ile 16 Mart 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Türkiye Standı
Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin son derece başarılı organizasyonu ile hazırlanan 1.254 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standında, destinasyon / bireysel tanıtım konsepti benimsendi. Türkiye standı; ziyaretçiler, katılımcılar ve basın mensuplarınca büyük beğeni topladı.  Nitekim fuar idaresi tarafından, “En İyi Stand” ödülüne Türkiye layık görülmüştür. Fuar süresince, devam eden halk oyunları, ebru ve hat sanatları gösterileri ile zengin ikram standa ziyaretçi ilgisini artırmıştır.

TUROB Standı
İstanbul ve Türkiye’nin tanıtımının yapıldığı TUROB standında, Rusça hazırlanmış tanıtım malzemeleri ile çeşitli promosyonel malzeme ziyaretçilere verilmiştir. Özellikle Formula 1, İstanbul Shopping Fest ve kültür turları hakkında yoğun olarak bilgi talebinde bulunulmuştur.
 
Rusya – Türkiye turizmi
Rusya’dan ülkemize gelen turist sayısı;
         2006      2007     2008      2009     2010
Türkiye 1.853.442 2.465.481 2.879.278 2.694.733 3.107.043
Antalya 1.299.336 1.817.974 2.183.302 2.112.673 2.464.269
İstanbul    390.623    423.441    422.303     363.563     407.431


Sonuç:
**Kültür ve Turizm Bakanlığı Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin başarılı organizasyonu ile hazırlanan Türkiye standı fuarın en başarılı standları arasında yer almıştır. MITT Moskova Turizm Fuarı, son yıllarda ülkede düzenlenen en başarılı fuar olarak profesyonellerce dile getirildi.

**Özellikle vizelerin karşılıklı kaldırılması, turizmciler tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Ancak, yapılan araştırmalarda vizelerin kaldırılmasının, ülkemiz kamuoyunda bilinenin aksine Rusya’dan ülkemize gelecek turist sayısında herhangi bir artışa yol açmayacağı ancak, Türkiye’den Rusya’ya turizm hareketinde artış kaydedeceği tespit edilmiştir.

**2010 yılında, Rusya Federasyonu’ndan turizm amaçlı yurt dışı çıkışlarda önceki yıla oranla % 34 atış yakalandı. Özellikle, internet rezervasyonlarında önemli artış kaydedildi.

**Ortadoğu’da cereyan eden siyasi gelişmeler, Rus kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Zira, son yıllarda ülkeyi ziyaret eden Rus turist sayısında Türkiye’yi yakalayan Mısır, satışların tekrar başlaması ile kısa süre içerisinde bir milyon rezervasyon hedefliyor. Ülkede siyasi olaylar devam ederken dahi operasyonlarını sürdüren tur operatörleri, Rus hükümeti kararı ile durdurulan satışları nedeniyle bir süredir fazla kapasite sorunu yaşıyordu.

**Rusya’da, ülkemiz açısından en önemli gelişme, erken rezervasyon rakamlarının rekor seviyeye ulaşması olmuştur. Ancak, rezervasyon talepleri karşısında otel kontenjanları ile uçak sefer sayılarının yetersizliği dikkate alınarak tur operatörlerine Antalya’nın yanında Ege, Marmara başta olmak üzere diğer destinasyonlara da yönelmeleri önerilmiştir.

**Tur operatörleri arasında yapılan bir araştırmada erken rezervasyonda en büyük talep ve artışın Tayland’a olduğu tespit edilmiştir.

**Rusya’dan ülkemize 2011 yılında gelecek turist sayısında, bir önceki yıla oranla %15 civarında artış yakalanacağı tahmin edilmektedir.

 

 

 

 

 

 

BOĞAÇ YÜZGÜL/TÜRK HABERLER

 

 

AdminAdmin